Възрожденски комплекс „Вароша“ – гр.Благоевград

 • Категория: Етнографски обекти
 • Област: Благоевград
 • Населено място: гр.Благоевград
 • Планина: Рила
 • Координати: 42.01683, 23.10023
 • Уебсайт:
 • Адрес: кв. Вароша
 • Телефон:
 • Работно време: няма
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Значението на думата “вароша” има стар прабългарски произход. Точното значение е “стар град”. Квартали с това име има в няколко града в България, един от които е Благоевград. Разположен е на източния бряг на река Бистрица и е своеобразен етнографски комплекс, който пази спомените от далечното минало на града. Построен е в типичен възрожденски стил, а днешния му облик се дължи до голяма степен на реставрация през 80-те години на миналия век.

Характерно за него са предимно едноетажните къщи, украсени с различни орнаменти, някои от които са запазени и до днес в този вид като Мощанската къща. В миналото, по тесните калдаръмени улички на квартала е изобилствало от занаятчийски ателиета и дюкянчета, част от които продължават да работят и сега, пресъздаващи неповторимата атмосфера от онова време, допълвана от уютни гостилници и ресторантчета. В наши дни тук се помещават школите към Центъра за изкуства, ателиета на местните художници, Обединеният детски комплекс и, може би, на големият културен център в Благоевград – Регионалният исторически музей.

Вароша започва да се образува през 17 в. Отначало населението му е било смесено, предимно турско, но постепенно, до края на 18 в. става изцяло българско. Това е бил и единствения български от общо петте квартала в Горна Джумая (старото име на Благоевград). Тогава, там са живеели около 200 семейства, но общността бързо се разраства. По това време три моста свързват тази от останалата част на града, която се намира от другата страна на реката.

През 1844 г. на тържествена церемония е осветена старата църква “Въведение Богородично”, един от уникалните паметници на културата в града. Стените му са изящно изрисувани от представители на Банската художествена школа. Изработката на иконите също е тяхно дело, както и на зографи от Самоковската художествена школа. Иконостасът е сред най-майсторски изработените в страната и е подобие на този в църквата на Рилския манастир, макар и много по-малък. Автори са резбари от Самоковската и Дебърската школа, а последните са изработили тавана на църквата. От средата на 19 в. в двора и се помещава новото светско училище в града. Далеч по-късно, по време на реставрационните процеси в църквата е открит паметника на  Николай Павлович Орлински, руски командир, който осъществява първото освобождение на Горна Джумая на 12 февруари 1879 г. Няколко години по-късно е съграден Мемориала на Делчевия род, също в двора на храма.

Някои от най-известните обекти във Вароша са Мощанската къща, Диновата къща, Унчевата къща и Измирлиевата къща. Последната е известна с това, че е роден дом на видния благоевградски революционер Георги Измирлиев – Македончето. Тя е музей, който разказва неговата история и участие в революционните движения. През лятото дворът на къщата се превръща в галерия за творбите на местните художници.

Не забравяйте, също така, да посетите Регионалния исторически музей в северната част на Вароша, който притежава богат фонд от експонати в различни направления: Античност, Средновековие, Църковно-просветни борби и революционно движение, Етнография, Изкуство, Скаптопара – Горна Джумая – Благоевград – градът и неговите жители.

Вароша, заедно с Регионалния исторически музей е част от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Регионален исторически музей – Благоевград Стобски пирамиди Екопътека „Водопади Бохемия“ Екопътека „Кръста“ село Горно Лешко – връх Кликач местност Картала – хижа Македония (зимен) село Скрино – връх Бобошевски Руен Рилски манастир – Рибни езера

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.