село Филиповци – връх Драговски камик (червен)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина:
 • Начална точка: с. Филиповци( 42.830221, 22.712581 )
 • Крайна точка: вр. Драговски камик( 42.843418, 22.709856 )
 • Денивелация: 367 м751 м - 1118 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 12.01.2020
 • Източник: injzorgo
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Драговски камик (1118 м) (или камик, както се казва по този край) е един от символите на Трънско. Пирамидалната му форма се забелязва отдалеч, пътувайки към град Трън от Перник. Доста е атрактивен и може да изглежда респектиращо, но реално е много приятен за изкачване, поне от тази страна, която ще опиша тук.

Описаният маршрут за изкачване на „Трънския Матерхорн“ е по червената туристическа маркировка. Той е малко по-дълъг от жълтия маршрут, но и по-безопасен. Няма го този скален праг, който е препятствие по жълтия. Освен това по него има две интересни места, които са допълнителен бонус към разходката – Драговското врело (каскада от водопадчета) и Бежанската пещера. Отбелязал съм маршрута като летен, нищо че го изкачихме януари, защо при по-дебел сняг ще бъде малко трудно да се следва маркировката. Тя е добра, но е лятна (няма никакви колове за зимна).

Маршрутът за изкачване на връх Драговски камик започва от отбивката за Драговска махала на главния път Перник-Трън, малко след табелата за край на село Филиповци. Тук отварям скоба, че може да го скъсите ако паркирате някъде в махалата. Но ако решите да правите кръгов маршрут и да слизате по жълтата пътека, е по-удобно да оставите колата край пътя и да започнете от началото.

От Драговска махала до Бежанската пещера

Тръгваме по асфалтовия път за махалата. Маркировката в тази част е нарядко, защото не е трудно да се ориентирате. След около 500 метра достигаме църквата „Св. Николай Летни“. Отпред има широко пространство където могат да се оставят колите, ако сте решили да тръгнете от тук. Вървим покрай къщите и тук може малко да се заблудим, защото маркировката е все още нарядко. Ползваме за ориентир поточето което минава отляво на нас (не го пресичаме). Излизаме от махалата и маркировката започва начесто. Движим се в ниска горичка и пътеката е много ясно видима.

Първоначално тя слиза до рекичката, където се разклонява. Важно е да знаем, че не трябва да я прекосяваме, макар по-широката пътека да минава от другата страна. 500 метра след началото на маркировката има разклон, на който държим вдясно. Наляво е Драговското врело. То е близо, но януари беше замръзнало. На пролет е по-впечатляващо, затова спокойно отбийте до него, само на пет минутки е!

След още малко пътеката ни води до един завой наляво, къдто излизаме на открита широка пътека. Целта ни вече се вижда вляво от нас. След още 20-30 минути трябва да завием наляво от широката пътека. Внимавайте да не пропуснете разклона! Направо се продължава към Бежанската махала.

От Бежанската пещера до връх Драговски камик

След като сме завили, пресичаме поточето и стигаме до Бежанската пещера. Не е много дълбока и впечатляваща, но е идеален момент за кратка почивка преди същинското изкачване. След пещерата продължаваме по червената маркировка и теренът става по-стръмен и каментист. Зимата имаше доста хлъзгави, покрити със сняг камъни, така че внимавайте! Лятото едва ли ще го има този проблем. Този терен продължава около половин час (може и малко повече), и леко задъхани, най-накрая сме горе.

Оттук имаме няколко възможности за продължаване на прехода. Можем да се върнем обратно към Драговска махала по същия маршрут. Тези, които се чувстват по-сигурни в себе си, може да слязат от Драговски камик по жълтата пътека. Другата алтернатива е да продължъм по билото към връх Стакьов камик и да слезем до село Врабча. Приятна разходка!!!

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Филиповци – село Врабча село Филиповци – връх Драговски камик (жълт) село Филиповци (Драговска махала) – Драговско врело село Ездимирци – връх Големи връх село Врабча – връх Стакьов камик село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Голеш Екопътека „Ябланишко ждрело“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.