хижа Мальовица – хижа Иван Вазов

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х. Мальовица( 42.572848, 23.203790 )
 • Крайна точка: х. Иван Вазов( 42.563134, 23.279191 )
 • Денивелация: 684 м1995 м - 2679 м
 • Дължина: 12.5 км
 • Времетраене: 6:00 часа
 • Информация: 28.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от хижа Мальовица до хижа Иван Вазов е един от любимите ми маршрути в Рила. След живописното изкачване на връх Мальовица (2729 м), преходът върви по билото на планината, за да достигне до красивата долина Пазардере (Мокрица). А докато стигне до нея… се наслаждава на прелестните Урдини езера от едната страна и долината на Манастирска река, в която се намира Рилския манастир, от другата. Ако преди да се спуснем към хижа Иван Вазов се отклоним за петнайсетина минути, ще се озовем пред великолепието на Седемте рилски езера. След всичко това, как да не ми е любим?

До хижа Мальовица стигат много пешеходни маршрути, но най-лесният достъп е пътеката от ЦПШ Мальовица. До местността Раздела маркировката е червена, а оттам до хижа Иван Вазов е зелена. През цялото време може да ни ориентират и жалоните от зимната маркировка. В ясно време е лесно за ориентиране. Теренът е доста пресечен до връх Мальовица и около Додов връх. Останалата част е по-лека и щадяща краката. Целият маршрут се движи на открито, а течаща вода има само на едно място, малко след Раздела (като изключим двете хижи). Може да разчитате на речна вода до Еленино езеро под връх Мальовица. По мое мнение има само един участък преди върха, който по-скоро би се сторил опасен на хора със сериозен страх от височини.

От хижа Мальовица до връх Мальовица

Подробно описание на тази част от прехода може да прочетете тук. Накратко, маршрутът може да се раздели на няколко етапа. Първият е от хижа Мальовица до тъй наречената Втора тераса. Той е най-лекият и живописен от всички и като край считаме мемориалната скала при разклона за заслон БАК. Вторият участък до Еленино езеро е доста изморителен, тъй като наклонът рязко се увеличава, но е безопасен. Третият участък е до връх Мальовица, който до билото продължава със същия наклон. След това е този участък, който представлява прекатерване на една скала по сравнително тясна пътека. Ако внимавате, не смятам, че ще имате проблеми. Мальовица се пада вдясно, така че малко след това трябва да се отбием. Изкачването до тук е около 3 часа.

От връх Мальовица до Раздела

Следващата част на маршрута е от Мальовица до Раздела, откъдето се отбиваме към хижа Иван Вазов. Но за това после. След тежкото изкачване е време за разтоварващо ходене по билото на Рила. Една от най-приятните части от прехода. Усещането е страхотно! Като че ли засега по-красивата гледка е отляво, към Рилския манастир. Пътеката е доста равна, дори първоначално е с наклон надолу. Неусетно стигаме до Додов връх (2661 м) след малко повече от 45 минути. Отдалеч изглежда по-респектиращ, отколкото всъщност е. Изкачването е лесно.

След него обръщаме поглед надясно. Там е циркусът на Урдините езера. Всички суперлативи за тях са верни и със сигурност са едно от най-красивите места в Рила. Според мнозина дори са по-красиви от Седемте рилски езера, но аз лично не мога да го кажа, колкото и да са живописни. Наклонът по маршрута отново се обръща и следва нов разтоварващ участък до подножието на връх Дамга (2670 м), известен още като Вазов връх.

Дали заради натрупаната умора, или изкачването му наистина е тежко, но той е последното „наказание“ за прехода по билото на Рила. Тук отварям скоба, че в подножието преди него има немаркирана пътека, която го пропуска. Тя се включва към маршрута от Рилския манастир до хижа Иван Вазов и скъсява доста. Но аз ще опиша официалния маркиран маршрут, който минава през връх Дамга. Хвърляме последен поглед на Урдини езера вдясно и след кратко слизане сме на Раздела, който ще познаете по високия стълб с камбаните. Наляво е крайната ни цел, надясно е Зелени рид, а направо са Езерата. До тук е около час и малко от Додов връх, близо 2 часа от връх Мальовица и малко над 5 часа от хижа Мальовица.

От Раздела до хижа Иван Вазов

Ще започна с това, че оттук до Сълзата – най-горното от Седемте рилски езера – е 15 минути. До него е Езерния връх, от който се виждат всички езера. При хубаво време няма как да изпуснете.

След което се връщате до Раздела и тръгвате към хижа Иван Вазов, която се вижда в далечината. Тази част от маршрута вече е със зелена маркировка. Слизаме от билото на Рила в равнинната долина на река Дупнишка Бистрица и някъде на изворите ѝ откриваме чучур, при нужда. Когато след дълъг преход виждаш крайната цел и тя се пада на надолнище, се чувстваш най-спокойно и вървенето е песен. Макар да изглежда ей тук, до нея са си близо 3 км, така че има едни 45 минути. Но заобикалящата обстановка е толкова зареждаща, че времето в този момент няма значение. Накрая общото време от хижа Мальовица до хижа Иван Вазов е около 6 часа без отбивката до Седемте рилски езера.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Селимица – вр. Черни връх с. Кладница – х. Селимица – з. Сопо – с. Кладница Пътека на здравето – село Кладница с.Кладница – вр.Черни връх – с.Железница местност Кариерите /над Владая/ – хижа Острица хижа Кумата – вр. Черни връх хижа Кумата – вр. Черни връх (зимен) село Владая – местност Тихия кът

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.