село Велиново – връх Стража (Големи връх)

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Стража
 • Начална точка: с.Велиново( 42.788620, 22.699915 )
 • Крайна точка: вр.Стража( 42.777339, 22.728250 )
 • Денивелация: 518 м871 м - 1389 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 23.03.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от село Велиново определено е по-добрият от двата варианта за изкачване на връх Стража (1389 м), лично според мен. По-разнообразен, по-щадящ за краката и в голяма част – сенчест. Другият е от другата страна на планината – от село Лялинци. Името на връх Стража е доста по-популярно в последно време отколкото реалното му име Големи връх. Името на планината също е популярно по друг начин – Парамунска планина.

До село Велиново се стига по сравнително хубав път, идвайки и от село Филиповци, и от град Трън. Туристическата маркировка е доста добра, докъдето я има. Все още не е до самия връх, а достига до края на горския пояс и от излизането на билото има около километър без лента. Иначе е жълт цвят и започва от центъра на селото. Теренът е разнообразен, но основно е мек почвен. Наклонът също е променлив и както има леки участъци, така има и по-задъхващи. Вода има в центъра на селото. Опасности няма.

Тръгваме на преход от площада на юг по асфалтирания път, в посока Милкьовци. След около километър тръгва широк черен път вляво и натам се отклонява нашия маршрут. Ще познаете и по оградения с висока стена огромен двор, в който има и няколко големи постройки.

Тук започва изкачването леко-полеко, като за загрявка. Вече се вижда и целта ни връх Стража. След петнайсетина-двайсет минутки по черния път идва времето да се разделим с него. Хубаво се оглеждайте за маркировката и табелата тук, че досега е толкова лек преходът, че ако сте с другарче, със сигурност сте се заговорили и може да си продължите по пътя, улисани в приказки.

След това отклонение туристическия маршрут навлиза в горския пояс за около 40-50 минути. Постепенно и наклонът се увеличава по склона на планината, докато слаломираме между дърветата. Ясна пътека може да не се различава, така че си следете за маркировката. По едно време наклонът става доста голям в този участък до излизането извън гората. След това има къс каменист участък, докато се излезе на билото.

Оттук насетне следва изкачване до отсрещното гористо възвишение, зад което се крие връх Стража. До него ще стигнем след около половин час, като първо имаме кратко слизане надолу, след което изкачване в гората. Превалим ли това, сме на финалната права – най-високият връх на планината е пред нас. Тук вече е малко по-каменисто под туфите, така че внимателно – да не направим някоя беля в края на прехода.

Върхът е гол и много обзорен, така че със сигурност ще останете очаровани при ясно време. Въпросът е накъде да продължите, ако няма да се връщате в село Велиново. Тук има доста добър вариант за удължение на маршрута, който включва и съседната планина Любаш. От връх Стража се слиза до село Лялинци, от него се качваме на връх Любаш и слизаме от другата му страна откъм село Ребро.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

с.Ездимирци – вр.Големи връх село Филиповци – връх Драговски камък село Филиповци – село Врабча (жълт + червен) село Лялинци – връх Стража (Големи връх) село Лялинци – връх Любаш с.Неделково – вр.Китка село Ребро – връх Любаш село Врабча – връх Стакьов камък

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.