село Лялинци – връх Любаш

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Любаш
 • Начална точка: с. Лялинци( 42.770771, 22.756328 )
 • Крайна точка: вр. Любаш( 42.756106, 22.753629 )
 • Денивелация: 474 м924 м - 1398 м
 • Дължина: 2 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 12.10.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Любаш (1398 м) от село Лялинци е един от двата най-популярни подхода за преход до най-високия връх на едноименната планина. В тази част на Трънско са концентрирани доста планини, а Любаш е идеалното съчетание от приятен преход и обзорни гледки. Не го подценявайте, гледайки височината. Макар да е нисък, той няма да се даде толкова лесно.

До село Лялинци се стига по главния път за Трън, от който се отбива 2-3 км по тесен, но добър асфалтов път. Маркировката до върха е направена през октомври 2017 г., добра е и е в червен цвят. Вода по маршрута няма, а той е на открито почти през цялото време, затова е много препоръчително да се запасите предварително. Теренът е смесица между почва и камъни, но от тази страна преобладава меката настилка. Опасни участъци няма. Отварям скоба за ловния сезон по тези места. Препоръчително е да се избягва периода от октомври до февруари. Освен това в Трънско си е Трънско и има много ниски трънаци, затова е препоръчително гети или поне дълъг панталон.

Изкачването на връх Любаш

Началото на маршрута за изкачване на връх Любаш е преди изхода на село Лялинци в посока село Ребро, близо до църквата. Има един мост над дере и след него тръгва пътека нагоре вдясно. Не след дълго излиза на черен път, който трябва да пресечем и да продължим нагоре. Тук е по-каменисто, но не след дълго навлизаме за кратко в гора, къдет наклонът се увеличава. Наистина не трае дълго, когато излизаме от гората и скоро сме по билната пътека, ако мога да я нарека така. Тръгваме наляво към върха. Оттук нагоре няма много за описване. Гол склон, с панорамни изгледи. Няма отбивки, няма нищо – само напред и нагоре. Може да отнеме и около час, но най-сетне се намираме на връх Любаш, за да хвърлим поглед към цяло Краище.

Оттук може да се слезе към село Ребро, а ако търсите удължение на маршрута и съчетание с връх Стража (1388 м) в един ден, най-добре да се качите на Любаш от село Ребро, да слезете по този маршрут, след това да изкачите Стража от Лялинци и да слезете от нея към село Велиново. Другата близка алтернатива е изкачване на връх Драговски камък по червената или по жълтата пътека.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

село Лялинци – връх Стража (Големи връх) с. Ребро – вр. Любаш – с. Лялинци – с. Ребро село Ребро – връх Любаш с.Неделково – вр.Китка село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Ездимирци – връх Големи връх с.Завала – вр.Китка село Филиповци – връх Драговски камък (червен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.