местност Бонсови поляни – връх Дупевица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Люлин
 • Начална точка: м. Бонсови поляни( 42.652102, 23.191860 )
 • Крайна точка: вр. Дупевица( 42.652466, 23.171432 )
 • Денивелация: 312 м944 м - 1256 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 1:15 часа
 • Информация: 05.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Единият маршрут за изкачване на връх Дупевица в Люлин планина тръгва от местността Бонсови поляни, минава през хижа Бонсови поляни и го изкачва по стар и разбит асфалтов път. Преходът от тук е може би най-лесният (и популярен) вариант до върха и е подходящ за всякакви хора. Има следи, че някога е бил маркиран със зелена туристическа маркировка, но вече е едва различимо. В крайна сметка и без нея не е трудно за ориентиране.

До местността Бонсови поляни се стига с автомобил или автобусна линия 103, която се движи само няколко пъти на ден. Началото е при паркинга на спирка вилна зона Люлин. Както споменах, върви се предимно по разбит асфалт, който дори на места въобще го няма. Пътят е широк и макар около нас да е все гора, през по-голямата част си напича до следобед. Вода по маршрута няма. Опасни участъци няма.

От Бонсови поляни до връх Дупевица

Поглеждайки към най-високата част на планината, се вижда докъде трябва да стигнем – високата кула на мобилните оператори, малко след която се намира най-високия връх на Люлин планина. Тръгваме по пътя към гората и веднага преди нея отбиваме по път вляво (направо е маршрутът до Дупевица през Горнобанския манастир). След няколко минутки той ни отвежда до хижа Бонсови поляни. Подминаваме я и влизаме в гората, където наклонът се увеличава за кратко. Десетина минути нагоре ни отвеждат до стария път към бившите военни поделения на връх Дупевица.

Тръгваме надясно и не се отделяме от него чак до крайната цел. Оттук насетне няма много за описване. Вървим единствено и само по него, като много рядко отляво се открива частична гледка. След половин час пътят прави остър десен завой. От завоя излиза черен път, по който ако се отклоните малко, ще стигнете до по-обзорна гледка. После се връщаме по пътя и продължаваме нагоре. След десетина минути стигаме до високата кула. Пътят завива наляво и именно натам е връх Дупевица.

Вървим десетина минути покрай руините на старите поделения и когато пътят излезе на открито, се оглеждаме за пътека вляво. Има и табела (вдясно от пътя), която сочи към нея. 50 метра и сме на най-високия връх на Люлин планина. Той поне е обзорен и можем да се любуваме на хубава панорама. Оттук можем да слезем по пътеката за Дупевица, идваща от Горнобанския манастир. Ако питате мен, предпочитам изкачване по нея и слизане по маршрута, който току що описах, защото е по-щадящо за краката. Прочетете информацията за него и ако ви се струва удачно, го направете.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Бонсови поляни – параклис „Вси Светии“ местност Бонсови поляни – връх Дупевица (през Горнобански манастир) кв. Княжево – връх Дупевица (кръгов) кв. Княжево – връх Дупевица село Владая – местност Тихия кът кв. Суходол – параклис „Вси Светии“ кв. Княжево – местност Златните мостове – кв. Бояна квартал Княжево – местност Копитото (Пътеката на Боян Петров)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.