местност Зелени Преслап – вр. Отовишки връх /през връх Кабул/

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Рила
 • Начална точка: м.Зелени Преслап( 42.248021, 23.308965 )
 • Крайна точка: Отовишки връх( 42.198761, 23.294142 )
 • Денивелация: 1108 м1588 м - 2696 м
 • Дължина: 8 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 29.07.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на Отовишки връх (2696 м) в Северозападна Рила от местността Зелени Преслап е удължена версия на маршрута до връх Кабул (2537 м) от тази статия, затова няма да изпадам в много подробности и по-скоро ще опиша останалата част от връх Кабул до Отовишки връх.

Основното за прехода накратко – до Зелени Преслап се стига с автомобил от Сапарева баня за двайсетина минути. Маркировката по маршрута е зелен цвят до едни овчарници, след което преминава в син, където е по-трудна за следене до връх Кабул. Първата третина е през гора, а останалото – в откритата планина. Теренът е мек почвен. Опасности няма, единствено се внимава за пастирските кучета.

Започваме изкачването от местността Зелени Преслап по зелената маркировка по десния път през гората (левият води към хижа Скакавица и хижаРилски езера). Първоначално тя се движи по широк път, който минава в стръмна горска пътека. След около час и половина-два се излиза от нея и наклонът намалява. Стигаме до овчарниците, където има чешма. Плавно завиваме наляво почти на 180 градуса и връх Кабул ни се открива. После пътеката завива пак плавно, този път надясно по извивката на дерето, и безкрайният склон на връх Кабул е точно насреща. В този участък от туристическия маршрут маркировката е доста по-рядка и е само в син цвят. Ако смятате, че ще е по-сигурно, следете GPS трака. Следва дълго и тегаво изкачване, което сякаш няма край.

Излезем ли на върха, вече ясно различаваме Отовишки връх отсреща – най-острият от всички. Бързам да успокоя, че най-трудната част от прехода мина. Оттук до Отовишки е лесно, както изглежда по дългия прав участък по седловината между двата върха. Дори наклонът е леко надолу. Пътеката е ясна и се следи лесно. Ще отворя една скоба, че от средата на седловината до подножието на Отовишки връх не съм го минавал лично, но не е нищо сложно. Само не мога да гарантирам дали синята маркировка продължава в този участък от маршрута и колко е ясна пътеката. Но като гледах отгоре, десетки хора, млади и стари, го преминаваха лесно.

Достигаме до мястото, откъдето атакуваме върха. Наглед е трудно и страшно изкачване, но няма нищо такова. Стига да внимаваме за подхлъзвания, защото на места е сипесто. Петнайсетина-двайсет минути продължава тази част от прехода, след което излизаме на билото, на няколко крачки от най-високата му точка. Оттук гледката е в пъти по-добра от тази от връх Кабул. Открива се цяла Рила планина и не само тя. Но за мен най-въздействаща беше панорамата към сравнително близкия язовир Карагьол и обграждащите го връх Голям Полич (2614 м) и двойката върхове Калините (Малък (2664 м) и Голям (2669 м) Калин). Под нас е Отовишкото езеро, а над него е скалистата стена на връх Сейменски камък (2666 м). На изток се различават връх Мальовица (2729 м) и връх Мусала (2925 м) отзад и леко вляво.

Оттук лесно се слиза до Седемте рилски езера и до хижа Иван Вазов, а за хижа Скакавица трябва връщане почти до половината. От нея обаче може да стигнете до водопад Скакавица. Може да се завърти през Рилските езера и оттам да се слезе до Зелени преслап.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Зелени Преслап – връх Кабул местност Зелени Преслап – водопад Скакавица местност Зелени Преслап – Седемте рилски езера местност Зелени Преслап – хижа Скакавица хижа Скакавица – Седемте рилски езера хижа Рилски езера – хижа Седемте езера Седемте рилски езера хижа Рилски езера – вр. Отовишки връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.