с.Гърло – Подземен храм-кладенец

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Вискяр
 • Начална точка: с.Гърло( 42.760832, 22.848040 )
 • Крайна точка: Подземен храм-кладенец( 42.787218, 22.849684 )
 • Денивелация: 128 м750 м - 878 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 01.11.2011
 • Източник: Pelitko
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Тракът не е много планински, но за сметка на това дестинацията си заслужава. Особено когато е придружена от спокойна разходка сред природата. Засечен е в едната посока, така че, ако включим пътя наобратно, ще стане около 3 часа, но това е без излишно бавене. А ние препоръчваме да го направите поне 5, за да можете да се насладите на забележителната местност.

Храм-кладенецът е изграден през 12 в. пр.н.е., което означава че е на около 32 века. Смята се че е сътворен и свързан с култа към бога на водата Енки. Изграден е майсторски от редени недялани камъни, без спойка помежду им. Храмът е под земята и до него се слиза по специално изграден коридор, в който се върви по стълби и има изградени култови ниши. В средата на храма е поставен култов кладенец.

Светилището е изградено в гъста гора и до него няма маркировка. Нашият маршрут започва от далечния южен край на село Гърло и преминава през цялото населено място   към махала, наречена “Старото село”. Оттам тръгва добре обособен черен път. В края на тази махала се преминава покрай средновековно гробище, което е интересно с това, че гробовете са обърнати на запад, вместо на изток. Някои го смятат за католическо гробище, а други за богомилско. В продължението на прехода стигаме до язовир на север от с. Гърло.

Пътят от края на селото до язовира, край което се намира забележителността, е не повече от половин час спокойно вървене. Преминаваме покрай язовирната стена и се върви по ясна пътека в гъстата гора. По нея стигаме до рушащи се останки от Римска баня, които са в много лошо състояние. На около 50 м от нея се намира храм-кладенецът. На върха над кладенеца има останки от римско селище, а на съседния – останки от средновековна църква.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

хребет Гребен гр.Брезник – вр.Плешивец – вр.Мечи камък гр.Брезник – вр.Свети Никола село Ребро – връх Любаш с.Неделково – вр.Китка с.Ракита – вр.Мечи камък село Лялинци – връх Любаш село Лялинци – връх Стража (Големи връх)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.