село Филиповци – връх Драговски камик (жълт)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Гребен
 • Начална точка: с.Филиповци( 42.831608, 22.710678 )
 • Крайна точка: вр.Драговски камик( 42.843476, 22.709930 )
 • Денивелация: 384 м734 м - 1118 м
 • Дължина: 1.75 км
 • Времетраене: 1:45 часа
 • Информация: 03.03.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Драговски камик (1118 м) в планина Гребен е един от емблематичните трънски върхове и впечатлява със своята пирамидална форма, гледан от югоизток. Това му носи гръмкото прозвище Трънския Матерхорн. Маркираният в жълто (защото има и червен) туристически маршрут за изкачването му от Драговска махала е най-ефектният – по него се издигате директно над долината на река Ябланица. С текущия GPS трак е описанието именно на този подход.

Най-важното за маршрута накратко

Драговска махала е част от село Филиповци край град Трън, което се намира на главния път Е63 от Перник към Трън. След края на селото се продължава още няколкостотин метра и се стига до автобусната спирка на Драговска махала. Там може да оставите колата и на още 50-100 м по шосето стигате до информационната табела на маршрута. Туристическата маркировка е жълт цвят и е както лентова, така и под формата на табелки по дърветата до края на горския пояс, а после минава само на лентова (на скалите) по източния ръб на върха. Направена е есента на 2017 г. и се поддържа ежегодно. Теренът е предимно каменист и голяма част от маршрута се движи на открито. Предвид факта, че връх Драговски камик не е особено висок, лятото си е доста жежко. Вода по пътеката няма, а най-близката чешма е в центъра на село Филиповци. Преходът е с постоянен голям наклон, което го прави изморителен, макар и кратък.

Внимание обръщаме към края! Там има един доста неприятен участък, който можем да наречем дори опасен. Представлява 5-6-метрова скала, която трябва да се прекатери. Подхожда се с повишено внимание! Не е непреодолимо препятствие, но за хора със страх от височини може да се окаже. Затова добре преценете дали няма да е по-добре да хванете червена маркировка, която изкачва върха без опасност.

Изкачване на връх Драговски камик

Тръгва се вдясно от табелата по стария асфалтов път и след 50 м маркировката изоставя пътя и тръгва директно към върха. Преминава се един малък сипей за няколко минути и се продължава право нагоре (следете за посоката на стрелките на табелите и лентата на маркировката). След около 15-ина минути изкачване, маркировката започва леко да подсича склона и преминава в хоризонтална.

После (на един огромен дъб) маршрутът прехвърля равната част, пресича една голяма поляна, влиза в гората и започва да подсича връх Драговски камик, целейки се в неговата източна страна. Излиза последователно на 3 планински поляни и влиза в гората под скалите на върха. Като влезете в гората, следвайте изсечената просека и си гледайте в краката за гущери и други.

След като премине през гората, пътеката се залепва за скалата и извежда на ръба на върха. Тук маркировката става лентова (по камъните). Има един участък около 5-6 метра изкачване, който се минава с леко прекатерване и където трябва да се внимава, особено на слизане. Не е чак толкова страшен, но много внимавайте! След него излизате на ръба на източното било, което обаче е достатъчно широко и безопасно.

След последни 10-ина минути преход сте на връх Драговски камик, а там ви очаква гледката, която сте чакали по пътя нагоре. Красива и пищна!

Идеи за продължение на прехода след изкачването на връх Драговски камик

Оттук има няколко възможности, първата от които е слизане по червения маршрут. Ако желаете да повървите повече, може да се продължите прехода към връх Стакьов камик, от който да слезете до село Врабча. Ако сте ентусиаст, и искате още по-продължителен преход, имате няколко възможности:

 1. Изкачване на най-високия връх на Гребен планина в България – връх Голеш (1156 м).
 2. Слизане и почивка край Врабчанския водопад, на 10 минути от село Врабча.
 3. Продължаване до село Банкя, след това до Ждрелото на река Ерма и накрая обиколка по екопътеката с гледка над ждрелото.

Иначе, съвсем близо до Трънския Матерхорн са малките, но за мен най-готини за изкачване планини в този край Любаш (1398 м) и Стража (1388 м). И за двата има по два маршрута. За Любаш са маркиран от село Лялинци и немаркиран от село Ребро. За Стража и двата са маркирани – от село Лялинци и от село Велиново. Друга близка алтернатива е Големи връх (1219 м) на Ездимирска планина.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Филиповци – село Врабча село Филиповци – връх Драговски камик (червен) село Филиповци (Драговска махала) – Драговско врело село Ездимирци – връх Големи връх село Врабча – връх Стакьов камик село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Голеш Екопътека „Ябланишко ждрело“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.