Хижа Мальовица – Страшното езеро

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х.Мальовица( 42.188627, 23.374182 )
 • Крайна точка: Страшното езеро( 42.180541, 23.399540 )
 • Денивелация: 491 м2007 м - 2498 м
 • Дължина: 3.25 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 19.08.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Когато избереш Страшното езеро за дестинация за преход в планината, започват въпросителните откъде е най-добре да се изкачи и слезе. В описанието на кръговия маршрут съм опитал да обясня максимално точно това, а тук ще опиша само маршрута от хижа Мальовица. Доста хора пристигат от други части на Рила без да стигат до ЦПШ и нямат друг избор ако са избрали Страшното езеро за следваща спирка. По мое мнение няма от какво да се опасявате тук. Единствено първият час от прехода е доста задъхващ, но мине ли това, единственият проблем е каменистият терен. Този вариант за достигане до Страшното езеро е по-удачен за хора със страх от височини, както и при влажно време.

До хижа Мальовица се стига единствено пеша, като най-удобният изходен пункт за нея е ЦПШ Мальовица (а до там с кола от град Самоков) – около час лек преход. Маршрутът до Страшното езеро следва червената и жълтата туристически маркировки, както и зимната колова маркировка, която в първата половина на прехода е доста нарядко. Почти през цялото време се движим на открито по неудобен каменист терен и морени. За вода разчитаме на рекичките по пътя и доколкото помня, те са две. Опасностите са от изкълчване, основно по морените.

Покрай хижа Мальовица, от страната на връх Мальовица, тръгва пътека, която прекосява реката и започва да се движи успоредно на склона. Минава се по две морени, след което се извива надясно и започва стръмното изкачване нагоре. Няма особена опасност тук, но все пак внимавайте. Доста е задъхващо и сякаш няма край, а всъщност е около половин час. Е, може и повече. Постепенно наклонът намалява и стигаме до реката, покрай която вървяхме досега. Тук е удобно да се почине, преди да се продължи.

След това навлизаме в едни клекове, като наклонът се променя постоянно, но вече няма толкова тежки участъци. Не след дълго идват и първите по-внушителни гледки по маршрута. Откриват се върховете Ловница и Купените, а между тях различаваме назъбените скали Иглите. Ако може да се каже така, теренът става още по-каменист. Минаваме по морени и край езера, докато най-накрая достигнем до финалното малко изкачване към Страшното езеро.

Не можем да не отдадем заслуженото на заобикалящата ни обстановка. Могъщи зъбери ни обграждат и по-скоро те са причината за името на Страшното езеро, което се е свило между тях. Най-често туристите продължават към Йончево езеро, след което завършват на ЦПШ, но оттук маркирани туристически маршрути водят и до заслон Кобилино бранище и хижа Мечит.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Мальовица – връх Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – връх Мальовица ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Йончево езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.