хижа Вихрен – връх Вихрен (през Джамджиевия ръб)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Вихрен( 41.756222, 23.416639 )
 • Крайна точка: вр.Вихрен( 41.767133, 23.399096 )
 • Денивелация: 999 м1915 м - 2914 м
 • Дължина: 3.75 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 25.07.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът по Джамджиевия ръб е най-екстремният маршрут до връх Вихрен (2914 м), за който няма нужда от алпинистки способности, а само от доста кураж. За разлика от Кончето, което стана магистрала, тук мераклиите за селфита и тагване по-трудно се престрашават. И напълно основателно. Изкачването е изключително трудно и опасно. Ако сте тръгнали на преход оттук, маркировка не ви трябва, така че не прави впечатление, че я няма по ръба. Върви се изцяло на открито и вода има само на половин час от началото. Не е нужно да споменавам, че теренът е каменист.

Тръгваме от хижа Вихрен, до която се стига по перфектен асфалтов път от Банско, но ще допълня, че през лените уикенди е трудно намирането на място ако закъснееш. Лесната част от пътя следва маршрута до Вихрен през Казаните. Отначало пътечката е разнообразна. Вие се между клекове и по морени, докато стигнем разклона, на който лявата част е класическия маршрут за изкачване на връх Вихрен, а дясната сочи към Казаните. Ние сме надясно и оттук следва плавно изкачване по широка пътека, подсичаща върха от изток.

За около час и половина преход достигаме до разклона (силно казано), от който излиза пътечката да Джамджиевия ръб. Той е точно след един почти 90-градусов завой на пътеката. Дотук сме с червената маркировка от хижа Вихрен. Тръгва се нагоре и е вървене само по скалист ръб, на места нестабилен, на места почти отвесен. Най-трудното е в началото. След малко 4х4 се достигат и първите скали. Джамджиевите скали са може би най-респектиращата част от маршрута, защото там си се катерим направо отвесно.

Преминем ли това, другото изглежда “лесно”. Въпреки че отново респектира с формата на тясна ивица, не е чак толкова страшно, предвид това, което сме преминали досега. Втората половина от Джамджиевия ръб преминава по-нормално, ако разбира се не се подценява. На места отвесните склонове от двете страни са сериозно психическо препятствие.

В крайна сметка достигаме до връх Вихрен и можем да си отдъхнем, освен ако не сме достатъчно луди да слезем по същия маршрут. Оттук се разкрива всичко и само от ясното време и диоптъра на очите зависи колко надалеч ще видите. Възможностите за продължение на прехода са много – Хвойнати (2632 м) и Муратов (2669 м), слизане до хижа Вихрен, слизане до хижа Бъндерица, слизане до хижа Вихрен, но през Казаните, или пък преход до хижа Яворов през Карстовия ръб и Кончето.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро хижа Вихрен – връх Вихрен (през Казаните) хижа Вихрен – връх Вихрен (класически маршрут) хижа Вихрен – хижа Синаница хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен хижа Вихрен – Муратово езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.