село Лялинци – връх Любаш

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Любаш
 • Начална точка: с. Лялинци( 42.770771, 22.756328 )
 • Крайна точка: вр. Любаш( 42.756106, 22.753629 )
 • Денивелация: 474 м924 м - 1398 м
 • Дължина: 2 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 10.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Любаш (1398 м) от село Лялинци е един от двата най-популярни подхода за преход до най-високия връх на едноименната планина. В тази част на Трънско са концентрирани доста планини, а Любаш е идеалното съчетание от приятен преход със средно натоварване и обзорни гледки. Не го подценявайте, гледайки височината. Макар да е нисък, той няма да се даде толкова лесно.

До село Лялинци се стига по главния път за Трън, от който се отбива 2-3 км по тесен, но добър асфалтов път. Маркировката до върха е направена през октомври 2017 г., добра е и е в червен цвят. Вода по маршрута няма, а той е на открито почти през цялото време, затова е много препоръчително да се запасите предварително. Теренът е смесица между почва и камъни, но от тази страна преобладава меката настилка. Опасни участъци няма.

Отварям скоба за ловния сезон. Груповият лов на дивя свиня е разрешен в събота, неделя и дните, обявени за официални празници. Препоръчва се изкачване и слизане на Любаш само по маркираните маршрути от село Лялинци и село Ребро. Движение в друга част на планината по време на ловен сезон крие огромен риск от среща с ловци и ако правите това е на ваша отговорност.

Изкачването на връх Любаш

Началото на маршрута за изкачване на връх Любаш е преди изхода на село Лялинци в посока село Ребро, близо до гробищната църква Свети Никола. Има един мост над дере и след него тръгва маркираната с червена боя пътека нагоре вдясно. Само след няколко минути стигаме до черен път, който трябва да пресечем и да продължим нагоре. След кратък каменист участък навлизаме в горичка, където наклонът още повече се увеличава. Бързо преминаваме през горската местност и скоро сме по билната пътека, ако мога да я нарека така.

Тръгваме наляво към върха. Оттук нагоре няма много за описване. Гол склон, с панорамни изгледи. Няма отбивки, няма нищо – само напред и нагоре. Ако имате затруднения с ориентацията, докато се движите по голия склон, просто не влизайте в гората, а се придържайте близо до реброто, което първо извежда до предвършие на Любаш и в крайна сметка до връхната точка на планината. Може да отнеме и около час, но най-сетне се намираме на връх Любаш, за да хвърлим поглед към цяло Краище.

Оттук може да се слезе към село Ребро, а ако търсите удължение на маршрута и съчетание с връх Стража (1388 м) в един ден, най-добре да се качите на Любаш от село Ребро, да слезете по този маршрут, след това да изкачите Стража от Лялинци и да слезете от нея към село Велиново. Другите близки алтернативи са изкачване на връх Драговски камик по червената или по жълтата пътека или връх Стакьов камик.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Лялинци – връх Стража (Големи връх) село Ребро – връх Любаш – село Лялинци – село Ребро село Ребро – връх Любаш село Неделково – връх Китка село Милкьовци – връх Копран село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Ездимирци – връх Големи връх село Завала – връх Китка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.