местност Зелени Преслап – хижа Скакавица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Рила
 • Начална точка: м.Зелени Преслап( 42.248184, 23.309266 )
 • Крайна точка: х.Скакавица( 42.230523, 23.303714 )
 • Денивелация: 283 м1586 м - 1869 м
 • Дължина: 2.75 км
 • Времетраене: 1:15 часа
 • Информация: 29.07.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този GPS трак съм записал туристическия маршрут до хижа Скакавица от местността Зелени Преслап в Североизточна Рила. Хижата е удобен междинен пункт за достигане до Седемте рилски езера от Зелени преслап. Преходът по тази пътека е много приятен и живописен, задъхващ, но и сравнително кратък. Малко преди хижата няма как да изпуснем водопад Малка Скакавица, а след нея е голямата Скакавица. Маршрутът е подходящ за семейна разходка в планината.

До Зелени Преслап се стига за двайсетина минути по асфалтов път от Сапарева баня. Върви се изцяло по почвена горска пътека, което значи, че слънцето не ни изгаря. Тя е с голям наклон, но без опасности. Вода има от един чучур малко след водопад Малка Скакавица.

Следваме червената туристическа маркировка, която на разклона за хижата се смесва със синя и зелена. Важно е да НЕ гледате жълтата и да внимавате да не пропуснете разклона, както направихме ние, улисани в приказки. Понеже тя върви по широкия коларски път към хижа Рилски езера, инстинктивно си вървяхме по него, докато не се усетихме, че сме объркали маршрута. А на разклона има огромни табели, стрелки и многоцветна маркировка и привидно няма как да се изпусне.

По маршрута от Зелени Преслап до хижа Скакавица

Тръгваме на преход от широката поляна на Зелени Преслап по по-широкия коларски път насреща (десният води до върховете Кабул и Отовишки). След десетина минути се оглеждаме за отклонение вдясно от пътя – наистина е широко и доста забележимо. Тръгваме нагоре по приятна горска пътека, която вероятно ще задъха повечето хора. Освен че се наслаждаваме на горския уют на Рила, няма какво толкова да й описвам. След около половин час по нея ще дочуете грохота от падащите води на Малка Скакавица, който си е много красив и не толкова малък водопад, колкото говори името му.

След като му се наситим, продължаваме нагоре по маршрута и след още около половин час излизаме до хижа Скакавица, която мога да кажа, че е в доста приятна местност и страхотно място за отмора. Най-често преходите от тук продължават към водопад Скакавица, който е на половин час път оттук, или към Седемте рилски езера – на по-малко от два часа. Разбира се, има вариант и към върховете Кабул (2537 м) и Отовишки връх (2696 м) по синята маркировка, до които води стръмна пътека и тежко изкачване. Но пък се получава хубав кръг, като от Кабул може да се слезе до Зелени преслап.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Зелени Преслап – Седемте рилски езера местност Зелени Преслап – водопад Скакавица местност Зелени Преслап – връх Кабул местност Зелени Преслап – вр. Отовишки връх /през връх Кабул/ хижа Скакавица – Седемте рилски езера хижа Рилски езера – хижа Седемте езера Седемте рилски езера хижа Рилски езера – вр. Отовишки връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.