връх Снежанка – Пампорово

 • Категория: Природни забележителности
 • Област: Смолян
 • Населено място: к.к.Пампорово
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.63714, 24.67853
 • Уебсайт:
 • Адрес: к.к. Пампорово
 • Телефон: +359 898 479 095
  +359 878 641 023
 • Работно време: 9:30-18:00 (юни-сеп) 9:30-16:00 (окт-май)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  4 лв.

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Връх Снежанка е сърцето на Родопите. През цялата година то тупти безспирно, а зимата е най-жизнено с хилядите си посетители от различни краища на света. По склоновете му се десетките хотели, хижи и вили на курортен комплекс Пампорово – един от най-големите ски курорти в България. От върха тръгват голяма част от пистите в местността.

Неговите 1926 м го нареждат на 11-о място по височина в Родопите. Върху него се издига голяма телевизионна кула с която преминава границата от 2000 м, за да достигне 2082 м. От нея се разкрива зашеметяваща гледка към всички краища на планината, за която си струва всяко едно усилие за да достигнете тук. На височина от 93 м е разположено панорамно заведение, където може да се насладите на вкусно ястие сред висините и гледка към безкрая. На североизток се открива панорама към Роженската обсерватория, а отсреща, на югозапад, се вижда първенеца на Родопите – Голям Перелик (2191 м). На юг наблизо са Смолянските езера. Ако се обърнем назад, северозападно може да съзрем в далечината Голям Персенк (2091 м). Не случайно на кулата е отредено място сред 100-те национални туристически обекта.

Как се стига до връх Снежанка в Пампорово?

В зависимост от сезона има различни начини да достигнете до горе. Най-сигурните са четирите лифта – Студенец – Снежанка, Смолянски езера – Снежанка, Малина – Снежанка и Стойките – Снежанка. През зимата едва ли има друг начин да стигнете до там ако не сте любител на зимните преходи и изкачвания. През лятото достъпността е по-голяма. Сигурните работещи лифтове са Смолянски езера – Снежанка и Студенец – Снежанка. Освен тях, дотук стига и асфалтов път, който през зимата се превръща в основна ски зона. Друга алтернатива са множеството вело и пешеходни маршрута, за които отправна точка е връх Снежанка. Невероятните гледки и красиви местности по пътищата биха оставили незабравим спомен ако решите да се разходите до това място.

Други съвети

Местността предлага и други развлечения. През зимата, освен ските и сноуборда, може да практикувате зимен риболов и каране на моторни шейни. За лятото са преходите, колоезденето, риболовът и билкарството.

Въпреки високите положителни температури, на които се радва България, е хубаво да си носите яке по всяко време на годината с единствената разлика колко дебело да бъде. Средната годишна температура на върха е 3.6 градуса. За месец януари е -6 градуса, а за юли е 12 градуса. Сравнително ниската скорост на вятъра е добра новина за феновете на пешеходния туризъм, но също така е добра за скиорите, тъй като това е причината снежната покривка тук да се задържа доста дълго време. Съвсем обичайно е видите Снежанка покрита в сняг от ноември чак до май месец. Не толкова обичайно, но според местните напълно възможно, е при хубаво и ясно време да се види Егейско море.

Къде да отседнем близо до връх Снежанка?

Чудесен избор е комплекс РайковСки Лодж в Пампорово, който се намира в подножието на връх Снежанка. Красиво и спокойно място за отдих. Може да резервирате тук.

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Каньонът на водопадите“ Планетариум – град Смолян хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Голям Перелик Село Момчиловци село Стикъл – хижа Перелик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.