хижа Безбог – връх Полежан (зимен)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Безбог( 41.734604, 23.525218 )
 • Крайна точка: вр. Полежан( 41.725327, 23.495655 )
 • Денивелация: 623 м2229 м - 2852 м
 • Дължина: 3.75 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 15.01.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е най-популярният маршрут за зимно изкачване на връх Полежан в Пирин. Това обаче не го прави напълно безопасен, тъй като за кратко подсича южния склон на съседния връх Безбог, който в определени условия може да бъде лавиноопасен. Задължително се информирайте за лавинната обстановка преди да тръгнете на зимен преход. Връх Полежан е може би най-достъпният от 10-те най-високи върха в България (да не кажа 50-те) за зимно изкачване. Това го прави изключително атрактивен и постижим в рамките на 6-7 часа в двете посоки.

Най-важното за зимен преход до връх Полежан

 • Началната точка е хижа Безбог, до която се стига с лифт от Добринище.
 • Маркировка няма, затова задължително носете зареден GPS. Не разчитайте, че ще има пъртина, тъй като склоновете на връх Безбог са ветровити и могат бързо да заличат следи.
 • Питейна вода няма.
 • Теренът е за комбинация от снегоходки с котки. Избор само на котки може да се окаже голямо мъчение до подножието на връх Полежан.
 • Открит/сенчест – движим се изцяло на открито. На тази височина, движейки се по открити хребети и била, трябва да очакваме силни пориви. В слънчеви дни е силно препоръчително използването на слънцезащитни продукти.
 • Опасни участъци има. Както споменах, вниманието трябва да е за лавина при подсичането на Безбог по южния склон. Разбира се, задължителното зимно условие е да се придържаме встрани от козирките. В случая те са от северната страна на ридовете, по които се изкачваме.

От хижа Безбог до връх Полежан

Започваме този зимен преход до връх Полежан със снегоходки. Движим се в посока ниското възвишение, което се пада леко вляво от Безбожкото езеро. Няма нужда да го изкачваме, можем да го подсечем в един момент. Излизаме в подножието на връх Безбог с красива гледка към вътрешността на Пирин. Повдигаме коконите и поемаме право нагоре по рида. Той е доста широк и съвсем скоро по него могат да се различат нещо като две успоредни ребра (така ми изглеждаха на мен). Почти веднага (100-150 метра) след началото на изкачването, се отклоняваме по лявото.

Тук ще направя вметка, че най-безопасният вариант е оттук да се изкачи връх Безбог по дясното ребро, след което да се слезе по рида откъм връх Полежан. Ако има колебания в лавинните условия, задължително използвайте този вариант.

В този трак се движим по лявото ребро, което е вариант при ниска степен на лавинна опасност. Изкачваме се докато визуално се изравним със седловината между върховете Безбог и Полежан (ок. 2540-2550 м. надм. вис.). Тук трябва да прекосим склона наляво към седловината. Това е участъкът, в който трябва да внимавате най-много и да преминете максимално бързо. Често се спускат скирои, изчаквайте ги и тогава. Около 250-300 метра са, би трябвало да ги „пребягате“ лесно, предвид че наклонът по тях вече е равен. Достигаме до седловината, където насреща ни се открива величественият ръб Ушиците, познат още като Стражите.

Съвсем скоро сме в подножието на връх Полежан. Тук сменяме снегоходките с котки и поемаме право нагоре по рида. Тук трябва да вървим по-вляво, за да не се движим по козирката. Склонът е с по-сериозен наклон и доста хлъзгав, затова подхождайте с повишено внимание и забивайте добре котките. В самия край става доста голям.

Връх Полежан е един от най-обзорните в цял Пирин и разкрива пред нас невероятен зимен пейзаж. Съвсем лесно отркояваме Вихрен, Кутело, Синаница, Каменица, Дженгал, Попово езеро, ако хоризонта е чист – и Мусала.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Безбог – заслон Тевно езеро хижа Безбог – Попово езеро хижа Безбог – връх Полежан – връх Малък Полежан хижа Безбог – връх Газей – Дженгалска порта – хижа Безбог хижа Безбог – връх Дженгал (през Попово езеро) хижа Безбог – връх Дженгал хижа Безбог – връх Полежан – връх Голяма Стража – хижа Гоце Делчев заслон Тевно езеро – връх Каменица (през Беговишки превал)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.