с.Ездимирци – вр.Големи връх

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ездимирска планина
 • Начална точка: с.Ездимирци( 42.809478, 22.691241 )
 • Крайна точка: вр.Големи връх( 42.811605, 22.701671 )
 • Денивелация: 342 м877 м - 1219 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 03.03.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е маршрут към най-високия връх на Ездимирска планина – Големи връх. Няма никаква маркировка и почти няма пътеки, което значи, че ако не сте много добре с ориентацията трябва да използвате GPS лога. Трябва да споменем, че началото е доста стръмно, а след това, от време на време, вървим сред гъсталаци. Другото, което е хубаво да кажем, е, че местните споделиха, че из планината има чакали и тук-таме можело да се види и вълк, тъй като това е защитена местност и има дивеч, който могат да ловуват.

Паркираме на южния край на село Ездимирци, откъдето започваме прехода. Решаваме да атакуваме директно върха – напред и нагоре. Малко след мястото, където оставихме колата, трябва да излезем от пътя наляво, прекосявайки една поляна и стигайки до гората. Оттам, където и да хванем нагоре, няма да объркаме, тъй като походът върви без пътеки през гората, а след това и по каменистия склон. Така че просто гледайте върха и вървете към него. Имайте предвид, обаче, че наклонът е сериозен и със сигурност е над 45 градуса, но разбираме, че всяко усилие си струва, когато погледнем назад. И все пак това е само един километър, нищо че ни се струва като пет.

В зависимост от честотата на почивките ни, времето за изкачване е различно, но не би трябвало да е повече от час от паркинга. След това тръгваме на северозапад, снижавайки се постепенно. През по-голямата част храстите ни правят шпалир и успяваме да следваме нещо, което е силно казано пътека. Просто ние си го представяме като такава. Бавно слизаме от билото към съседното голо възвишение, което ни служи за ориентир. Преди да стигнем до него си има малко глиганинг. След като си проправим път правим още едно плавно изкачване до върха му, откъдето вече всичко е слизане.

Под северния му склон има един заслон, който разбираме, че е изоставен, като го приближим. Зад него, вляво, тръгва първата едва забележима пътека по маршрута. След около 200 м излизаме и на първата ясно забележима пътека и поемаме по нея наляво – надолу. Постепенно се разширява и слиза чак до селото.

Там излизаме на асфалтовия път, който трябва да ни е познат. Тръгваме наляво и покрай пътя виждаме един паметник, на убит от фашистите човек, а след 5 минутки сме отново до колата, където завършва нашият преход.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Вукан – с. Глоговица/ Веломаршрут 101 (малък кръг) от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – вр. Върпела – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Милкьовци – с. Велиново – с. Глоговица/ село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Филиповци – връх Драговски камък село Филиповци – село Врабча (жълт + червен) село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Стакьов камък

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.