село Лялинци – връх Стража (Големи връх)

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Стража
 • Начална точка: с. Лялинци( 42.771264, 22.756248 )
 • Крайна точка: вр. Стража( 42.777361, 22.728075 )
 • Денивелация: 474 м915 м - 1389 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 1:45 часа
 • Информация: 08.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Стража (1388 м) е първенецът на едноименната планина, известна още като Парамунска. Връх Стража също е известен и по други начини – официалното му име е Големи връх, но вече все по-рядко го наричат така. Някои местни пък му казват Парамун. Изкачването по този маршрут ще бъде от село Лялинци, което се намира югоизточно в подножието на планината.

Наклонът е сравнително голям, теренът е силно пресечен и каменист. Много рядко вървим по мека почва и без наклон, което затруднява както изкачването, така и слизането. Тук-таме по пътя има някое дърво, което да ни направи сянка в слънчевите дни. Добре е да вземем под внимание, че в топло време е съвсем възможно да се срещат змии, така че трябва хубаво да гледаме в краката си. Маркировката е червена и е много добра. Във влажно време теренът става изключително хлъзгав. Във всеки сезон ви препоръчваме при изкачване на Стража ползването на високи обувки с добър грайфер. Щеките са от предимство при стръмното слизане.

По маршрута от село Лялинци до връх Стража

Излизаме от Лялинци от западния край, подминавайки гробищната църка Свети Никола. Точно преди моста над реката, между къщите, вдясно, тръгва черен път, който бързо свършва. Следваме вляво от последните къщи, докато излезем на рида, от който започваме качването. Реката трябва да ни се пада долу от лявата страна. От самото начало на пътеката следваме червените маркировъчни знаци, които ни водят до върха.

През по-голямата част на прехода реброто е голо и можем да се нагледаме на красиви пейзажи. Не познавахме върха и на няколко пъти до горе планината ни изненадваше с оптични измами. Първоначално ни изглеждаше, че ще минем маршрута за половин час, но като стигнахме до точката, която мислихме за връх, нагоре се показа нова такава. Продължихме напред и след още едни 20-ина минути отново се оказа, че това не е края и отзад се появиха още камънаци. „Третия път ще е последен“ – така решихме. Но и този път не сполучихме с предположението. Оказа се че там просто излизаме на билото и че има още малко над километър до края. Поне наклонът драстично намаля, преходът стана по-лек и вече наистина се виждаше Стража.

Оттук по билото до върха стана по-леко и крачехме уверено напред, радвайки се на пейзажите от всички страни. Не повече от половин час по билото и стигнахме до обозначението на връх Стража.

Много често Стража се съчетава със съседната планина Любаш (1398 м) и ако решите да правите това, препоръчвам изкачване на връх Любаш от село Ребро, слизане към село Лялинци, след което изкачване до връх Стража по този маршрут и накрая слизане към село Велиново.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Лялинци – връх Любаш село Ребро – връх Любаш – село Лялинци – село Ребро село Ребро – връх Любаш село Неделково – връх Китка село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Ездимирци – връх Големи връх село Завала – връх Китка село Филиповци – връх Драговски камък (червен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.