село Гела – хижа Ледницата

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: с.Гела( 41.648910, 24.566880 )
 • Крайна точка: х.Ледницата( 41.649736, 24.533851 )
 • Денивелация: 252 м1428 м - 1680 м
 • Дължина: 6.25 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 03.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Един от основните изходни пунктове за хижа Ледницата в Родопите е село Гела, което е само на час и половина-два по черен път от нея. Преходът не е от най-интересните, няма много за описване, но все пак трябва да се стигне по някакъв начин до горе, освен ако не идвате по международния туристически маршрут Е-8, пункт от който е хижа Ледницата.

До село Гела се стига по асфалтов път от село Широка лъка в Смолянско (или по пешеходния туристически маршрут). Маркировката до хижата е добра, но мрежата от пътища е подвеждаща и трябва да се следи внимателно, защото ние я изпуснахме, улисани в приказки. Ако се налага, използвайте GPS трака. Вода по маршрута има само в началото и в края, но и няма нужда от повече, защото е кратък. Както споменах, върви се по черни почвени пътища, а опасности няма. Изключвам пастирските кучета до един овчарник, който, ако следвате маркировката, би трябвало да избегнете. Ние не го избегнахме, но заради лошото време не се върнахме до пропуснатата маркировка. В крайна сметка, дори да объркате и да хванете по този път, пак ще излезете на същото място и няма да имате проблем.

Тръгваме по пътя нагоре от центъра на село Гела. Той криволичи и ни удивява с панорамите си, но в общи линии това е, което ще остане за целия маршрут. Излезем ли на горния път, който води към прочутите Илинденски поляни, където се провежда традиционното гайдарско надсвирване, гледките свършват. Ние не сме към Илинденските поляни, а в другата посока – наляво. Минаваме покрай едно заслонче край разклона за връх Орфей, където продължаваме направо. Около час от началото на прехода, малко след средата на маршрута, трябва да внимаваме, за да не пропуснем отбивката, където маркировката се отделя вляво от главния път. Тя се намира малко преди овчарника, който споменах. В общи линии, това е. Пътят си продължава нагоре и след още няма и час, достигаме до хижа Ледницата.

От нея имаме няколко възможности за продължение на прехода – към село Мугла и хижа Триградски скали, към връх Орфей или по билото на Родопите към хижа Перелик.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Гела – връх Орфей село Солища – село Гела /син, стар маршрут/ село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик хижа Ледницата – връх Орфей Село Широка лъка хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – връх Орфей

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.