село Лялинци – връх Стража

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Стража
 • Начална точка: с.Лялинци( 42.771264, 22.756248 )
 • Крайна точка: вр.Стража( 42.777361, 22.728075 )
 • Денивелация: 474 м915 м - 1389 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 1:45 часа
 • Информация: 20.05.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Стража (1388 м) е първенецът на едноименната планина, известна още като Парамунска. Изкачването по този маршрут ще бъде от село Лялинци, което се намира югоизточно в подножието на планината. Наклонът е сравнително голям и няма пътека през цялото време. Хубаво е да имаме предвид, че теренът е силно пресечен и много рядко вървим по равна почва, което затруднява както изкачването, така и слизането. Тук-таме по пътя има някое дърво, което да ни направи сянка в слънчевите дни. Добре е да вземем под внимание, че в тези жеги е съвсем възможно да се срещат змии, така че трябва хубаво да гледаме в краката си.

Излизаме от Лялинци от западния край и точно преди моста над реката, между къщите, вдясно, тръгва черен път, който бързо свършва. Следваме вляво от последните къщи, докато излезем на рида, от който започваме качването. Реката трябва да ни се пада долу от лявата страна.

През по-голямата част на прехода реброто е голо и можем да се нагледаме на красиви пейзажи. Не познавахме върха и на няколко пъти до горе планината ни изненадваше с оптични измами. Първоначално ни изглеждаше, че ще минем маршрута за половин час, но като стигнахме до точката, която мислихме за връх, нагоре се показа нова такава. Продължихме напред и след още едни 20-ина минути отново се оказа, че това не е края и отзад се появиха още камънаци. „Третия път ще е последен“ – така решихме. Но и този път не сполучихме с предположението. Оказа се че там просто излизаме на билото и че има още малко над километър до края. Поне наклонът драстично намаля, преходът стана по-лек и вече наистина се виждаше Стража.

Оттук стана по-леко и крачехме уверено напред, радвайки се на пейзажите от всички страни. На едно-две места трябва да се промушите между храсталаци, но поне при нас се бяха образували пролуки, които да ни улеснят. Не повече от половин час по билото и стигнахме до обозначението на връх Стража.

Много често Стража се съчетава със съседния връх Любаш (1398 м) и ако решите да правите това, препоръчвам изкачване на Любаш от село Ребро, слизане към село Лялинци, след което този маршрут до връх Стража.

Места наоколо, които да посетите

село Лялинци – връх Любаш село Ребро – връх Любаш с.Неделково – вр.Китка с.Ездимирци – вр.Големи връх с.Завала – вр.Китка с.Гърло – Подземен храм-кладенец село Филиповци – връх Драговски камък село Брусник – връх Чеканска бука

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.