село Ребро – връх Любаш

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Любаш
 • Начална точка: с. Ребро( 42.752423, 22.775872 )
 • Крайна точка: вр. Любаш( 42.756106, 22.753629 )
 • Денивелация: 510 м888 м - 1398 м
 • Дължина: 2.25 км
 • Времетраене: 1:45 часа
 • Информация: 10.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Любаш (1398 м) е първенецът на едноименната планина, която внушително се издига край пасторалното село Ребро. От него започва и нашият маршрут за изкачването му. Преходът до върха е под два часа. Денивелацията обаче е 500 м, теренът е постоянно стръмен, а във влажно време и много хлъзгав. Още повече, че планината е камениста и това допълнително затруднява движението. Изкачването е изцяло на голо, което в жегите е направо убийствено, още повече, че няма вода по маршрута. Туристическата маркировка е син цвят и началото е добре обозначено. В горните части се придържайте към реброто на планината, което извежда до върха.

Опасносите са от стъпване накриво, тъй като планината от тази страна представлява голям открит карстов склон. По време или след дъжд трябва много да се внимава, особено в първите 30 минути по маршрута (съответно последния половин час ако слизате от връх Любаш към село Ребро). Любаш е изграден от варовици, които са изключително хлъзгави, когато са мокри. Препоръчва се ползването на високи обувки с т. нар. вибрам подметка дори при сухо време. Ако имате щеки – вземете ги! Ще са ви от голяма полза при слизането от върха.

Имайте предвид, че по време на ловния сезон (от октомври до февруари през почивни и празнични дни) в деретата покрай пътя, който следваме в началото, се ловува. Съветвам ви да го ползвате в такива случаи само до началото на маркирания със синя боя маршрут (т.е. до бетонната постройка). Нагоре по голия склон не се ловува.

Изкачването от село Ребро до връх Любаш

Излизаме от селото от северозападната му страна, в посока съседното село Лялинци. Малко след последната къща вляво се отклонява чакълиран път през поляните, който минава между връх Любаш и връх Ребърска могила (1204 м) и покрай обновения през лятото на 2020 г. Ребровски манастир Свети Николай Летни стига до село Кривонос. Петнайсетина минутки след края на село Ребро, движейки се по чакълирания път, стигаме до бетонна постройка. Маркировката се отклонява вдясно от пътя точно преди нея. Начесто е и въпреки че вече е почти избеляла, се следи сравнително лесно, но дори да не я виждате, не е трудно да следвате посоката – само нагоре в посока реброто на Любаш!

Тъй като целият склон е почти гол, докато стигнем до най-високата точка се радваме на страхотни панорами във всички страни. Това е много хубаво, защото теренът е много стръмен и може често да ви се налага да поспирате. Преходът приключва след като вземем 500 м доста бърза денивелация, а на връх Любаш можем и ние да сложим камък на някоя от пирамидките. Отново напомняме да се внимава по маршрута надолу, ако слизате по същия маршрут.

Оттук имаме добра алтернатива за удължаване на прехода, като можем да слезем към село Лялинци по червената маркировка. След това можем да завърим кръга към село Ребро или да изкачим съседния връх Стража и да завършим надолу към село Велиново. Или пък да се преместим с колата и да качим връх Драговски камик по червената или по жълтата пътека, който е съвсем близо.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ребро – връх Любаш – село Лялинци – село Ребро село Лялинци – връх Любаш село Лялинци – връх Стража (Големи връх) село Неделково – връх Китка село Гърло – Подземен храм-кладенец село Милкьовци – връх Копран село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Завала – връх Китка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.