Планетариум – град Смолян

 • Категория: Други
 • Област: Смолян
 • Населено място: гр.Смолян
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.57596, 24.70866
 • Уебсайт: www.planetarium-sm.org
 • Адрес: бул. България 20
 • Телефон: +359 301 83 074
 • Работно време: 9:30-16:30
 • Почивни дни:

  неделя (ное-мар)

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: безплатно
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

В центъра на град Смолян от 6 септември 1975 г. работи най-големият Планетариум с астрономическа дейност в България. Той осъществява популяризаторска, образователна и изследователска дейност. За периода, през който функционира, той е бил посетен от над 2 650 000 души, което го прави един от най-посещаваните обекти в града.

Популяризаторската дейност е насочена главно към любителите и обикновените посетители на планетариума. За тях се представят над 50 сеанса, обхващащи всякакви възрастови групи – от интересни приказки за най-малките деца до научни програми за по-широката аудитория. Освен за български гости, има беседи предназначени и за чуждестранни туристи на различни езици: английски, немски, френски, руски, турски и гръцки. Освен това програмата съдържа музикални и поетични програми.

Централно място в астрономическия център заема кръглата звездна зала с диаметър 12.5 м. Проекторът, разположен по средата на залата пресъздава копие на истинското небе върху куполообразния таван на помещението. Уредът е брилянтно съчетание от оптика и механика, което позволява точното възпроизвеждане на слънчевата система, обектите и явленията в нея. Залата предлага възможност на 150 души, през час и половина да се насладят и узнаят повече за звездите и астрономическите явления.

Освен с любители, Планетариумът работи с ученици от всякаква възраст и класово подразделение. Обучителната дейност предлага база за развитие на деца, започвайки от предучилищна възраст в областите астрономия, физика и география. За младежите с по-задълбочен интерес в тази сфера е организиран Младежки астрономически клуб, наречен Сотис – древногръцкото име на най-ярката звезда в небето – Сириус. Членовете на клуба наблюдават визуално и фотографически различни астрономически обекти и явления като слънчеви и лунни затъмнения, съединения, метеори, слънчева активност и др. Освен за ученици подготовки се водят за студенти по физика и география, както и за учители по астрономия и физика.

Изследователската дейност е свързана главно със слънцето и неговата активност. Основната насока в която работят научните екипи са изследванията и документирането на слънчевите петна. Планетариумът сътрудничи с “Sunspot Index Data Center” в Брюксел, където ежемесечно изпраща своите наблюдения.

Освен слънчевите петна, астрономите наблюдават прецизно всички лунни и слънчеви затъмнения, които се случват на територията на България. От 1975 г. насам са заснети 7 слънчеви и 15 лунни затъмнения, които могат да бъдат проследени от тази точка на земното кълбо.

Множество дейности свързани с астрономията се извършват от кадрите на Планетариума. Една от тях е изучаването на астрономическите представите на възрастното население на Родопите.

На астрономическата площадка е разположен изключително прецизният слънчев часовник, който предизвиква голям интерес сред посетителите. Друго просто, но гениално приспособление е вертикалния гномон – древен астрономически уред, чиято сянка измерва височината и положението на слънцето.

От първия ден на 1995г. той е член на една от най-големите неправителствени организации, свързани с космически изследвания – Планетарната общност в Пасадена, Калифорния, САЩ. 10 години по-късно Смолянския планетариум става част от 100-те национални туристически обекта на България.

Снимки – Велина Кръстева.

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Екопътека „Каньона на водопадите“ връх Снежанка – Пампорово хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Голям Перелик хижа Перелик – връх Орфей х.Голям Перелик – вр.Орфей Село Момчиловци село Стикъл – хижа Перелик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.