Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Вукан – с. Глоговица/

 • Категория: Вело маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: с.Глоговица( 42.799895, 22.670770 )
 • Крайна точка: с.Ерул( 42.740760, 22.656630 )
 • Денивелация: 514 м711 м - 1225 м
 • Дължина: 27 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 19.10.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Веломаршрут 102 е част от големия кръгов маршрут “ВелоЕрул”, който обикаля селата по красивите склонове и полите на Ерулска планина в Трънско. Движи се по приятни горски пътеки и просторни равнини, като открива прекрасни обзорни гледки. Редува изкачвания и спускания по черни и асфалтови пътища. Тръгва от село Глоговица и преминава през едно от най-високо разположените и живописни села в Западна България – село Ерул. Другите населени места, през които преминава са Кожинци, Мрамор и Вукан. Общото изкачване и спускане е 710 м.

За начало и край на Веломаршрут 102 може да се избере всяка една точка по него, тъй като е кръгов. В този GPS трак ще вземем като условно начало разклона за село Велиново непосредствено преди село Глоговица. До тук се стига по хубави асфалтови пътища и от град Трън, и от село Филиповци. Сложността е умерена, като няма опасни или технически сложни участъци, а единствено физическо натоварване при изкачванията. Маркировката е отлична – синя с номерация 102. Няма да описвам всички разклони, защото са над 20. За всеки случай може да изтеглите GPS трака. Вода има на няколко места по маршрута. Почти половината трасе минава през горски участъци и е сенчесто. 

Тръгваме в посока центъра на село Глоговица по асфалтов път. До село Ерул, Веломаршрут 102 се движи заедно с Веломаршрут 101 и споделят една маркировка. След малко повече от половин километър пътят се разклонява, като тук поемаме наляво. Започва леко изкачване и след известно време асфалта преминава в черен път. Първите разклонения продължаваме направо, след което излизаме на обширна ливада. В нейния край има разклон, където следваме левия път. Влизаме отново в гората за по-дълго, като от време на време минаваме през някоя поляна.

След по-малко от 4 км отново се качваме на изоставен асфалтов път. Не след дълго започват да се откриват невероятни панорамни гледки в северна и източна посока. Близо 4 км, след като излязохме на асфалта, влизаме в махала Мучи Баба на село Ерул. В края на махалата има нещо като площадче с изоставена автобусна спирка. Тук е разклона за центъра на селото и точката, където се разделят Веломаршрут 101 и Веломаршрут 102. 

Освен това този разклон е отправна точка към две от най-красивите места в околността – панорамната скала под връх Лиляк и връх Каменитица. И от двата се откриват незабравими панорами, затова не пропускайте. До панорамната скала може да стигнете по черен път с велосипеда. До Каменитица трябва да бутате 200 метра, след което може да карате по черен път с наклон, като за последните 200 метра пак ще трябва да бутате. Или просто може да оставите колелото и да се качите за двайсетина минути. Но си заслужава!

Както споменах, тук се разделят двата веломаршрута. Ние продължаваме направо. Преминаваме през махала Локва, която е най-високо разположената в село Ерул. Някои къщи са на 1260 м надморска височина. Оттук започва слизането. Малко по-надолу стигаме до още един широк разклон, където държим вдясно. Тук отварям скоба, че на километър и половина вляво се намира Ерулския манастир “Света Троица”, който също е много приятно за отбивка място.

500 метра след разклона стигаме до махала Буничавъц, където трябва да се отклоним от главния път надясно. След стотина метра асфалта свършва и отново тръгва черен път. Тук ще спомена нещо важно. Ако е било по-дъждовно предните дни, тук може да е неприятно за каране. Но това може да се избегне ако се мине през следващата махала Смрика, от която надолу слиза второстепенен черен път. Това е Сегмент 105 – синя маркировка със съответния номер. Разклонът за нея се намира на 100-150 метра след разклона за Буничвъц. Пътищата от двете махали се сливат точно след края на калния участък.

След като свърши 3-километровото спускане, сме в центъра на село Кожинци. Тук при стъпване на асфалта тръгваме надясно и да караме само направо, докато стигнем главния път от село Горочевци за Трън. Завиваме надясно по него оттук насетне не би трябвало да имаме проблем с ориентацията дълго време. Движим се само по този път, преминавайки през селата Мрамор и Вукан. Малко след Вукан има нов разклон, на който поемаме вдясно. След близо 2 км стигаме до разклон с чешма и кът за отдих. Това е разклонът за село Студен извор, където се намира Музея на киселото мляко. На 200 метра след чешмата има нов разклон, този път надясно, който води до Музея на Бусинската керамика. Разбира се, от вас зависи дали ще се отбиете до тези две места, но защо не – отбивките са кратки, а музеите са интересни.

Иначе, Веломаршрут 102 си продължава по главния път. Вдясно трябва все повече да се приближават няколко хълма. Когато ги доближим достатъчно, вдясно ще видим да излиза черен път, който се отправя между Средна и Крайна могила. Разклонът е маркиран и с информационна табела. Тръгваме из полята между могилите. Тук има доста пресичащи се черни пътища и е хубаво да следим маркировката добре. Дори да го опиша, най-много да ви объркам. Първоначално сме по поля, след което се редуват гори и поляни. Вече сме на изкачване, което в началото е плавно, после малко се увеличава, за да последва финалното спускане към село Глоговица.

Отново сме близо до началната точка и ако все още имаме сили и желание, може спокойно да направим Веломаршрут 101. Само трябва да изберете между Големия кръг и Малкия кръг, тъй като са с различна трудност. Всички маршрути от “ВелоЕрул” са част от проекта “MTB 4 T-RUN”, реализиран от Трънско туристическо дружество в края на лятото на 2019 г.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Милкьовци – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут 101 (малък кръг) от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – вр. Върпела – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут „ВелоЕрул“ село Ездимирци – връх Големи връх село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Филиповци – връх Драговски камик (червен) село Филиповци – връх Драговски камик (жълт) село Филиповци – село Врабча

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.