село Завала – връх Китка

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Завалска планина
 • Начална точка: с. Завала( 42.824784, 22.801335 )
 • Крайна точка: вр. Китка( 42.830149, 22.782706 )
 • Денивелация: 203 м985 м - 1188 м
 • Дължина: 2.25 км
 • Времетраене: 0:50 часа
 • Информация: 10.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът от село Завала до връх Китка, най-високият връх на Завалска планина, може да се нарече една приятна разходка. Маршрутът е лесен за изминаване и не много дълъг. Напълно подходящ е ако не сте от най-големите планинари или ако времето ви притиска. Общата дължина в двете посоки е около 4.5 км при сравнително еднакъв наклон от началото до края. Единствено последният участък до самия връх е стръмен, но за сметка на това е къс. Не би трябвало да ви отнеме повече от час и половина в двете посоки при нормални условия.

Изкачването от село Завала до връх Китка

Най-добре е да оставите колата на центъра на селото, ако можем да наречем така малкото площадче с прастарата спирка. Оттам поемете на север по черния път в посока гробищната църква, която ще подминете след няколко минутки вдясно от вас. Там някъде постройките свършват и пътят прави десен завой, от който излиза разклонение нагоре,на север. Хващаме по него и след като преминем през къс горски участък стигаме до новоизградена ферма (овчарник), през която следва да минем. Стопаните са свикнали с преминаващи туристи и лоши кучета няма.

Впрочем, оттук вече виждаме източния, обрасъл със смесена гора склон на връх Китка. Не бойте се, челото на върха е голо и има гледки! След фермата продължаваме още няколко минутки по същото черното пътче, но внимаваме в подножието на върха за широка пътека, която се отделя вляво и започва да набира височина. Нея следваме около 500 м. докато стигнем превала. Там се отделяме от пътя вдясно и след не повече от 10-ина минути достигаме вр. Китка. Успяхме да хванем ясно време, което разкри пред нас много приятни гледки от върха във всички посоки.

Ако маршрутът е прекалено къс за вашия преход може да го комбинирате с този от село Неделково до връх Китка. Ако бързате, може да ги вместите в един ден, но ако предпочитате да се любувате по-дълго на природните красоти спокойно може да го направите за два дни – от едното село до другото на единия и обратно на другия. Другият вариант е също лек – изкачване от близкото село Брусник до връх Чеканска бука.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Неделково – връх Китка село Брусник – връх Чеканска бука село Лялинци – връх Стража (Големи връх) село Лялинци – връх Любаш село Филиповци (Драговска махала) – Драговско врело село Филиповци – връх Драговски камик (червен) село Филиповци – село Врабча село Филиповци – връх Драговски камик (жълт)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.