Село Широка лъка

 • Категория: Етнографски обекти
 • Област:
 • Населено място: с.Широка лъка
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.67982, 24.58032
 • Уебсайт: www.shirokalaka.net
 • Адрес: с. Широка лъка
 • Телефон: +359 3030 2222
  +359 899 465 170
 • Работно време: няма
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Едно от първите неща, които може би ще разберете за Родопите е името Широка лъка. Това е селце в самия център на планината, което пази в себе си уникалния дух на Стара България. Основано през далечния 17 в. то и до днес пази своята природа, история, архитектура, музика, което му отрежда място сред 100-те национални туристически обекта.

По планинските склонове, от двете страни на река Широколъшка, се спуска красивата съвкупност от традиционни родопски къщи. Ненадминати са били майсторите строители от селото и далеч из цяла България се разпростирала мълвата за техните умения. Днес селото е останало като своеобразна изложба на Родопското изкуство. Повечето къщи са в типичния местен стил – двуетажни и триетажни с еркери и много, но малки прозорци, символ на българската архитектура.

Едно от най-големите богатства на Широка лъка е запазването на нашенския фолклор. През 1972 г. е създадено Националното училище по фолклорни изкуства, където се обучават едни от най-големите таланти на българската народна музика и хореография. Множество национални и международни отличия донасят на България кадрите на училището.

Интересни забележителности, които може да се разгледат в селото са Учиковската и Григоровата къщи и Етнографския музей “Згуровски конак”, който е пресъздадена типичната богата родопска къща. Освен тях интересна за разглеждане е родната къща на Екзарх Стефан I – един от най-видните духовници на 20 в. Тук се намира и щабът на прочутия български революционер Капитан Петко войвода, който е отворен за посетители, както и неговия паметник. В местността “Люлката” се намира и най-старото училище в Родопите, на над 180 години, което днес носи името “Никола Вапцаров”.

Един от символите на Широка лъка е възрожденската църква “Св. Успение Богородично”, изградена за едва 38 дни. След дадената религиозна свобода на населението и тук, както в голяма част от България, хората пожелали да построят църква. Избрали място, на което от далечни времена се изпълнявали религиозни ритуали, но то било точно срещу конака на турския управник. Той се възпротивил и започнал да пречи всячески на строежа, но въпреки всичко цялото село се събрало и започнало строежа. Същевременно изпратили оплакване в Пловдив, откъдето дошъл човек, да проследи спазването на наредбите. Щом разбрал, че не са съгласни със построяването на църквата, отишъл при турците да ги порицае: “Вие не зачитате царския ферман. Не само ще разрешите, но и ще помогнете за построяването на църквата”. Щом прочели фермана, мохамеданите се покаяли и подчинили. В радостта си всички жители на селото се събрали и за 38 денонощия издигнали прекрасния храм, който посветили на Света Богородица. Освен нея популярни духовни центрове са параклисите “Св. Теодор Стратилат”, “Св.св. Кирил и Методий” и “Св. Атанас”.

Освен за културен туризъм Широка лъка е подходящо място за пешеходен туризъм. През него минават много туристически маршрути. В някои от преходите туристите могат да включат и природните скални феномени – “Момата” и “Главата”, които са в непосредствена близост до селището. Освен това, съвсем наблизо се намира завладяващото селце Гела, което освен с невероятната си природа е известно с провеждането на прочутото международно гайдарското надсвирване.

Интересни места наоколо, които да посетите

село Гела – връх Орфей село Гела – хижа Ледницата село Солища – село Гела /син, стар маршрут/ село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик хижа Ледницата – връх Орфей хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – връх Орфей

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.