село Ребро – връх Любаш – село Лялинци – село Ребро

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Любаш
 • Начална точка: с. Ребро( 42.752423, 22.775872 )
 • Крайна точка: вр. Любаш( 42.756106, 22.753629 )
 • Денивелация: 510 м888 м - 1398 м
 • Дължина: 7 км
 • Времетраене: 3:45 часа
 • Информация: 10.11.2019
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Тук ще опиша един приятен кръгов маршрут с изкачване на връх Любаш (1398 м) от село Ребро, слизане към село Лялинци и връщане обратно до изходната точка. Преходът е дълъг малко над 7 км и се взима за около 4 часа. Идеална алтернатива за еднодневен преход близо до София, тъй като до началната точка се стига с автомобил за малко повече от час път от столицата. 

Планина Любаш е отлично маркирана, като на изкачване туристическата маркировка е синя, а на слизане – червена. Теренът до върха е предимно каменист и много пресечен, затова трябва да се внимава. След това става по-приятен. По целия преход няма вода, но доколкото преходът е кратък, липсата на вода не е такъв проблем. С изключение на един кратък участък от към село Лялинци, където има гора, целият преход е абсолютно открит и през летните месеци температурите ще са високи. Тогава може да потрябва повечко вода. Оценката за трудност „Средно“ е заради стръмното изкачване откъм село Ребро. Маркировката е чисто нова и изключително на гъсто, усещането беше, че е сложена 2-3 месеца по-рано.

Избрахме изкачване на връх Любаш по синята маркировка от село Ребро. Пътеката започва от изхода на селото, на пътя за село Лялинци (там оставихме колата). Гледайки в посока Лялинци от ляво на главния път тръгва черен път и синя маркировка. След около 700 м се стига до ниска бетонна постройка от дясната страна на пътя – пътеката излиза от черния път и завива на дясно точно преди постройката. От тук пътеката става (в продължение на около 800 м) изключително стръмна и леко сипеста. Липсва всякаква трева. Маркировката е изключително на гъсто, но само лятна – боя върху камъни по пътеката. Следва билна отсечка на маршрута, с малко по-малък наклон и след още около 800 м се стига до връх Любаш. Върхът е изключително панорамен и при ясно време има разкошни гледки във всички посоки. 

За слизане избрахме пътеката от връх Любаш по червената маркировка към село Лялинци по червена маркировка, която тръгва на двайсетина метра от върха. Има и указателна табела. Маркировката отново е изключително на гъсто и отново само лятна. Слизането се случва по доста приятна пътека, без стръмни участъци, на места върху тревна настилка. Стига се до село Лялинци и дърво, на което има указателна табла за връх Любаш. 

Последният участък е дълъг малко по-малко от 3 км и се изминава по асфалтовия път между двете села, който ни отведе до колата. Маршрутът може да бъде преминат и в обратна посока, като слизането от връх Любаш към село Ребро със сигурност е по-неприятно заради доста по-големия наклон. При мокро време дори бих казал, че това слизане би било опасно за по-неопитни туристи. 

Съвсем близо има много варианти за продължаване на прехода:

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ребро – връх Любаш село Лялинци – връх Любаш село Лялинци – връх Стража (Големи връх) село Неделково – връх Китка село Гърло – Подземен храм-кладенец село Милкьовци – връх Копран село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Завала – връх Китка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.