село Ездимирци – връх Големи връх

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ездимирска планина
 • Начална точка: с.Ездимирци( 42.809478, 22.691241 )
 • Крайна точка: вр.Големи връх( 42.811605, 22.701671 )
 • Денивелация: 342 м877 м - 1219 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 03.03.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е маршрут към най-високия връх на Ездимирска планина – Големи връх. Маркировката е синя до върха и червена по пътеката надолу. Предимно върху камъните е, затова може да не е достатъчно ясна и може да се наложи да използвате GPS трака. Трябва да споменем, че началото е доста стръмно.

Паркираме на южния край на село Ездимирци, откъдето започваме прехода. Решаваме да атакуваме директно върха – напред и нагоре. Малко след мястото, където оставим колата, трябва да излезем от пътя наляво, прекосявайки поляна край местната църква и стигайки до гората. Оттам, където и да хванем нагоре, няма да объркаме, тъй като походът върви без пътеки през гората, а след това и по каменистия склон. Така че просто гледайте върха и вървете към него. Имайте предвид, обаче, че наклонът е доста сериозен, но разбираме, че всяко усилие си струва, когато погледнем назад. И все пак това е само един километър, нищо че ни се струва като пет.

В зависимост от честотата на почивките ни, времето за изкачване е различно, но не би трябвало да е повече от час от паркинга. След това тръгваме на северозапад, снижавайки се постепенно. През по-голямата част храстите ни правят шпалир и успяваме да следваме пътеката. Бавно слизаме от билото към съседното голо възвишение, което ни служи за ориентир. След като си проправим път правим още едно плавно изкачване до върха му, откъдето вече всичко е слизане.

Под северния му склон има един заслон, който разбираме, че е изоставен, като го приближим. Зад него, вляво, тръгва първата едва забележима пътека по маршрута. След около 200 м излизаме и на първата ясно забележима пътека и поемаме по нея наляво – надолу. Постепенно се разширява и слиза чак до селото.

Там излизаме на асфалтовия път, който трябва да ни е познат. Тръгваме наляво и покрай пътя виждаме един паметник, на убит от фашистите човек, а след 5 минутки сме отново до колата, където завършва нашият преход.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Вукан – с. Глоговица/ Веломаршрут „ВелоЕрул“ Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Милкьовци – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут 101 (малък кръг) от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – вр. Върпела – с. Велиново – с. Глоговица/ село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Филиповци – връх Драговски камък (червен) село Филиповци – връх Драговски камък (жълт) село Филиповци – село Врабча

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.