село Насалевци – връх Щърби камик

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с.Насалевци( 42.824316, 22.504015 )
 • Крайна точка: вр.Щърби камик( 42.848814, 22.498644 )
 • Денивелация: 634 м845 м - 1479 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 06.05.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Изкачването на връх Щърби камик (1479 м) от село Насалевци е добър избор на туристически маршрут за хора, които търсят приятна горска разходка с красив завършек, които си имат наум, че през голяма част наклонът е задъхващ. Накрая усилията се отплащат с една от най-хубавите гледки по Руй планина – към Знеполе и Краище от едната страна и Сърбия от другата. За протокола ще спомена, че ние го изкачвахме в преходен период от зима към пролет, снеговете още бяха по високите части, но се топяха. Поизмъчихме се в края, защото беше навяло бая дълбоки преспи.

Село Насалевци е само на 6 км от българо-сръбската граница. До него се отбива от международния път Е63 от Перник през Трън за Сърбия. Маршрутът върви през голямата си част по черен път и е маркиран много добре с жълта туристическа маркировка. Технически лесен е и както споменах с почти постоянен по-голям наклон (като изключим началото). Към края само трябва да внимавате да не се подхлъзнете или изкълчите, защото е по-каменисто и стръмно. В никакъв случай не непреодолимо, дори за хора със страх от височини. Смятам, че трябва много, ама наистина много да се страхувате, за да не преминете. Преходът е добър и за по-жежко време, тъй като почти през цялото време се върви през гора. Водоизточник е само една рекичка, която върви покрай пътя, така че за по-сигурно си напълнете вода. Може да си държите GPS трака под ръка, че в началото лесно може да пропуснете отбивка ако се отплеснете от маркировката.

Началото на туристическата пътека започва малко след табелата за край на село Насалевци в посока село Рани луг. Вдясно би трябвало да видите табела-стрелка, която да ви насочи. След стотина метра ще видите няколко величествени вековни дъба. Единият от тях е на над 500 години и е избран за българско дърво на годината в класацията за „Дърво с корен 2016 г.“ Тук има и пейка за отдих, ако огромните зелени поляни не ви стигнат.

От дъба се тръгва вляво по черен път, който излиза на широка ливада, от другата страна на която се издига Руй планина, а целта на прехода ни връх Щърби камик лесно се различава. След 500-600 метра трябва да следите за табелата и туристическата маркировка, които завиват наляво. След още толкова се виждат руините на стара гранична застава. Преди тях свивате вляво и след стотина метра започвате да се оглеждате вдясно, където вече тръгваме нагоре.

Оттук насетне вече става трудно да се изгубите по маршрута. Пътят си е само един, маркировката сред гората е перфектна и от вас се иска да само да се наслаждавате на връзката с природата. Дълго време се върви ей така, просто напред и нагоре. След около час, може би, ще стигнете до дълга дървена маса с пейки по средата на пътя, където може да отдъхнете или да се подкрепите с нещо. Двайсетина-трийсет минутки след това правим един остър завой наляво и започваме да се оглеждаме за отклоняването на маркировката вдясно от пътеката. Тук най-много трябва да се внимава да не се изпусне.

Това е най-трудният участък от туристическия маршрут, но той продължава не повече от двестатина-триста метра и пак подчертавам, не е чак толкова труден. Просто на фона на досегашния преход се различава. След него туристическата маркировка излиза на билото, където вляво се пада връх Щърби камик. На мен си ми е любима гледката към Влашка планина от тази перспектива, затова наблягам на нея. На един хвърлей ни е връх Руй (1706 м). В далечината се виждат спокойно върховете Миджур (2168 м) и Ком (2016 м) в Стара планина. От другата страна ни е цяло Краище, а пред него е хлътнало Знеполе.

Близки маршрути, които може да изберете ако имате повечко време наоколо са:

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Слишовци – връх Голема Рудина – връх Карачев камък – село Слишовци село Зелениград – Шильи камик село Зелениград – връх Руй село Зелениград – връх Шильи камик (кръгов) село Бохова – връх Огорелица село Забел – връх Руй село Забел – хижа Руй – село Ломница – село Банкя – град Трън – село Забел село Забел – хижа Руй

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.