село Гърло – Подземен храм-кладенец

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Вискяр
 • Начална точка: с. Гърло( 42.760391, 22.848350 )
 • Крайна точка: Подземен храм-кладенец( 42.786973, 22.848161 )
 • Денивелация: 208 м757 м - 965 м
 • Дължина: 5 км
 • Времетраене: 1:45 часа
 • Информация: 06.02.2021
 • Източник: Julie
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът до Храм-кладенеца край село Гърло е много лек и подходящ за семейна разходка сред природата. Сам по себе си храм-кладенецът е много необикновена дестинация близо до София. Намира се на 5-6 км от град Брезник, на около час от столицата. Преходът продължава малко повече от час в едната посока, което го прави чудесен избор за излет.

Храм-кладенецът край село Гърло е изключително рядка структура в световен мащаб. Той е на повече от 3 хилядолетия, изграден през 12 в. пр.н.е. Смята се че е сътворен и свързан с култа към бога на водата Енки. Градежът му е изключително мяйсторско приозведение – от редени недялани камъни, без спойка помежду им, които са запазени толкова дълго. Храмът е под земята и до него се слиза по специално изграден коридор, в който се върви по стълби и има изградени култови ниши. В средата на храма е поставен култов кладенец.

До село Гърло се стига с автомобил по тесен, но хубав път. Маркировка няма и е хубаво да разполагате с GPS трака за всеки случай. Върви се по почвени пътища. По-голямата част от маршрута е на открито, като последната една трета е през гора. Вода няма. Опасни участъци – също.

По маршрута до храм-кладенеца край село Гърло

Маршрутът до храм-кладенеца край село Гърло в този трак започва от центъра на селото, в посока село Муртинци. Ще вметна, че може да се тръгне и от гробището, в посока язовира, което не е записано в трака. 200-300 метра след излизане от Гърло в посока Муртинци, вдясно се отклонява черен път. Тръгваме по него, с което започва съвсем леко изкачване. След близо час достигаме на нещо като паркинг в гората на един разклон. На 100 метра вляво има ловен заслон.

Нашият път е надясно през гората. След десетина-петнайсет минути минаваме покрай крепостта Кула, където пътят прави завой наляво. Наклонът се обръща надолу. Съвсем скоро има разклон, където хващаме десния път (имаше табелка). Пътят прави голям завой надясно, след което имаме още десетина минути до храм-кладенеца.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хребет Гребен град Брезник – връх Плешивец – връх Мечи камък град Брезник – връх Свети Никола село Ребро – връх Любаш – село Лялинци – село Ребро село Ребро – връх Любаш село Неделково – връх Китка село Ракита – връх Мечи камък село Лялинци – връх Любаш

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.