село Лялинци – връх Любаш

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Любаш
 • Начална точка: с. Лялинци( 42.770855, 22.756393 )
 • Крайна точка: вр.Любаш( 42.756030, 22.753609 )
 • Денивелация: 463 м935 м - 1398 м
 • Дължина: 3 км
 • Времетраене: 1:45 часа
 • Информация: 22.10.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Любаш (1398 м) от село Лялинци е един от двата най-популярни подхода за преход до най-високия връх на едноименната планина. В тази част на Трънско са концентрирани доста планини, а Любаш е идеалното съчетание от приятен преход и обзорни гледки. Не го подценявайте, гледайки височината. Макар да е двойно по-нисък от рилските или пиринските първенци, той няма да се даде толкова лесно и смятам, че дори е по-костелив от доста от тях.

До село Лялинци се стига по главния път за Трън, от който се отбива 2-3 км по тесен, но добър асфалтов път. Маркировката до върха е направена през октомври 2017 г., добра е и е в червен цвят. Вода по маршрута няма, а той е на открито почти през цялото време, затова е много препоръчително да се запасите предварително. Теренът е смесица между почва и камъни, но имайте повече от едно наум, защото е коварно, особено на слизане. Опасни участъци няма. Отварям скоба за ловния сезон по тези места. Препоръчително е да се избягва периода от октомври до февруари. Освен това в Трънско си е Трънско и има много ниски трънаци, затова е препоръчително гети или поне дълъг панталон.

Началото на маршрута е преди изхода на село Лялинци в посока село Ребро, близо до църквата. Има един мост над дере и след него тръгва пътека нагоре. Не след дълго излиза на черен път, по който тръгваме надясно. Ще спомена, че освен червената маркировка има и маркировка само с бяла боя, която тръгва директно нагоре. Понеже бялата боя не е официален знак за туристически маршрут, съветвам да се следва червената.

Известно време се върви по черния път, докато достигнем до мястото, където отбиваме вляво. Маркировката ни указва посоката на камък, както и по дърветата. Наклонът рязко се увеличава. Тук се слаломира между храсти и ниски дръвчета, минава се през една тясна гора, след която има още едно кратко голо изкачване, докато стигнем връх Мали Любаш (1140 м). Той изглежда по-скоро като издутинка, отколкото като връх, но все пак… Ще го познаете по металния кръст с една счупена страна.

Оттук следва прав участък, където трябва да се следи маркировката малко по-зорко, защото нямаше много удобни за целта дървета и камъни и е по тънки храсти и дръвчета. Следва леко слизане до още една малка горичка, за да излезем от нея към дългото изкачване. Оттук нагоре няма много за описване. Гол склон, с панорамни изгледи. Няма отбивки, няма нищо – само напред и нагоре. Може да отнеме и около час, но най-сетне се намираме на връх Любаш, за да хвърлим поглед към цяло Краище.

Оттук може да се слезе към село Ребро, а ако търсите удължение на маршрута и съчетание с връх Стража (1388 м) в един ден, най-добре да се качите на Любаш от село Ребро, да слезете по този маршрут, след това да изкачите Стража от Лялинци и да слезете от нея към село Велиново.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

село Лялинци – връх Стража (Големи връх) село Ребро – връх Любаш с.Неделково – вр.Китка село Велиново – връх Стража (Големи връх) с.Ездимирци – вр.Големи връх с.Завала – вр.Китка с.Гърло – Подземен храм-кладенец Веломаршрут 101 (малък кръг) от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – вр. Върпела – с. Велиново – с. Глоговица/

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.