хижа Мальовица – хижа Иван Вазов

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х. Мальовица( 42.188830, 23.374186 )
 • Крайна точка: х. Иван Вазов( 42.189775, 23.283591 )
 • Денивелация: 684 м1995 м - 2679 м
 • Дължина: 12.5 км
 • Времетраене: 6:00 часа
 • Информация: 04.10.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от хижа Мальовица до хижа Иван Вазов е един от любимите ми маршрути в Рила. След живописното изкачване на връх Мальовица (2729 м), преходът върви по билото на планината, за да достигне до красивата долина Пазардере (Мокрица). А докато стигне до нея… се наслаждава на прелестните Урдини езера от едната страна и долината на Манастирска река, в която се намира Рилския манастир, от другата. Ако на Раздела се отклоним за петнайсетина минути, преди да се спуснем към хижа Иван Вазов, ще се озовем пред великолепието на Седемте рилски езера. След всичко това, как да не ми е любим?

Най-важното за маршрута от хижа Мальовица до хижа Иван Вазов

 • Началната точка е хижа Мальовица, до която се стига единствено пеша. Не бива да я бъркате с ЦПШ Мальовица, където е най-близкото място с достъп до автомобил. Ако планирате тръгване от ЦПШ, добавете 1 час отгоре.
 • Маркировката е отлична. До Раздела се следва червената лентова маркировка, след което до хижа Иван Вазов стига зелената. От връх Мальовица нататък има и зимна колова маркировка.
 • Питейна вода има чак малко след Раздела. При нужда може да се използват потоците до Еленино езеро под връх Мальовица.
 • Теренът е предимно каменист до връх Мальовица, след което по билото е предимно почвен, с изключение около Додов връх.
 • Открит/сенчест – маршрутът се движи изцяло на открито.
 • Опасен участък има само на едно място преди връх Мальовица, който по-скоро би бил проблем за хора със сериозен страх от височини. Въпреки това, по мое мнение, е напълно преодолим при внимателно преминаване. Иначе преди билото има по-стръмни места, където трябва да се внимава за подхлъзване.
 • Имайте предвид, че снегът се задържа дълго и на късна пролет може още да не е проходимо или нивото на Мальовишка река да е прекалено високо. Ако решите да идвате зимата, трябва да знаете, че долината е лавиноопасна.

Можем да разделим маршрута от хижа Мальовица до хижа Иван Вазов на три части:

 • От хижа Мальовица до връх Мальовица (2:45 ч)
 • От връх Мальовица до Раздела по билото на Рила (2:30)
 • От Раздела до хижа Иван Вазов (45 мин)

От хижа Мальовица до връх Мальовица

Подробно описание на тази част от прехода може да прочетете тук. Накратко, маршрутът може да се раздели на няколко етапа. Първият е от хижа Мальовица до тъй наречената Втора тераса. Той е най-лекият и живописен от всички и като край считаме мемориалната скала при разклона за заслон БАК. Вторият участък до Еленино езеро е доста изморителен, тъй като наклонът рязко се увеличава, но е безопасен. Третият участък е до връх Мальовица, който до билото продължава със същия наклон. След това е този участък, който представлява прекатерване на една скала по сравнително тясна пътека. Ако внимавате, не смятам, че ще имате проблеми. Мальовица се пада вдясно, така че малко след това трябва да се отбием. Изкачването до тук е близо 3 часа.

От връх Мальовица до Раздела

Следващата част на маршрута е от Мальовица до Раздела, откъдето се отбиваме към хижа Иван Вазов. Но за това после. След тежкото изкачване е време за разтоварващо ходене по билото на Рила. Една от най-приятните части от прехода. Усещането е страхотно! Като че ли засега по-красивата гледка е отляво, към Рилския манастир. Пътеката е доста равна, дори първоначално е с наклон надолу. Неусетно стигаме до Додов връх (2661 м) след около час. Отдалеч изглежда по-респектиращ, отколкото всъщност е. Изкачването е лесно.

След него обръщаме поглед надясно. Там е циркусът на Урдините езера. Всички суперлативи за тях са верни и със сигурност са едно от най-красивите места в Рила. Според мнозина дори са по-красиви от Седемте рилски езера, но аз лично не мога да го кажа, колкото и да са живописни. Наклонът по маршрута отново се обръща и следва нов разтоварващ участък до подножието на връх Дамга (2670 м), известен още като Вазов връх.

Дали заради натрупаната умора, или изкачването му наистина е тежко, но той е последното „наказание“ за прехода по билото на Рила. Тук отварям скоба, че в подножието преди него има немаркирана пътека, която го пропуска. Тя се включва към маршрута от Рилския манастир до хижа Иван Вазов и скъсява доста. Но в този GPS трак е записан официалният маркиран маршрут, който минава през връх Дамга. Хвърляме последен поглед от него на Урдини езера и след кратко слизане сме на Раздела, който ще познаете по високия стълб с камбаните. Наляво е крайната ни цел, надясно е Зелени рид, а направо са Седемте рилски езера. До тук е около 1:30 часа от Додов връх, 2:30 часа от връх Мальовица и 5:15 часа от хижа Мальовица.

От Раздела до хижа Иван Вазов

Ще започна с вметка, че оттук до Сълзата – най-горното от Седемте рилски езера – е 15 минути. До него е Езерния връх, от който се виждат всички езера. При хубаво време не пропускайте.

След което се връщате обратно до Раздела и тръгвате към хижа Иван Вазов, която се вижда в далечината. Тази част от маршрута вече е със зелена маркировка. Слизаме от билото на Рила в равнинната долина на река Дупнишка Бистрица и някъде на изворите ѝ откриваме чучур, при нужда. Когато след дълъг преход виждаш крайната цел и тя се пада на надолнище, се чувстваш най-спокойно и вървенето е песен. Макар да изглежда ей тук, до нея са си близо 3 км, така че има едни 45 минути. Но заобикалящата обстановка е толкова зареждаща, че времето в този момент няма значение. Накрая общото време от хижа Мальовица до хижа Иван Вазов е малко над 6 часа без отбивката до Седемте рилски езера.

Накъде след прехода от хижа Мальовица до хижа Иван Вазов?

Хижа Иван Вазов е пресечна точка на множество туристически маршрути. Този маршрут е подходящ за съчетание в няколкодневен излет в Северозападна Рила. На следващия ден може да изкачите някои от околните върхове:

Както и да предприемете слизане от Рила в различни посоки към най-близките населени места или околните туристически обекти:

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Мальовица – връх Мальовица хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – връх Мальовица ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Йончево езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.