хижа Безбог – Попово езеро

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Безбог( 41.734506, 23.524924 )
 • Крайна точка: Попово езеро( 41.709661, 23.507071 )
 • Денивелация: 181 м2196 м - 2377 м
 • Дължина: 3.5 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 07.09.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от хижа Безбог до Попово езеро в Пирин добива все по-голяма популярност в последно време и през хубавите летни уикенди стотици го избират за лек планински преход. То е най-голямото и най-дълбоко езеро в планината, а като цяло се нарежда на 4-то място по големина сред планинските езера в България (след Смрадливото, Горното Рибно и Близнака в Рила) и на второ по дълбочина (след езеро Окото, също в Рила). Разбира се, за сериозната му посещаемост допринася и лифтът край град Добринище, който стига до хижата. Преходът до езерото е сравнително лек и непретенциозен, но за сметка на това живописен. А и кой не би искал да опъне одеяло за пикник край него.

До хижа Безбог, освен с лифт, се стига по пешеходен туристически маршрут и офроуд път, започващи от хижа Гоце Делчев, намираща се на долната станция на лифта. Маркировката до Попово езеро е много добра – следва се лентата в зелен цвят, която почти през цялото време се движи заедно с жълтата маркировка към хижа Демяница. Основно теренът е почвен, но все пак си има камънаци от време на време, по Пирински. През цялото време се движим на открито, а чучур с вода има само на едно място – към средата на маршрута. Опасни участъци няма, освен ако не решите да идете от другата страна на езерото, но и там се минава като внимаваш.

Тръгваме от хижа Безбог край десния бряг на Безбожко езеро. Съвсем скоро идва първата и като че ли единствена трудност по пътя – „душевадката“. Представлява стръмна пътека, която изкачва директно отсрещния склон. Такива участъци в началото на преход винаги са тегави. Но пък и тя си има край и след нея нещата се нормализират. Пак има наклон за известно време, но е доста по-поносим.

Пътеката се вие успоредно на склона и след по-малко от час стигаме до единствения разклон, където може да се обърка – този към върховете Полежан и Безбог. Може би аз не видях маркировка там, не съм сигурен, но във всеки случай сме по левия ръкав. Горе-долу тук някъде наклонът се обръща и вече имаме предимно слизане, макар и плавно.

Пред нас се редуват все повече гледки, а основната картина увеличава мащаба си с всяка крачка. От двете страни на Попово езеро като караули се извисяват върховете Сиврия (2591 м, ляво) и Джангал (2729 м, дясно). Между тях се издигат още редица други – Джано (2657 м), Демиркапийски чуки (2647 м), Кралев двор (2684 м), като най-отзад и най-нависоко е връх Каменица (2822 м).

След около час и половина от хижа Безбог вече се оглеждаме в кристалните води на Попово езеро. Оттук, освен връщане обратно, най-честото продължение на прехода към вътрешността на планината е към Тевно езеро, но също така много хора избират туристическите маршрути към към хижа Демяница или към хижа Пирин.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Безбог – заслон Тевно езеро хижа Безбог – връх Полежан – връх Малък Полежан хижа Безбог – връх Полежан (зимен) хижа Безбог – връх Газей – Джангалска порта – хижа Безбог хижа Безбог – връх Полежан – връх Голяма Стража – хижа Гоце Делчев заслон Тевно езеро – връх Каменица (през Беговишки превал) заслон Тевно езеро – връх Каменица (през връх Малка Каменица) заслон Тевно езеро – връх Джангал

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.