хижа Безбог – връх Дженгал (през Попово езеро)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: хижа Безбог( 41.734064, 23.524140 )
 • Крайна точка: връх Дженгал( 41.706490, 23.497647 )
 • Денивелация: 522 м2207 м - 2729 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 4:45 часа
 • Информация: 10.09.2023
 • Източник: mmisho
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Дженгал (2729 м) е сред най-желаните за изкачване върхове в Пирин. Маршрутът от хижа Безбог през Попово езеро не е толкова използван, защото е може би най-тежкият и опасен от трите популярни варианта. Минава се през силно пресечени участъци и улеи. Изисква и добра физическа подготовка. Не е подходящ за неопитни планинари. И дори за опитни. Винаги се препоръчва изкачване откъм Тевно езеро или евентуално през Дженгалската порта. Преход от хижа Безбог до върха със слизане обратно на нея отнема в най-добрия случай 8 часа. И е почти задължително връщането да се направи през Дженгалската порта, защото слизането по същия маршрут е още по-опасно.

Ето и другите два маршрута:

Най-важното за маршрута от хижа Безбог до връх Дженгал през Попово езеро

 • Началната точка е хижа Безбог, до която освен с лифт, се стига по пешеходен туристически маршрут и офроуд път, започващи от хижа Гоце Делчев.
 • Маркировка до самия връх Дженгал няма. Има зелена лентова маркировка до Попово езеро. Въпреки че след това има каменни пирамидки, това далеч не е достатъчно. Препоръчително е използването на GPS трака.
 • Питейна вода има доста преди Попово езеро.
 • Теренът е силно пресечен, предимно скалист, морени, клек, трошляк, на места сипест.
 • Открит/сенчест – движим се на открито по целия маршрут.
 • Опасни участъци има на доста места в подножието и около върха. Изкачването на връх Дженгал от тази страна е екстремно дори за опитните планинари и категоричено не е за хора със страх от височини. Препоръчва се изкачване откъм заслон Тевно езеро или евентуално през Дженгалската порта.

Маршрутът може да се раздели на две части:

 1. От хижа Безбог до Попово езеро.
 2. От Попово езеро до връх Джaнгал.

От хижа Безбог до Попово езеро

Тръгваме към връх Дженгал от хижа Безбог покрай десния бряг на Безбожкото езеро (следваме зелената маркировка, която първоначално върви с жълтата) и след 5 минути се изправяме пред „душевадката“ – стръмна пътека, която се изкачва право нагоре по склона. Изкачва се за 30-40 минути. Почти веднага след това пътеката се разкланя. Надясно са върховете Полежан и Безбог. Ние обаче продължаваме наляво по зелената маркировка. Наклонът се обръща и върви плавно надолу. След около 1 час ходене от разклона (общо 1:45 часа) стигаме до Поповото езеро.

Подробно описание на маршрута от хижа Безбог до Попово езеро може да откриете тук.

От Попово езеро до връх Дженгал

От Попово езеро тръгваме внимателно отдясно по брега и следваме пътеката за заслон Тевно езеро. Стигаме горе-долу до средата на езерото и виждаме, че нагоре към връх Дженгал тръгва пътека, обозначена с каменни пирамиди, и тръгваме по нея. Тези пирамиди ще следваме и до върха. Пътеката минава през клекове, каменни реки и т.н. Така леко подсичаме върха. По някое време обаче пирамидките тръгват рязко нагоре и може да се наложи да използваме и ръцете си. Така се катерим около 30-40 минути, докато не видим билото. Продължаваме към него и след още 30-40 минути се намираме точно пред билото. Понеже трябва да го качим се налага да се качим по един от улеите (трябва сами да прецените кой ви се струва най-лесен и безопасен).

След като се качим на билото, вдясно се открива връх Дженгал. Отляво идва пътеката от заслон Тевно езеро. Продължаваме надясно по билото, докато не стигнем подножието на върха. От там до горе качването е около 15-20 минути. От върха се откриват гледки към върховете Полежан, Вихрен, Кутело, Сиврия, Джано, Момин двор, Каменица и др. Виждат се Валявишкте и Банските езера, че даже и част от Тевно езеро.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Безбог – връх Дженгал хижа Безбог – връх Газей – Дженгалска порта – хижа Безбог хижа Безбог – връх Полежан – връх Малък Полежан хижа Безбог – заслон Тевно езеро хижа Безбог – Попово езеро хижа Безбог – връх Полежан (зимен) хижа Безбог – връх Полежан – връх Голяма Стража – хижа Гоце Делчев заслон Тевно езеро – връх Каменица (през Беговишки превал)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.