Предимства на отсядането в хотелите на Боровец

Когато става дума за планински курорти, Боровец едва ли има нужда от представяне. Той е любима дестинация на хиляди туристи от България и чужбина заради невероятната природа и идеалните условия за зимни спортове и активна почивка за семейства и компании. Макар на картата да не изглежда така, Боровец се намира в Източна Рила, на 1345 м надморска височина, а ако има нещо друго, с което да ви изненадаме, то може би ще е фактът, че всъщност е най-старият зимен курорт в страната.

Тъй като климатичните условия в региона позволяват ски-сезонът да продължава чак до месец април и курортът притежава 17 отлични ски писти, зимните спортове са в основата на неговата популярност. Но любителите на планината, които не обичат ските и сноуборда, определят друга основна част от туристическия поток и могат да се отдадат на туристически преходи и всякакъв вид екотуризъм.

Едно от Мусаленските езера пред Мусала

Връх Мусала

Той е основният изходен пункт за най-високия връх в България и на Балканския полуостров – връх Мусала (2925 м). Директният туристически маршрут (к.к. Боровец – х. Мусала плюс х. Мусала – вр. Мусала) за изкачването му тръгва от центъра на Боровец и е с дължина 12.5 км. За по-кратко и по-леко достигане до върха може да се използва кабинковият лифт до хижа Ястребец, откъдето 7-километрова, почти права пътека, отвежда до шапката на Рила, също минавайки през хижа Мусала.

По-големите ентусиасти могат да пробват изкачване на 12-е най-високи върха в Рила, които са съвсем близо един до друг в този район, да достигнат до изворите на реките Марица или Искър, както и красивите Рибни езера. А за най-запалените планинари курорта може да бъде изходен пункт за преходи до Рилския манастир, връх Мальовица и неповторимите Рилски езера.

Рилския манастир

Рилския манастир

Боровец предлага чудесни условия за настаняване в кокетни семейни хотелчета и къщи за гости, луксозни многозвездни хотели, вили и вилни селища – има избор буквално за всеки вкус. Условията в тях са изключително добри и си съперничат с условията, предлагани в елитните световни зимни курорти. За предпочитане е да си направите предварителна резервация, за да сте сигурни, че няма да има проблем с настаняването. Курорта работи на пълни обороти през цялата година.

Ако вече кроите планове за пътуване до зимния курорт, в сайта на Rooms.bg ще може да намерите най-големия списък с хотели в Боровец. Отсядайки в някой хотел в Боровец, можете да отделите време за посещение на редица забележителности, разположени около курорта.

На километър от Боровец и вашия планински хотел се намира и дворецът „Царска Бистрица“, дворецът на цар Фердинанд I и Борис III. Той е изграден на три крила, включващи кабинети, гостна, спални и трапезария. Впечатляващ е и паркът на двореца, който притежава редки растителни видове, донесени тук от различни краища на света.

Дворецът Ситняково

Наблизо се намират и ловните хижи на цар Фердинанд I – дворецът „Саръгьол“ и дворецът „Ситняково“.

Само на минути с автомобил се намира Самоков, където няма да скучаете, докато разглеждате Историческия музей, Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“, Бельовата черква, Байракли джамия и Голямата чешма. Недалеч е и село Белчин, където по хълмовете на планина Верила се издига популярната крепост „Цари Мали Град“. Взети заедно, могат да бъдат един страхотен туристически маршрут.

И все пак няколко думи за ски-туризма. Боровец притежава най- добрите и модерни ски писти в страната, които са подходящи както за напреднали скиори, така и за начинаещи. Някои от пистите са пригодени и за нощно каране. За децата са предвидени уроци от професионални ски учители. Ако не разполагате със собствена ски екипировка, можете да си наемете такава за периода на престоя си там.

Курортът предлага всички условия за приятна почивка и отърсване от ежедневния стрес, а в хотелите в Боровец ще намерите уют, лукс и релакс.

2 Коментари

  1. Да, прекрасно! Зимата отново наближава и е време всеки, който обича зимния туризъм да избере своята дестинация. Отсядайки в някои от хотелите в Боровец, всеки от нас може да се наслади на хотелския комфорт и след това да поеме по някой от планинските маршрути. А както отлично е описано в статията има много какво да се види в и около един от най-старите ни зимни курорти. Приятна зима на всички!

  2. най скъпия курорт и недооправен. Един от най-известните курорти на балканите в това състояние не е сериозно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.