село Врабча – връх Голеш

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Гребен
 • Начална точка: с.Врабча( 42.868318, 22.707447 )
 • Крайна точка: вр.Голеш( 42.878583, 22.695703 )
 • Денивелация: 269 м888 м - 1157 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 18.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Гребен е планина, чиято по-голяма част се намира в Сърбия. От българска страна има само няколко възвишения, като връх Голеш е най-висок от наша страна. Той се намира на самата граница, поради което се изисква да уведомите гранична полиция.

Маршрутът до връх Голеш (1157 м) започва от село Врабча. До там се стига по тесен, но хубав асфалтов път. Възможните начални точки са две, които за 10-15 мин. излизат на едно и също място. Едната възможност е през селото, по пресечката вляво преди площадче с паметник, чешма и издигнати знамена. Другият започва след площадчето – между спирката и една рушаща се къща. Отбелязвам, за да не правя две различни статии за почти едно и също. Този трак е по втория, защото е по-панорамен (ако може да се нарече така), а и другият е малко по-обрасъл.

Преходът е къс, но костелив. Препоръчително е да сте с гети и нещо с дълъг ръкав, защото иначе приятелите ви може да помислят, че сте срещнали мечка, особено ако се залутате. Задължително е да сте с високи обувки, които да държат глезена добре, защото теренът нагоре е много каменист с нестабилни камъни и шансът за изкълчване е голям. Иначе, опасности по маршрута няма. Маркировка няма и е много препоръчително да ползвате GPS следата. Вода има само в селото. Сянка има тук-таме. Оглеждайте се за змии, защото ни се стори като доста вероятно да има, въпреки че не срещнахме.

Всъщност, пътеката е по-точно черен път, който върви покрай дере и е най-леката част от прехода. Още в началото иззад първото възвишение се вижда и връх Голеш. След като се стигне до първия разклон трябва да се тръгне наляво, покрай ограден с бодлива тел имот. Може преди, може и след оградата, но препоръчваме преди нея, защото е по-малко обраслият път. Караме един лек глиганинг и се озоваваме на първата добре изглеждаща пътечка по маршрута, която подсича върха от юг. Това е и единствената хубава пътека и по нея ни се открива първата хубава гледка.

По нея си търсим подходящо място за изкачване. Хубаво е да следва GPS-а, защото успях да запиша маршрут по „пътека“ без трънаци. Шансът да се хване път, който изглежда проходим, но е пълен с храсти, е голям. Бая трънинг изкарах, докато се ориентирам. Ако нямате GPS – пътеката е там, където си я намерите. Тръгвате нагоре и следвате върха. Много внимавайте в краката си, особено на слизане, защото наклонът е сравнително голям, а камъните не са никак стабилни, в което се убедих няколко пъти. Иначе, за половин час трябва да сте горе.

В крайна сметка, всички резки по крака и ръце си заслужават. Връх Голеш е много панорамен. Въпреки че преходът е доста къс, оставаме доволни от него. Много живописни части от Сърбия и България са на нашия хоризонт. Ще забележите също, че връх Драговски камък не изглежда толкова респектиращ от тази страна.

За продължение – Екопътеката над Ждрелото на река Ерма е наблизо. Има и няколко подобни планини наоколо – Ездимирска, Стража, Любаш, както и Руй от другата страна на град Трън.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Врабча – връх Стакьов камък село Врабча – село Банкя Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Филиповци – връх Драговски камък (жълт) село Филиповци – село Врабча село Филиповци – връх Драговски камък (червен) Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.