Веломаршрут „ВелоЕрул“

 • Категория: Вело маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: с. Глоговица( 42.799806, 22.670765 )
 • Крайна точка: с. Глоговица( 42.799806, 22.670765 )
 • Денивелация: 515 м711 м - 1226 м
 • Дължина: 56 км
 • Времетраене: 7:30 часа
 • Информация: 15.09.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Кръговият веломаршрут “ВелоЕрул” е чудесна инициатива, реализирана от Трънско туристическо дружество в края на лятото на 2019 г. Един маршрут за всеки! По-голямата част от него е подходяща за всякакви колоездачи, включително такива без опит, които обичат да карат сред природата. Предвиден е и сегмент, който включва спускания за по-опитните. Освен села и красиви планински гледки, по трасето (и на кратки отбивки от него) има няколко манастира, два интересни музея и дори две био ферми. Със сигурност ще се заплените от красотата на този край по склоновете на Ерулска планина, които обикаляме по черни и асфалтови пътища, горски пътеки и селски райони. Достигаме и до най-високото населено място в община Трън, намиращо се на около 1200 м. надморска височина – село Ерул.

Най-важното накратко

“ВелоЕрул” е съставен от два веломаршрута – Веломаршрут 101 и Веломаршрут 102, които са подходящи за колоездачи с малко опит. Извън основното трасе на Веломаршрут 101 са обособени два по-технични сегмента (с номерa 103 и 104), които съчетани с участъци от основното трасе образуват нещо като малък кръг на маршрута, подходящ за по-опитните велосипедисти.

Описал съм подробно всеки от тях поотделно и може да ги видите тук:

Началната точка и на трите трасета е “входа” на село Глоговица от север, която е достъпна с автомобил по хубави асфалтови пътища. От Глоговица до село Ерул и трите споделят един маршрут, след което се разделят. Графиката на денивелацията по-горе показва трите маршрута изминати един след друг. Най-оптималният вариант да изминете всеки един участък от цялото трасе с възможно най-малко повторения е да завъртите Веломаршрут 101, след което Веломаршрут 102 наобратно, като при разклона за Върпела да тръгнете и да изминете Малкия кръг на 101.

Маркировката е отлична, син цвят за основните трасета и червен за техничните сегменти от малкия кръг на 101. Веломаршрут 101 е малко по-сенчест от Веломаршрут 102, като горе-долу половината се движи в гора. И по двата има достатъчно чешми. Редуват се черни пътища и асфалт, като единствено по сегментите от малкия кръг с номера 103 и 104 има по-технични участъци.

Долу ще опиша накратко трите маршрута, като по-подробно съм описал всеки от тях в отделните публикации, които споделих по-горе.

Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“: с. Глоговица – с. Ерул – с. Милкьовци – с. Велиново – с. Глоговица

Тръгваме по асфалтовия път в посока селото и след малко повече от половин километър завиваме наляво. Започва леко изкачване и асфалта отстъпва място на черен път. Тук има няколко последователни разклонения, затова е хубаво да следим маркировката. След близо 4 км отново се качваме на асфалт, а още толкова ни отвеждат до центъра на махала Мучи баба на село Ерул. Ще се озовем на разклон, който изглежда като малко площадче с изоставена спирка. Тук се разделят веломаршрутите 101 и 102. 

Ние тръгваме по левия път, който се спуска надолу към центъра на село Ерул. Продължаваме направо и след края на селото пътят отново става черен, като завива леко наляво. Караме по него 3.5 км с лек наклон надолу, докато стигнем село Милкьовци. Оттам пътят отново е асфалтиран, този път до края на трасето. До село Велиново е 4.5 км едва забележим наклон надолу. На края на централния площад в селото завиваме наляво по пътя за Глоговица. Първият километър е леко изкачване, след което са последните 2 км спускане.

Веломаршрут 101/103/104 от „ВелоЕрул“ (малък кръг): с. Глоговица – с. Ерул – вр. Върпела – с. Велиново – с. Глоговица

Малкият кръг на Веломаршрут 101 е по-кратък, но по-техничен. Началните почти 8 км са същите, както в предното описание. След като излезем на асфалта след дългото каране по черния път 2.5 км, докато стигнем разклона за връх Върпела. Оглеждаме се вляво и излизаме от пътя, щом го достигнем. Тук маркировката е вече червена с номер 103. 

Първоначално се върви по равен път с красиви панорамни гледки, след което има леко изкачване до връх Върпела, а след него започва спускането, което е най-техничната част от трасето. Завършва някъде по средата на пътя между Милкьовци и Велиново. Оттук насетне е познатия асфалт до Велиново, където отново поемаме към Глоговица.

Другата разлика на малкия с основния кръг на Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ идва след Велиново. Следва изкачването от близо километър, по което се оглеждаме за черен път вляво. Той отново е маркиран в червено, но този път е с номерация 104. Редуват се кратки изкачвания и спускания, като се оглеждаме на един от няколкото разклона за отклонение на маркировката вдясно. Поемаме по него и скоро влизаме в селото. Изкачваме се до главния път Велиново–Глоговица, завиваме наляво по него и не след дълго сме на изходния пункт.

Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“: с. Глоговица – с. Ерул – с. Кожинци – с. Мрамор – с. Вукан – с. Глоговица

Веломаршрут 102 също следваме същия маршрут до махала Мучи баба, който и Веломаршрут 101. На разклона продължаваме направо към махала Локва, която е най-високият участък от „ВелоЕрул“. Оттук започва слизането. Скоро сме на още един широк разклон, където държим вдясно (съвсем наблизо наляво е Ерулския манастир). 500 метра след това трябва да се отклоним вдясно от главния път. След стотина метра асфалта свършва и тръгваме по черен път. 

След 3-километрово спускане сме в село Кожинци, където пак сменяме на асфалт. Тръгваме надясно и караме до разклона с главния път за град Трън, където завиваме надясно. Преминаваме последователно през селата Мрамор и Вукан, след което излизаме на нов разклон, 3 км след предния. Отново сме надясно и караме още 2 км. Там стигаме до чешмата на разклона за село Студени Извор. Можем да се отбием до него за Музея на киселото мляко. 200 метра след чешмата по главния път има нов разклон, този път към село Бусинци и Музея на Бусинската керамика.

Иначе Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“ продължава по главния път. Вдясно постепенно ще се приближат няколко хълма. Когато стигнем почти до тях, ще видим да излиза черен път вдясно. Той минава между два от тях – Средна могила и Крайна могила. Тук има пресичащи се черни пътища и е добре да се оглеждаме за маркировката. Пътят се вие сред полята и в крайна сметка излиза в село Глоговица, а няколкостотин метра вдясно е началната точка.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Милкьовци – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут 101 (малък кръг) от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – вр. Върпела – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Вукан – с. Глоговица/ село Ездимирци – връх Големи връх село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Филиповци – връх Драговски камик (червен) село Филиповци – връх Драговски камик (жълт) село Филиповци – село Врабча

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.