ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: ЦПШ Мальовица( 42.210460, 23.388322 )
 • Крайна точка: Страшното езеро( 42.180541, 23.399540 )
 • Денивелация: 764 м1734 м - 2498 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 19.08.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Страшното езеро в Рила е примамлива дестинация и дори само името е достатъчно да привлече любопитни ентусиасти. Освен всичко друго циркусът, в който се намира, е много красив и величествен. Така че няма смисъл да се колебаете. Два са най-популярните туристически маршрута, по които се стига до езерото. Единият е от ЦПШ Мальовица през Йончево езеро, а тук ще опиша другия – отново от ЦПШ (местността Меча поляна), но през хижа Мальовица. И двата имат своя чар, но по-специфичното е, че по маршрута от Йончево езеро има един стръмен участък, който се води по-опасен.

До ЦПШ Мальовица (Централна планинска школа) се стига с автомобил по асфалтов път, който към края е малко на дупки. Туристическият маршрут до Страшното езеро през хижа Мальовица се движи по добре маркирани пътеки. До хижата туристическата маркировка е синя и се движи предимно през гора, а след това преминава в червено с жълто и преходът е на открито. Последната вода е на хижата, след това разчитаме на рекичките в краен случай. Теренът почти през цялото време е каменист. Опасни участъци няма, но в един момент има доста задъхване. Имайте предвид, че ако се замислите за преход през зимата, Мальовишка долина е лавиноопасна.

До хижа Мальовица маршрутът е изключително лек и до нея се стига за по-малко от час. Почти няма наклон и се движим по широка прохладна пътека край река Мальовица и само това ни подсказва, че изкачваме в планината. След това започва голямото изкачване, което е най-тежката част от целия ден. За около километър се преодоляват почти 400 метра денивелация, което си е сериозна работа, дори за хора с добра физическа подготовка. Иначе не е опасно, особено ако си гледате в краката. За около час трябва да сме го взели.

Веднъж превалим ли го, после само си се радваме на красотата на Рила. Наклонът почти изчезва, даже на моменти е надолу. А около нас са зъберите на Мальовишкото било на планината – Камилата, Ловница, Иглите, Купените, Прекорец (Попова капа). Дори Орловец и Злия зъб се подават по някое време. Преходът върви през клекове и морени, прекосяваме река Малка Мальовица и минаваме покрай няколко езера преди Страшното. Маршрутът наистина е живописен, а погледът на север също стига надалеч.

С всичко това около теб не усещаш кога стигаш до Страшното езеро, край което се намира и едноименния заслон. Чудесно място за отмора, гледайки величествените скални върхове, които ви обграждат! Оттук най-често туристите правят пълна обиколка до ЦПШ Мальовица през Йончево езеро. Други алтернативи за продължение на прехода са жълтия туристически маршрут по билото на планината до хижа Мечит или слизане от другата му страна към заслон Кобилино бранище по червената маркировка. Най-смелите се пробват с Купените, а ако вие сте от тях, много, ама много внимавайте!

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

ЦПШ – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – връх Мальовица ЦПШ Мальовица – Йончево езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – връх Камилата – връх Ловница – Купените – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Петлите – връх Орловец – заслон БАК – ЦПШ Мальовица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.