хижа Мальовица – връх Мальовица

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х.Мальовица( 42.188636, 23.374119 )
 • Крайна точка: вр.Мальовица( 42.173921, 23.363020 )
 • Денивелация: 733 м1996 м - 2729 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 20.08.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Заедно с този GPS трак ще опиша маршрута за изкачване на връх Мальовица от хижа Мальовица, която е най-близкият изходен пункт до него. Тази част на Рила е изключително живописна, което прави преходът много разнообразен, което дава на тази дестинация допълнителен чар.

Хижата е достъпна единствено пеша. До нея не се стига с автомобил и не трябва да я бъркате с ЦПШ Мальовица, докъдето свършва най-близкия асфалтиран път. Именно това обуславя ЦПШ като най-удобния изходен пункт за изкачването на връх Маьовица, а междинна точка по него е именно хижа Мальовица. Достигането до върха не е от най-леките. Само за 4 км се преодоляват около 750 метра денивелация, което значи доста задъхване. Има участъци нагоре по планината, където трябва повечко да се внимава за подхлъзване, но по мои впечатления нищо твърде опасно. Само на билото има едно място, където хората със страх от височини могат да се замислят.

От хижа Мальовица до върха се следва червената туристическа маркировка, която в началото върви редом със синята. Вода по маршрута няма, но ако сте на зор, от Еленино езеро тече река, така че до там все се намира нещо. Преходът върви изцяло на открито, а теренът е предимно каменист, типично за високите части на Рила. Ще спомена, че в края на пролетта и началото на лятото има голяма вероятност нивото на реката да е високо и да се наложи на места сериозно газене и дори да е непроходимо.

Можем да разделим маршрута на три почти равни като време части:

 • От хижа Мальовица до Втора тераса
 • От Втора тераса до Еленино езеро
 • От Еленино езеро до връх Мальовица

Първата част е най-леката от трите. Нагоре има две така наречени тераси, но разходката е толкова приятна, че може да не усетите как сте стигнали до втората. Рила планина просто те пленява. Тук има една огромна канара с паметни плочи и тук туристическата маркировка се разклонява. Синята напуска вляво към заслон БАК (Орловец), докато ние оставаме само по червената нагоре.

Веднага се усеща разликата в дишането. След Втора тераса наклонът значително се увеличава. Тук на места е хубаво да внимавате да не се подхлъзнете, защото е стръмно и сипесто. Не би трябвало обаче да има проблем, като си гледате в краката.

Еленино езеро те кара да спреш. Освен че е обаятелно, вероятно ще ти е добре да починеш преди изкачването на връх Мальовица. Оттук нагоре склонът е скалист с голям наклон, но сравнително безопасен. Може би е най-тежката част от прехода, но пък трае 30-40 минути, докато излезем на билото. Веднага ни грабва гледката към Рилския манастир от другата страна. После става почти равно, макар и каменисто. Тук е участъкът, който е доста тесен и заобикаля голяма канара над пропаст. Ако внимавате не би трябвало да има проблем. След това е лесно. Връх Мальовица няма този внушителен вид от тази си страна. Намира се на стотина-двеста метра от билото и представлява една обширна равна поляна. А от най-високата му точка се вижда цяла Рила планина, че и още по-надалеч.

От тук има няколко възможности за продължение и всички са на запад. След километър и нещо има един разклон, който всъщност държи всички възможности. Наляво и надолу е синята маркировка към Рилския манастир. Надясно и пак надолу са красивите Урдини езера, които често сравняват със Седемте рилски езера по красота. Направо по билото се достига именно до циркуса на Седемте езера, както и до хижа Иван Вазов.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – връх Мальовица ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Йончево езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.