хижа Безбог – връх Полежан – връх Голяма Стража – хижа Гоце Делчев

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Безбог( 41.737735, 23.494268 )
 • Крайна точка: вр. Голяма Стража( 41.737581, 23.494611 )
 • Денивелация: 1311 м1541 м - 2852 м
 • Дължина: 12 км
 • Времетраене: 9:00 часа
 • Информация: 13.10.2019
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът до връх Голяма Стража в Пирин е ОПАСЕН! Изкачването му беше направено със седалки, каски и горна осигуровка. Изкачване без осигуровка е възможно само за катерачи с опит! Маршрутът е кръгов с начало и карай – долната станция на лифта над Добринище, до който се стига автомобил. Той се качва до хижа Безбог, откъдето започва преходът ни, като може и да се завърши на същата хижа, но ние слязохме до хижа Гоце Делчев.

Изкачването на връх Голяма Стража през ръба Ушиците е много предизвикателно и изисква сериозна физическа подготовка и катерачески умения. Изкачването както казахме е опасно и следва да се прави с осигуровка. Теренът е предимно каменист и много техничен. По-голямата част е на открито и само в последния етап от маршрута се върви в гора. Питейна вода има само на хижа Безбог, ако не броим река Десилица, до която се стига след минимум 5-6 часа преход.

Маршрутът може да се раздели на три части, а маркировката по тях е както следва: 

 • от хижа Безбог до връх Полежан – маркировка (жълто и зелено) и пирамидки
 • от връх Полежан до връх Голяма Стража – каменни пирамидки
 • от връх Голяма Стража до хижа Гоце Делчев – без маркировка

От хижа Безбог до връх Полежан

С лифта се качва до хижа Безбог (ние си взехме еднопосочен билет). Преходът и GPS тракът реално започват от поляната пред нея. Една част от маршрута до връх Полежан се движи по класическата пътека към Попово езеро, която е маркирана в жълто и зелено. Тръгва се покрай Безбожкото езеро, изкачва се Душевадката и скоро след това се отклонява вдясно от маркировката към премката между върховете Безбог и Полежан. На полята между двата върха пред нас се разкрива целият ни маршрут – от ляво на дясно Полежан, Ушиците и Голяма Стража. Изкачваме първо връх Полежан, след което се спускаме от другата му страна. След кратко слизане стигаме до отбивката за Малък Полежан (вляво), пропускаме я и продължаваме направо. 

От връх Полежан към връх Голяма Стража

След кратко изкачване стигаме до връх Ушиците, началото на скален ръб известен като Ушиците (Стражите). Тук започва по-предизвикателната част от маршрута, но все още е сравнително „достъпна“ ако нямате страх от височини. Пътеката е тясна, ясно различима и маркирана само с каменни пирамидки. На места минава по самия ръб, на други места леко подсича ръба. Последният връх от ръба е Голяма Стража. Изкачването му от тази страна е рисково – трябва да се изкачи стена около 20-25 метра. След нея има още 20-30 метра до достигане на пирамидката на върха. При ясно време има впечатляващи гледки към Вихрен, Кутело, Кончето, Тодорка, Котешкия чал и още десетки върхове. 

Слизане от връх Голяма Стража

Когато се застане с гръб към Вихрен – това е посоката, в която тръгва пътеката за слизане от връх Голяма Стража. Следващият около 1 км от маршрута трябва да се премине с изключително внимание – пътеката е стръмна, тясна и на места сипеста. След още около 1 км се пресича река Десилица. Там пътеката завива наляво и се движи относително успоредно на реката, като тя ни се пада от лявата страна. Пътеката е тясна и обрасла и все пак ясно различима, маркировка практически няма, най-добре е да се следва GPS трака. Ако решите да се връщате на хижа Безбог, пак гледайте GPS-а. Препоръчително е да имате челници, защото в зависимост от скоростта на придвижване и дължината на деня, е много вероятно да приключите по тъмно.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Безбог – връх Дженгал (през Попово езеро) хижа Безбог – връх Дженгал хижа Безбог – връх Газей – Дженгалска порта – хижа Безбог хижа Безбог – връх Полежан – връх Малък Полежан хижа Безбог – заслон Тевно езеро хижа Безбог – Попово езеро хижа Безбог – връх Полежан (зимен) заслон Тевно езеро – връх Каменица (през връх Малка Каменица)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.