квартал Княжево – местност Копитото (Пътеката на Боян Петров)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: кв. Княжево( 42.658090, 23.240673 )
 • Крайна точка: м. Копитото( 42.637193, 23.243244 )
 • Денивелация: 666 м676 м - 1342 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 13.08.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

„Пътеката на Боян Петров“ е наречен маршрутът от столичния квартал Княжево до местността Копитото във Витоша, по който покойният български алпинист се е подготвял физически за своите експедиции. През по-голямата си част той е стръмен и физически труден, което благоприятства за тренировка преди трудни изкачвания. Движи се под линията на стария Княжески лифт. Доколкото помня от едно интервю с Боян Петров, целта му е била да се качи по този маршрут от Княжево до Копитото за 40 минути с пълна 10-литрова туба в раница, след което да го слезе за 10. Мога да си представя толкова бързо изкачване, когато човек е във върхова форма, но слизане за 10 минути по този стръмен хлъзгав склон изглежда изпитание.

Най-важното за маршрута от Княжево до Копитото

 • Началната точка е обръщалото на трамвай №5 в квартал Княжево, докъдето може да се стигне също и с автобус №59.
 • Маркировка няма по целия преход. Само в началото се движим по жълтата маркировка на маршрута от Княжево до Златните мостове.
 • Питейна вода има само на чешмата в началото на маршрута.
 • Теренът почти през цялото време е почвен, като в последните десетина минути е по-каменист.
 • Открит/сенчест – движим се изцяло през гора почти до края.
 • Опасни участъци няма, като единствено трябва да внимавате за подхлъзвания, особено ако слизате по този маршрут.

По „Пътеката на Боян Петров“ от Княжево до Беловодски път

Тръгваме към Копитото по „Пътеката на Боян Петров“ от чешмата край обръщалото на трамвая в Княжево. В началото алеите са павирани, със стъпала, и ни отвеждат до един ресторант. Поемаме по пътеката вляво от него. Засега следим жълтата маркировка, но дори и без нея е трудно да се обърка, предвид че се върви по широка алея. Наклонът е доста приемлив засега, като за загрявка.

След малко повече от половин час е най-важният разклон по маршрута. Малко преди единствения мост досега има отклонение вляво с две пътеки. Важното тук е да не поемете по най-лявата, а да тръгнете по тази, която тръгва почти успоредно на досегашната алея. Наклонът леко се увеличава, изкачва се покрай оградата на жилищен комплекс и излиза на асфалтов път. Продължението на пътеката се вижда ясно от другата му страна. Пресичаме го и продължаваме по нея. Още малко по-нагоре е Беловодски път, главният път към местността Златните мостове. Отново виждаме отсрещната пътека, пресичаме шосето и хващаме по нея. До тук сме за около 50 минути.

По „Пътеката на Боян Петров“ от Беловодски път до Копитото

В този момент наклонът рязко се променя. Става доста стръмно и на места сипесто, като е така до края. Оттук нататък няма много за описване – гора и една пътека сред нея. Движим се под отдавна изоставения Княжевски лифт, като няколко пъти минаваме покрай огромните му стълбове. На места по пътеката са поставени табелки с вдъхновяващи цитати на Боян Петров, които да ви дадат глътка въздух. При втория стълб на лифта е табелата, на която са записани всичките му изкачени 8-хилядници и, за съжаление, едиственият неизкачен, под който той остана завинаги.

След близо час от Беловодски път става по-каменисто. Гората оредява и се откриват първите гледки, засега към Княжево и Люлин планина. Това също е ориентир, че сме почти накрая – остават едва петнайсетина минути. Когато минат и те, се поздравяваме с красиви гледки към цялото Софийско поле. Тук е краят на маршрута от Княжево до Копитото по „Пътеката на Боян Петров“.

Накъде след това?

Във Витоша има много маршути, които откриват немалко възможности за продължение. Най-близката е слизане от Копитото към квартал Бояна. Друг вариант е да стигнете до Боянския водопад, от който два маршрута слизат към Бояна. Може също да изберете да стигнете до хижа Момина скала, откъдето да продължите или към Златните мостове, или към хижа Алеко, а защо не и да изкачите Черни връх.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

кв. Княжево – Конярника – кв. Владая кв. Княжево – връх Дупевица кв. Княжево – връх Дупевица (кръгов) кв. Княжево – местност Златните мостове – кв. Бояна кв. Бояна – хижа Момина скала – местност Копитото кв. Бояна – местност Копитото кв. Бояна – местност Балабана кв. Бояна – хижа Камен дел

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.