село Забел – хижа Руй – село Ломница – село Банкя – град Трън – село Забел

 • Категория: Вело маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с. Забел( 42.833288, 22.584822 )
 • Крайна точка: с. Забел( 42.833288, 22.584822 )
 • Денивелация: 774 м619 м - 1393 м
 • Дължина: 38 км
 • Времетраене: 6:30 часа
 • Информация: 10.07.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Планинският веломаршрут „Забел – Руй – Ломница – Банкя – Трън – Забел“ е страхотно изживяване в най-западните части на България. Той се движи основно в планина Руй, преминава през Ждрелото на река Ерма и прави малък кръг през Ездимирска планина. Публикуваният трак не изкачва най-високата точка връх Руй, тъй като участъкът е доста тежък, но все пак ще опишем и този вариант за по-ентусиазираните колоездачи. Общата дължина е 38 км с над 1000 метра общо изкачване.

От село Забел до хижа Руй

Началната точка на кръговия веломаршрут по Руй е площадът на трънското село Забел. В края на площада започва черен път с туристическа маркировка по посока хижа Руй. В началото пътят е много полегат и се движи край малка планинска рекичка. 1.3 км след началото, на 20 м вляво от пътя, се намира Забелският манастир „Св. Димитър”. Маршрутът се движи направо и полегато още 300 м след манастира, след което наклонът се увеличава малко и започва поредица от завои. Следващите 3-4 км се редуват участъци с лек наклон, равни места и завои с малко по-сериозно изкачване.

Маршрутът е изцяло караем, а пътят, с много малки изключения, е твърд и много добър за каране. След преминаване на споменатите 3-4 км следва леко спускане и след около 350 м има разклон, на който трябва да решите по кой от двата варианта ще преминете – направо към хижа Руй или наляво и нагоре към връх Руй. Тракът продължава направо към хижата, докъдето няма много за описване. Пътят до нея е 2 км, равен е и дори има леки спускания.

Вариант с изкачване на връх Руй

Ако все пак решите да се изкачите до връх Руй, при гореспоменатия разклон трябва да тръгнете наляво и нагоре по черния път. Малко след началото му става трудно за каране, тъй като наклонът се увеличава значително. Разстоянието от разклона до върха е 2 км с денивелация от 410 м, а теренът е изцяло открит. Почти през цялото време велосипедът трябва да се бута. Усилията обаче си заслужават, защото гледките от връх Руй са запомнящи се. Слизането от върха може да е обратно по същия път, по който би се получило страхотно спускане или по тясната и много стръмна пътечка към хижа Руй. Този вариант не е за препоръчване за хора без опит в стръмни и опасни спускания.

От хижа Руй до Ждрелото на река Ерма

От хижа Руй започва спускане към село Ломница, което продължава следващите 6,5 км. С достигането до село Ломница вече са изминати 15 км по черни пътища и е преодоляна 600 м положителна денивелация.

От Ломница следва спускане към Ждрелото на река Ерма по асфалтов път със слабо движение. На Ждрелото можете на направите почивка, а в почивен ден и да хапнете скара.

От Ждрелото на река Ерма до село Банкя

Обиколката продължава към село Банкя. Първоначлно се тръгва по основиня път към град Трън, но след 250 метра се отбива остро вляво по черен път. Той минава под тунелите в подножието на десния масив на Ждрелото на река Ерма. По него продължаваме в посока село Петачинци (вляво от пътя е отклонението за неговата махала Богойна, където е ресторантът при Рибарника) и село Банкя. Разстоянието от Ждрелото до Банкя е 5 км. Пътят е равен и много приятен за каране.

Вариантите за хапване по този маршрут са Рибарника в махала Богойна и бистрото в село Банкя. И двете заведения работят само през уикенда (бистрото в Банка и петък вечерта).

Вариант за скъсяване на маршрута

Има вариант да скъсите маршрута ако нямате достатъчно време или физически възможности. При разклона след Ждрелото на река Ерма просто продължавате направо към град Трън по основния 3-километров асфалтов път. Пътят минава покрай хижа „Ерма”, която предлага вкусна храна. Това е възможно най-краткият вариант на кръговия веломаршрут и обикаля само планината Руй. Спестява 9 км и 250 м положителна денивелация.

От село Банкя до село Забел

За затваряне на кръга трябва да продължите към град Трън, изкачвайки се по около 3-километров асфалтов път от селото, който във финалната си част се спуска към второкласния републикански път II-63. Оттам, по главния път за село Стрезимировци, продължавате към град Трън и село Забел.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй село Зелениград – връх Руй село Зелениград – Шильи камик село Зелениград – връх Шильи камик (кръгов) хижа Руй – връх Руй село Радово – връх Златарица село Ломница – връх Руй

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.