хижа Безбог – заслон Тевно езеро

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Безбог( 41.734506, 23.524924 )
 • Крайна точка: з.Тевно езеро( 41.698778, 23.482856 )
 • Денивелация: 414 м2196 м - 2610 м
 • Дължина: 8 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 07.09.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от хижа Безбог до заслон Тевно езеро е тежичък, но въпреки това е сред вървяните преходи в Пирин (особено в частта си до Попово езеро). Доста е живописен и води до един от най-високо разположените циркуси в планината – Белемето (около 2500 м надм. вис.). Там се намира и връх Каменица, който е сред най-популярните и високи върхове в Пирин. Към GPS трака тук ще добавя описание на маршрута.

До хижа Безбог най-лесно се стига с лифта от хижа Гоце Делчев, край град Добринище, както и по пешеходен маршрут или черен офроуд път, също тръгващи от там. Както казах, маршрутът не е никак лек и макар да не е чак толкова дълъг, отнема около 4 часа. Това основно се дължи на изкачването на Кралевдворската порта, което е под постоянен голям наклон. Не бих казал, че има някакви опасности, различни от обичайните за Пирин, затова с повишено внимание се стига.

Теренът в по-голямата част е каменист, като изключим частта до Поповите езера, където по-често вървим по мека почва. Туристическата маркировка е идеална и се следва зелената лента до след Попово езеро, след което синята надясно (по-подробно описание ще напиша долу, защото е малко специфично). Едва ли има нужда да споменавам, че се движим изцяло на открито. Вода има до Самодивските езера (Кралеви езера), които са след Попово езеро, но директно от реката, а не от чешмички и чучури.

Ще разделя маршрута на две части:

От хижа Безбог до Попово езеро

От хижа Безбог тръгваме покрай десния бряг на Безбожкото езеро и след 5-10 минути се изправяме пред „душевадката“ – стръмна пътека, която се изкачва право нагоре по склона. Превалим ли го, оттам насетне става по-приемливо. Пътеката заобикаля рида и не след дълго се разделя на две (Разклон 1). Пътеката вдясно за върховете Безбог и Полежан вече е станала доста широка и лесно може да обърка човек да тръгне по нея, а и маркировка точно там май не видях. Ние сме по левия ръкав!

Оттук продължаваме по все така сравнително широка пътека, която се вие по склона, а срещу нас като стражи близнаци са застанали върховете Дженгал (вдясно) и Сиврия (вляво), пазещи прохода, а между тях все повече се различава Попово езеро с всяка измината крачка. След около час и половина след тръгването от хижа Безбог трябва да стигнем до него. Наистина е огромно и чисто, а островчето по средата е досущ като попова капа.

От Попово езеро до Тевно езеро

Дотук с лесната част. Все още не можем да видим какво изкачване ни очаква, ама не е малко. Но първо трябва да заобиколим Попово езеро. Правим го по десния му бряг, но тук вече има няколко по-стръмни скали за изкачване и слизане. Не представляват особен проблем, но все пак да предупредя да се внимава. Накрая излизаме на тучна поляна, където туристическия маршрут продължава край реката.

След стотина метра следва доста важният разклон (Разклон 4), за който говорих по-рано. Добре е обозначен с табели, които сочат кое къде е, но все пак ще обясня, защото на доста места съм срещнал липсващи табели, може и тези да изчезнат някой ден. Всъщност, то е просто – следваме дясната пътека, по която има само и единствено синя маркировка! Понеже по лявата оттук също тръгва синя маркировка (към село Брезница), но натам продължава и зелената (стига до хижа Пирин), която следвахме досега.

Започваме по-сериозно набиране на височина, а теренът се променя и вече е почти изцяло каменист. Достигаме до Самодивските езера, където дори няма да ви трябва поглед отвисоко, за да различите формата на Долното Самодивско езеро – Сърцето на Пирин. Езерата са последното място, където могат да се допълнят манерките. Оттук следва само камъняк и само нагоре до Кралевдворската порта, основно по скали и морени. Вече виждаме докъде трябва да стигнем – почти до връх Кралев двор. Преходът до там не е зрителна измама – точно толкова изкачване е, колкото изглежда. Следвайте маркировката и едва ли ще има проблем, щом си гледате и в краката. Този участък е тежък не само на отиване, но и на връщане. Дори бих казал, че е по-зле наобратно.

Краят

След доста усилия достигаме до седловината между върховете Кралев двор и Момини двори – Кралевдворската порта. Облекчаваме се с тежка въздишка и просторната гледка към обширния циркус Белемето, в който са се настанили Тевно езеро и едноименния заслон. Пред нас пък гордо се изправя връх Каменица.

Преходът още не е завършил. Имаме едно последно каменисто слизане за петнайсетина минути, преди да отдъхнем по правата пътека към Тевно. Бях тук през седмицата, затова спокойствието и тишината бяха толкова приятни край езерото. Не съм сигурен как е през уикенда, но идилията май не е същата.

Около Тевно езеро има какво да се прави. Близо са върховете Кралев двор (2684 м), Момини двори (2722 м), Дженгал (2729 м), Валявишки чукар (2662 м). Разбира се и най-известният сред всички, връх Каменица (2822 м), за който има две възможности за изкачване – през Малка Каменица и през Беговишкия превал. Ако търсим по-дълго продължение на прехода също има куп опции – към хижа Беговица, към хижа Демяница, към хижа Вихрен, към заслон Спано поле. Въпрос на избор.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Безбог – Попово езеро хижа Безбог – връх Полежан – връх Малък Полежан хижа Безбог – връх Полежан (зимен) хижа Безбог – връх Дженгал (през Попово езеро) хижа Безбог – връх Дженгал хижа Безбог – връх Газей – Дженгалска порта – хижа Безбог хижа Безбог – връх Полежан – връх Голяма Стража – хижа Гоце Делчев заслон Тевно езеро – връх Каменица (през Беговишки превал)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.