село Зелениград – Шильи камик

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с. Зелениград( 42.836701, 22.561513 )
 • Крайна точка: Шильи Камик( 42.843235, 22.560810 )
 • Денивелация: 189 м816 м - 1005 м
 • Дължина: 1.25 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 28.10.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Изкачването до скалата Шильи камик (или Шили камък) над село Зелениград в Трънско е една чудесна възможност за еднодневна разходка около София. Маршрутът е сравнително лек и кратък, което го прави идеален за съчетание с някой друг преход наоколо или посещение на Ждрелото на река Ерма. Освен това от Шильи камик се открива чудесна панорама към трънското Знеполе, а съвсем до скалата се намира интересното скално светилище Царева църква. Малко по-встрани има още едно светилище – Цветаново ижле.

До село Зелениград се стига по добър асфалтов път с автомобил. Преходът е лек и наклонът е доста приемлив, макар погледнато отдалеч да не изглежда точно така. Пътеката се вие нагоре сред гори и храсти, а маркировката е повече от перфектна. Зеленият цвят стига до скалата Шильи камик, но заедно с нея са още червения маршрут от Зелениград до връх Руй, както и жълта маркировка до двете светилища. Голяма част от маршрута е сенчеста, а вода има в селото, но за толкова кратко няма нужда от повече. Теренът през по-голямата част е почвен, а към края е каменист.

Единственото, което някой може да нарече опасност, е едно леко прекатерване точно преди да се излезе на Шильи камик. По мое мнение е безопасно в сухо време, както и ако внимавате в мокро време. Смятам че е напълно преодолимо дори за хора със страх от височини. Мога да го оприлича като покатерването преди скалата Църквището на Ждрелото на река Ерма, ако сте ходили там и го знаете.

Изкачване до Шильи камик

Като застанем в центъра на село Зелениград, лесно различаваме скалата, до която трябва да се качим. Тръгваме по улицата, която води право към нея (най-тясната от всички). Вървим, докато стигнем края на селото, където пътят се разклонява направо и наляво. Не трябва да тръгваме по никой от пътищата, а по пътека, която излиза вдясно на разклона. Това е единственото място, където може да пропуснете, затова внимавайте. Имаше табели, така че едва ли ще се заблудите, ама знам ли дали няма да изчезнат някога. 

След това няма проблеми с ориентирането. Тръгваме по ясна пътека, която се вие нагоре. Постепенно наклонът се увеличава, но не е нещо сериозно. Съвсем приятно натоварване е. Честно казано няма много за описване. Едва ли ще пропуснете и разклона за скалата. Отново има табели, които ясно сочат, че Шильи камик е наляво, Царева църква е по пътечка направо, а връх Руй е надясно. Та, една минута след това вече се извисяваме над Знеполе и запечатваме красивата гледка.

Царева църква е също много атрактивна и препоръчвам да отидете до нея. Само на стотина метра се намира арката на светилището, а под него е отсечена пропастта над Зелениград. Надясно по пътеката, която продължава към връх Руй, се намира и другото светилище Цветаново ижле, което представлява интересно изсечена ниша в скала, ориентирана идеално на изток. За някои може да не изглежда нищо особено, но е само на 5 минутки от Шильи камик, така че не пречи да се доразтъпчете. Който пък иска да продължава, може да стигне до връх Руй по доста задъхващата пътека за още около 3 часа.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Зелениград – връх Руй село Зелениград – връх Шильи камик (кръгов) село Забел – хижа Руй – село Ломница – село Банкя – град Трън – село Забел село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй хижа Руй – връх Руй село Насалевци – връх Щърби камик село Радово – връх Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.