хижа Чакър войвода – хижа Мусала

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х.Чакър войвода( 42.229781, 23.628934 )
 • Крайна точка: х.Мусала( 42.198090, 23.587490 )
 • Денивелация: 651 м1910 м - 2561 м
 • Дължина: 7 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 23.06.2018
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от хижа Чакър войвода до хижа Мусала е много приятен, разнообразен и не толкова натоварващ преход в северните части на Рила над курорта Боровец. Същевременно по пътеката е много спокойно, тъй като масата туристи се движат с направление връх Мусала (2925 м) и чак на хижата ще срещнем шумотевицата.

До хижа Чакър войвода се стига по коларски път от Боровец, който може да бъде съкратен с около час ако използвате Ситняковския лифт. Преходът не е толкова тежък, защото наклонът е плавен и денивелацията се повишава равномерно. В началото няма туристическа маркировка, но няколко табели и добре отъпкана и почистена пътека не ни оставят да се изгубим. По-малко от час след началото вече се включваме в зелената маркировка, която идва от Ситняковския лифт и стига до хижа Мусала. Теренът се редува каменист и почвен. Върви се изцяло на открито, а вода по маршрута няма. Опасни участъци също няма. Ако решите случайно да го правите зимно, имайте предвид, че участъкът под връх Дено (2790 м) е лавиноопасен.

Тръгваме от хижа Чакър войвода по червения туристически маршрут към хижа Заврачица и хижа Марица. Много скоро обаче трябва да се отделим от нея. Има информационна табела и стрелка към хижа Мусала, където тръгваме без маркировка по добре отъпканата пътека. Като прекосим ливадата, навлизаме в клек, който е добре почистен. Тук наклонът се увеличава малко и се задържа така до подсичането на Дено. Из клека обикаляме един безименен връх, докато излезем на обширни поляни, където започват жалоните на зимната маркировка.

Тук е единственото място, където можете да объркате. Преди имаше табела за хижа Мусала, но последния път я нямаше. На втория жалон завивате наляво през клека по Пътеката на боровинките. През август това място носи риск да замръкнете, защото повече от половин час вървите край боровинки. Наклонът продължава плавно нагоре, а след известно време започвате да усещате все по-твърдо под краката си. Клековете също оредяват и се снижават, за да видите хижа Ястребец в далечината.

След няма и два часа от началото излизате до една от забележителните гледки по маршрута – към Жълтите езера. Тя се намира точно след като заобиколите връх Шатър (2495 м) и застанете между него и връх Дено. Следва подсичането на втория по равна камениста пътека, която стига до седловината между него и съседния му връх със смразяващо име Гроба (2526 м). Тук се открива и първата панорама към първенците на Рила, начело с връх Мусала най-отзад. Под нас е и цялата долина на река Бистрица, заедно с долното Мусаленско езеро и всички хижи Мусала край него. Оттук се отклонява и маршрута, който минава през петте най-високи върха в Рила по Мусаленския венец.

Оттук слизането също е леко и пътеката е досущ като тази преди Пътеката на боровинките, само че с наклон надолу. Трае около половин час, докато най-накрая опънем крака край езерото. Възможностите за продължение на прехода са много и повечето са свързани с връх Мусала. Затова можете да видите всички маршрути до него в тази статия и да изберете някой за продължение, след като го изкачите. Другият вариант е слизане към Боровец по един от двата маршрута – стария туристически маршрут по течението на река Бистрица или пътеката до хижа Ястребец и после с лифта.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Чакър войвода – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала хижа Ястребец – хижа Мусала хижа Ястребец – връх Алеко – връх Безименен – връх Мусала (по билото) к.к. Боровец – хижа Мусала – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Мусала к.к. Боровец – хижа Чакър войвода хижа Марица – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Заврачица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.