село Скрино – връх Бобошевски Руен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Влахина планина
 • Начална точка: с. Скрино( 42.178401, 22.950546 )
 • Крайна точка: вр. Бобошевски Руен( 42.165377, 22.949409 )
 • Денивелация: 315 м819 м - 1134 м
 • Дължина: 2.75 км
 • Времетраене: 1:00 часа
 • Информация: 18.01.2020
 • Източник: injzorgo
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Бобошевски Руен (1134 м) е най-високият връх в най-северния Руенски дял на Влахина планина. Преходът до маршрута е лек и по него има няколко интересни места, които може да се посетят. Идеален е за еднодневна разходка край София. Туристическа маркировка няма, но ориентирането не е толкова трудно. Теренът първоначално е асфалт, след което изкачваме по почвени пътеки. По-голямата част от прехода върви в гора, а накрая е на голо. Вода има в манастира „Св. Иван Рилски“ в началото, но маршрутът е кратък, така че не би трябвало да е проблем. Опасни участъци няма.

До Руенския манастир „Свети Йоан Рилски“

Този лесно и кратко изкачване започва от паркинга под Руенския манастир „Св. Иван Рилски“, на няколко километра над село Скрино, област Кюстендил. От паркинга до манастира се ходи около 500 метра по асфалтиран път. Той е новопостроен, много красив и много спокоен. Непосредствено около него може да се отиде до аязмо със светена вода, пещера „Св. Иван Рилски“ и кръст на ръба на скала с панорамна гледка. На входовете на манастира има доста ясни табелки, така че трудно ще се объркате. В този трак преминаваме последователно през манастира, пещерата и кръста, след което се отправяме към връх Бобошевски Руен.

Изкачване на връх Бобошевски Руен

Същинското изкачване започва след кръста. Почти по средата на пътеката между пещерата и кръста има разклонени, което ако идвате от пещерата е вдясно, а от кръста – вляво. Маркировка няма, но пътеката е добре отъпкана и навсякъде има закачени парцали и части от дрехи. Дочуваме легенда, че има местна лечителка, която след като бае на хората за здраве ги изпраща да оставят в планината някаква тяхна дреха. Не знаем доколко е истина, но дрехите служат за добър ориентир в началото. Върви се по-малко от километър през ниска гора, докато не излезем на открити поляни с ниски храсти на места. 

Тук вече свършва и маркировката с дрехи, само на някой по-голям храст може да се види по някое парцалче. Хубаво е да използваме GPS трака, но ако няма продължаваме да изкачваме по най-удобния според нас маршрут нагоре към връх Бобошевски Руен. Няма отъпкана пътека, и гледаме да се движим нагоре. След около километър вече сме на върха. Може да оставите кръста за навръщане, за да завършите с красивата панорамна гледка от скалата. 

Приятна разходка!!!

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Стобски пирамиди Екопътека „Водопади Бохемия“ Екопътека „Кръста“ село Бистрица – връх Голям Полич Регионален исторически музей – Благоевград Възрожденски комплекс „Вароша“ – гр.Благоевград село Ресилово – хижа Отовица Къща музей „Димитър Пешев“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.