село Велиново – връх Стража (Големи връх)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Стража
 • Начална точка: с.Велиново( 42.788620, 22.699915 )
 • Крайна точка: вр.Стража( 42.777339, 22.728250 )
 • Денивелация: 518 м871 м - 1389 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 23.03.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от село Велиново определено е по-добрият от двата варианта за изкачване на връх Стража (1389 м), лично според мен. По-разнообразен, по-щадящ за краката и в голяма част – сенчест. Другият е от другата страна на планината – от село Лялинци. Името на връх Стража е доста по-популярно в последно време отколкото реалното му име Големи връх. Името на планината също е популярно по друг начин – Парамунска планина.

До село Велиново се стига по сравнително хубав път, идвайки и от село Филиповци, и от град Трън. Туристическата маркировка е доста добра, докъдето я има. Все още не е до самия връх, а достига до края на горския пояс и от излизането на билото има около километър без лента. Иначе е жълт цвят и започва от южната част на селото. Теренът е разнообразен, но основно е мек почвен. Наклонът също е променлив и както има леки участъци, така има и по-задъхващи. Вода има в центъра на селото. Опасности няма.

Тръгваме на преход по асфалтирания път на юг от площада, в посока Милкьовци. След около километър тръгва широк черен път вляво и натам се отклонява нашият маршрут. Ще познаете и по оградения с висока стена огромен двор, в който има и няколко големи постройки.

Тук започва изкачването леко-полеко, като за загрявка. В ясно време се вижда и целта ни – връх Стража. След петнайсетина-двайсет минутки по черния път идва времето да се разделим с него. Хубаво се оглеждайте за маркировката и табелата тук, че досега е толкова лек преходът, че ако сте с другарче, със сигурност сте се заговорили и може да си продължите по пътя, улисани в приказки.

След това отклонение туристическия маршрут навлиза в горския пояс за около 40-50 минути. Постепенно и наклонът се увеличава по склона на планината, докато слаломираме между дърветата. Ясна пътека може да не се различава, така че си следете за маркировката. По едно време наклонът става доста голям в този участък до излизането извън гората. След това има къс каменист участък, докато се излезе на билото.

Оттук насетне следва изкачване до отсрещното гористо възвишение, зад което се крие връх Стража. До него ще стигнем след около половин час, като първо имаме кратко слизане надолу, след което изкачване в гората. Превалим ли това, сме на финалната права – най-високият връх на планината е пред нас. Тук вече е малко по-каменисто под туфите, така че внимателно – да не направим някоя беля в края на прехода.

Върхът е гол и много обзорен, така че със сигурност ще останете очаровани при ясно време. Въпросът е накъде да продължите, ако няма да се връщате в село Велиново. Тук има доста добър вариант за удължение на маршрута, който включва и съседната планина Любаш. От връх Стража се слиза до село Лялинци, от него се качваме на връх Любаш и слизаме от другата му страна откъм село Ребро.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ездимирци – връх Големи връх Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Милкьовци – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут 101 (малък кръг) от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – вр. Върпела – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут „ВелоЕрул“ Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Вукан – с. Глоговица/ село Милкьовци – връх Копран село Филиповци – връх Драговски камик (червен) село Филиповци – връх Драговски камик (жълт)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.