ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: ЦПШ Мальовица( 42.210546, 23.388562 )
 • Крайна точка: ЦПШ Мальовица( 42.210546, 23.388562 )
 • Денивелация: 907 м1706 м - 2613 м
 • Дължина: 11.75 км
 • Времетраене: 6 часа
 • Информация: 28.10.2020
 • Източник: k.varbenov
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът до Мальовишки езера и Еленино езеро е труден и не е подходящ за хора със страх от височини. Ние го изминахме в края на октомври. Беше навалял около 10 см сняг в северните части на маршрута. Този сняг не може да се уплътни и създава трудност по стръмните места. Смятам, че в края на лятото маршрутут ще бъде по-лесен, макар и каменист на доста места.

До началната точка ЦПШ Мальовица (Централна планинска школа) се стига с кола. Изкачването до премката между Мальовица и Орлето е стръмно и има опасносност от подхлъзване. По пътя има няколко места, на които може да се налее вода – две чешми от ЦПШ до хижа Мальовица и една на самата хижа. След това има потоци около трите Мальовишки езера и по пътя надолу от Еленино езеро. Теренът, по който минава маршрутът е разнообразен, но предимно каменист. Маршрутът е предимно открит. По-голямата част от маршрута е маркирана и възможността за объркване е много малка, защото маршрутът е ясен и видим при хубаво време.

Маршрут до Мальовишки езера

Можем да разделим кръговия маршрут до Мальовишки езера на четири части с общо времетраене малко повече от 5 часа спокойно темпо:

 • ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица (1:15 часа)
 • хижа Мальовица – Мальовишки езера (1 час)
 • Мальовишки езера – Еленино езеро (1:30 часа)
 • Еленино езеро – ЦПШ Мальовица (2:15 часа)

От ЦПШ Мальовица до хижа Мальовица

Най-лесната част от маршрута до Мальовишки езера е от ЦПШ до хижа Мальовица. Върви се по прав каменист път, почти без наклон. От местността Меча поляна, където се намира ЦПШ, се тръгва по стандартния маршрут за връх Мальовица, която се вижда насреща. Голяма част преминава през гора. Този участък е напълно безопасен и няма много за описване. Може да прочетете подробно за него тук.

От Хижа Мальовица до Мальовишки езера

От хижа Мальовица се тръгва по Зайовата пътека, където започва изкачване по предимно почвен терен. Пътеката е ясно различима и свършва до най-горното от Мальовишките езера. Тя маркирана с червена туристическа маркировка. Достатъчно ясна е и не може да се обърка. Идвайки по Зайовата пътека и подминавайки трите езера от западната им страна виждаме ясно следващата цел – премката между върховете Мальовица и Орлето.

По тази и следващата части на маршрута има доста специфични места и трябва да се внимава при лошо време, при дъжд и сняг, на местата със страничен наклон. След третото езеро, през премката и след това до Еленино езеро маршрутът е лавиноопасен. Тук може да срещнете и диви кози, но те не са опасни за туристите, защото се страхуват и бягат надалеч.

От Мальовишки езера до Еленино езеро

От Мальовишки езера се тръгва нагоре към премката между върховете Мальовица и Орлето. До него се стига по улей, на който казват Овчарския улей. От най-горното езеро се върви по камъни. След като достигнем премката, се спускаме без пътека до Еленино езеро, като внимаваме да не се хлъзнем по тревните туфи или да се спънем на камъните. Тук пътеката е най трудна и на места опасна.

От Еленино езеро до ЦПШ Мальовица

От Еленино езеро до края на маршрута маркировката е отлична – червен цвят. Върви се по стандартния маршрут за изкачване на връх Мальовица. Най-тежката част е от Еленино езеро до Втора тераса, където наклонът е голям. Достигне ли се долината под връх Орловец, всичко става доста по-лесно. Местността е доста живописна и стига неусетно до хиж Мальовица. От нея до ЦПШ следваме маршрута, по който дойдохме. Може да прочетете подробно за него тук.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Йончево езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – връх Камилата – връх Ловница – Купените – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – връх Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Иван Вазов (по Зелени рид)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.