Планетариум – град Смолян

 • Категория: Други забележителности
 • Област: Смолян
 • Населено място: гр.Смолян
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.57596, 24.70866
 • Уебсайт: www.planetarium-sm.org
 • Адрес: бул. България 20
 • Телефон: +359 301 83 074
 • Работно време: 9:30-16:30
 • Почивни дни:

  неделя (ное-мар)

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: безплатно
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

В центъра на град Смолян от 6 септември 1975 г. работи най-големият Планетариум с астрономическа дейност в България. Той осъществява популяризаторска, образователна и изследователска дейност. За периода, през който функционира, той е бил посетен от над 2 650 000 души, което го прави един от най-посещаваните обекти в града.

Популяризаторската дейност е насочена главно към любителите и обикновените посетители на планетариума. За тях се представят над 50 сеанса, обхващащи всякакви възрастови групи – от интересни приказки за най-малките деца до научни програми за по-широката аудитория. Освен за български гости, има беседи предназначени и за чуждестранни туристи на различни езици: английски, немски, френски, руски, турски и гръцки. Освен това програмата съдържа музикални и поетични програми.

Централно място в астрономическия център заема кръглата звездна зала с диаметър 12.5 м. Проекторът, разположен по средата на залата пресъздава копие на истинското небе върху куполообразния таван на помещението. Уредът е брилянтно съчетание от оптика и механика, което позволява точното възпроизвеждане на слънчевата система, обектите и явленията в нея. Залата предлага възможност на 150 души, през час и половина да се насладят и узнаят повече за звездите и астрономическите явления.

Освен с любители, Планетариумът работи с ученици от всякаква възраст и класово подразделение. Обучителната дейност предлага база за развитие на деца, започвайки от предучилищна възраст в областите астрономия, физика и география. За младежите с по-задълбочен интерес в тази сфера е организиран Младежки астрономически клуб, наречен Сотис – древногръцкото име на най-ярката звезда в небето – Сириус. Членовете на клуба наблюдават визуално и фотографически различни астрономически обекти и явления като слънчеви и лунни затъмнения, съединения, метеори, слънчева активност и др. Освен за ученици подготовки се водят за студенти по физика и география, както и за учители по астрономия и физика.

Изследователската дейност е свързана главно със слънцето и неговата активност. Основната насока в която работят научните екипи са изследванията и документирането на слънчевите петна. Планетариумът сътрудничи с “Sunspot Index Data Center” в Брюксел, където ежемесечно изпраща своите наблюдения.

Освен слънчевите петна, астрономите наблюдават прецизно всички лунни и слънчеви затъмнения, които се случват на територията на България. От 1975 г. насам са заснети 7 слънчеви и 15 лунни затъмнения, които могат да бъдат проследени от тази точка на земното кълбо.

Множество дейности свързани с астрономията се извършват от кадрите на Планетариума. Една от тях е изучаването на астрономическите представите на възрастното население на Родопите.

На астрономическата площадка е разположен изключително прецизният слънчев часовник, който предизвиква голям интерес сред посетителите. Друго просто, но гениално приспособление е вертикалния гномон – древен астрономически уред, чиято сянка измерва височината и положението на слънцето.

От първия ден на 1995г. той е член на една от най-големите неправителствени организации, свързани с космически изследвания – Планетарната общност в Пасадена, Калифорния, САЩ. 10 години по-късно Смолянския планетариум става част от 100-те национални туристически обекта на България.

Снимки – Велина Кръстева.

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Каньонът на водопадите“ връх Снежанка – Пампорово хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Голям Перелик хижа Перелик – връх Орфей Село Момчиловци село Стикъл – хижа Перелик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.