Цари Мали Град

 • Категория: Исторически забележителности
 • Област: София Област
 • Населено място: с.Белчин
 • Планина: Верила
 • Координати: 42.35423, 23.38238
 • Уебсайт: www.carimaligrad.com
 • Адрес: с. Белчин
 • Телефон: +359 886 614 814
 • Работно време: 9:00-17:30 (вто-пет) 9:00-18:00 (съб-нед)
 • Почивни дни:

  понеделник

 • Входна такса:

  4лв.

 • Беседа: 10лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Хълмът “Св. Спас” се намира в подножието на Верила планина, близо до селo Белчин. С него са свързани легендите за голямо селище в миналото, останки от което са открити при скорошни проучвания на местността. До края на 19 в. все още били запазени белите крепостни стени и кулите, които напомняли на местното население за Цариград. Оттам, може би, идва наименованието Цари Мали Град, което се предполага, че означава “Малък Цариград”. Дълга история е пропила това възвишение и славни дни е виждало. Фактът че се намира в изключителна близост до главните римски пътища от Рим за Константинопол и трудно достъпния, но пряк към Македония, говори достатъчно за значението й в историята.

През 2007 г. започват разкопките, от които става ясно, че на върха е била разположена голяма крепост, която с времето се е превърнала в селище. Още през 3 в. били първите строителни работи, когато хълмът е ограден с дървени колове и плет, обмазани с глина. Те, обаче, биват опожарени през 4 в., а същинското изграждане на твърдината започва няколко години след това, когато са издигнати каменните стени и кулите. С течение на работата на археолозите броят на откритите артефакти нараства неизменно, за да даде сведения за петте фази на обитаване на това място.

Първите данни за населяването му са датирани от ранно желязната епоха между 8 в. пр.н.е. и 6 в. пр.н.е. Едни от най-интересните находки от този период са множество малки и големи ями, които са служили за култовите дейности, характерни за древните траки. Втората фаза е свързана с римляните и късноримския период през 3 в. – 4 в. Свидетелство за това са монети и съдове от това време, както и останки от езически храм. Останалите три са свързани с трите основни строителни процеса на крепостта през 3 в., 4 в. и 6 в. След това укреплението не е обитавано, а населението се заселва в подножието на възвишението.

Днес той е превърнат в своеобразен исторически комплекс, който включва забележителности и атракциони от всички епохи – антична, римска, средновековна, възрожденска и дори съвременната. Най-привлекателна за посетителите е историческата крепост във висините на хълма. Със своята богата изложба на бойни машини и възстановките на битки и бойни техники тя ни пренася в изцяло нова реалност. До нея може да се стигне по красиви пътеки, които обаче са доста изморителни, тъй като наклона по който се движат е доста голям. Другата алтернатива е панорамното влакче, което изкачва туристите до горе, но там в пиковите дни са възможни големи опашки.

На върха се извисява изключително прецизна възстановка на калето, която спира погледа още от далеч. Надградена е голяма част от стените, като ясно е отбелязано къде свършва старата и откъде започва новата част от нея. Главния портал се намира от северната й страна, пазен от две високи четириъгълни кули. В тях са изложени експозиции, а посетителите могат да се докоснат до древността, като облекат някои от доспехите. Когато се изкачим на върха на някоя от тях можем да разберем стратегическото местоположение на твърдината, тъй като оттам се разкрива зашеметителна гледка към целите околия. Близостта до миналото се усеща и из целия двор на местността, където разположени антични бойни съоръжения, както и макет на комплекса.

Няма как да пропуснем красивата постройка на средновековната църква “Възнесение Христово”, която се намира непосредствено до главния портал. На това място са разкрити останките на два предшестващи я раннохристиянски храма, което е знак, че християнството в региона е съществувало непрекъснато. Една от най-интересните находки в светилището е баптистерият, в който се е извършвал ритуала на кръщението. Освен това, до средата на 20 в. до църквата е имало оброчен кръст под сянката на вековен дъб.

Множество атракциони и интересни кътчета за разглеждане са разположени покрай крепостта, из целия комплекс Цари Мали Град. Невероятни дървени скулптори са изваяни насред гората, по които се стига по интересен дървен мост на изток от крепостта. В тази част е изграден интерактивен кът за отдих. Той е идеално място за пикник и отмора, а за децата със сигурност е мечтано място, понеже детските площадки им предоставят изключително разнообразие.

Ако сте се отказали от изкачването по някоя от двете пътеки е хубаво да помислите за слизане по тях. Природата на това място е омайваща и те са изключително живописни. При положение че изберете тази срещу входа на църквата, на слизане ще премиете покрай малката църква “Св. Петка”, разположена на единия склон. Тя също е построена върху по-стар храм през 16 в., когато е изглеждала по този начин. Била е опожарявана и издигана, а към края на 20 в. е била изоставена. В крайна сметка, с даренията и усилията на местните е въздигната за нов живот. В наши дни тя продължава да е действаща. Тук се извършват богослужения, а във вътрешната ѝ част е поместена иконна изложба.

Наред с античните и средновековни ценности в комплекса откриваме обаятелна възрожденска къща, спомен за наследството от миналото на региона. В нея се помещава етнографският музей, който разделя експозицията в два етажа. На първия са изложени старинни книги и ръкописи, някои от които много редки и безценни за българската книжнина. Наред с това са изложени находки от крепостта Цари Мали Град. На втория етаж са представени бита и културата на Белчин. Предмети от ежедневието на хората и основни инструменти, свързани с поминъка на местността са част от експонатите. На друга страна са изложени традиционните носии, характерни за тази част на България. В задния двор се намират селскостопански постройки, които ни разкриват детайли в труда на хората и техните помощни средства.

Освен всичко това място е изключително надарено и от природна гледна точка. Разположено е в долината между четири планини – Рила, Витоша, Верила и Плана. Както казахме по-горе, гледката от кулите на върха е невероятна, а това местоположение го прави привлекателно за пешеходен туризъм. Множество пешеходни маршрути тръгват или минават оттук, един от които е трансевропейският туристически маршрут Е4, който води началото си от Пиринеите в Испания, преминава през Алпите и Карпатите, за да стигне тук и да продължи към крайната си точка на полуостров Пелопонес в Гърция.

Античната крепост Цари Мали Град е обявена за паметник на културата от национално значение. Заедно с прилежащите обекти от едноименния комплекс са част от 100-те национални туристически обекта на България.

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Цари Мали Град“ село Ковачевци – връх Голям Дебелец село Говедарци – параклис „Св. Илия“ местност Гьолечица – хижа Вада – връх Зекирица – хижа Вада – местност Гьолечица местност Гьолечица – хижа Вада – връх Зекирица – хижа Вада – местност Гьолечица (зимен) местност Зелени Преслап – хижа Скакавица местност Зелени Преслап – Седемте рилски езера местност Зелени Преслап – водопад Скакавица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.