село Солища – село Гела /син, стар маршрут/

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: с.Солища( 41.648704, 24.567237 )
 • Крайна точка: с.Гела( 41.651772, 24.588049 )
 • Денивелация: 297 м1168 м - 1465 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 03.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от село Солища до село Гела в Родопите е доста стар и забравен за местните (и не само). Ние тръгнахме по него, защото беше единствената маркирана пътека според картата, макар да беше доста трудна за откриване. Поне беше забавно. Казаха ни, че това всъщност е старият пешеходен път между селата, но понеже преди години е бил изграден по-хубав черен път, хората спрели да го използват.

До село Солища се стига по идеален асфалтов път от село Широка лъка. Маркировката по маршрута не е поддържана и с две думи е много зле. Теренът е почвен, като изключим началото и края, които са по асфалт. Вода няма, ако не смятаме реката, която прекосяваме в началото. През половината време се движим през гора, останалото е на открито. Опасностите са от залутване, затова препоръчително използвайте този GPS трак.

Започваме прехода по главния път от село Солища към Широка лъка. Трябва да отбием по него и не се сещам за нищо по-отличително за мястото, освен че е на около триста метра след разклона за село Стикъл. Там си е чиста поляна без пътека, без нищо. Слизаме по нея и трябва да стигнем до река, където има едно местенце, което изглежда като брод, по който можем да я прекосим. Леко вляво след брода има възможност за изкачване, което след 20-30 метра стига до пътеката.

След това вече се различава пътека наляво, която следваме дълго време. Тук-таме виждаме някоя избледняла синя марка. На няколко места по маршрута има паднали дървета, които с повечко провиране се преминават. След известно време пътеката започва да се стеснява и да минава през храсталаци, което индикира, че скоро ще свърши. След това наистина се губи по един гол склон, който ние трябва да изкачим все направо. Там е най-голямото препятствие с огромно паднало дърво, което доста затруднява, но заобикаляме. 100-200 метра след това излизаме на различими следи от автомобил, които вървят по пътека наляво. Следваме ги и ще излезем на асфалтовия път в село Гела.

Оттук надясно криволичим по него, докато най-накрая излезем на чешмата на центъра на селото. Можем да продължим прехода си оттук към хижа Ледницата или към връх Орфей, а може и да се разходим до Илинденските поляни, например, където се провежда традиционното гайдарско надсвирване.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Гела – хижа Ледницата село Гела – връх Орфей село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик хижа Ледницата – връх Орфей Село Широка лъка хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – връх Орфей

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.