местност Зелени Преслап – водопад Скакавица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: м. Зелени Преслап( 42.248184, 23.309266 )
 • Крайна точка: вод. Скакавица( 42.222010, 23.305078 )
 • Денивелация: 378 м1586 м - 1964 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 27.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Водопад Скакавица е едно от бижутата на Рила планина и най-удобният маршрут до него е от местността Зелени Преслап. Намира се над Сапарева баня, съвсем близо до Седемте рилски езера. За разлика от тях, той не е достъпен с лифт и до него ще трябва да походите час и нещо. А пътеката си е задъхваща. Накрая обаче цялата умора се осмисля от гледката към скачащия по скалите водопад. Като бонус и първи стимул по маршрута е водопад Малка Скакавица, който се намира в началото.

До местността Зелени Преслап се стига с автомобил по хубавия планински път към Седемте рилски езера. Червена туристическа маркировка стига до хижа Скакавица, от която се продължава по немаркирана пътека. Основно се движим по горски пътеки, като накрая малко по-каменисто. По-голямата част от прехода е през гора и само накрая е на открито. Вода има край Малка Скакавица и на хижата. Опасни участъци няма.

От Зелени Преслап до хижа Скакавица

Стартираме от Зелени Преслап по червената туристическа маркировка, която тръгва по черен път, заедно с жълтата към хижа Рилски езера. След десетина-петнайсет минути трябва да се отклоним вдясно от пътя и да тръгнем през гората. Важно е да не пропуснем разклона. Има доста табели, но ако се улисаш, лесно се подминават (както направихме ние). Оттук насетне е само нагоре до хижа Скакавица. Пътеката действително е задъхваща и е така около час.

Някъде малко след средата е първата красота по маршрута – водопад Малка Скакавица. Сигурно ще го чуете. Пада се на стотина метра вляво от пътеката, по бързите води на едноименната река. Чудесно място за отмора и снимки. Малко след него има чучур с хладна вода за прежаднелите. Още двайсетина минути нагоре и сме до хижа Скакавица, където може да се подкрепим я с кафенце, я с нещо за хапване. До тук е около час и нещо.

От хижа Скакавица до водопад Скакавица

До водопад Скакавица имаме още 30-40 минути, но поне вече е по-леко. Подминаваме хижата и продължаваме по пътеката от другата страна, по която вече няма лентова маркировка. Има стрелки, които ни насочват към него, но и с питане става. Още при първото излизане от гората го виждаме да се белее на скалите отсреща. Това ни дава стимул, макар да изглежда далеч.

Пътеката криволичи покрай реката, за да излезе най-накрая съвсем под вопопад Скакавица. За да усетите пръските му ще трябва да продължите малко нагоре по камениста пътека. Поредната красота на Рила, пред която се прекланяме. Ако имате възможност, посетете го възможно най-рано, още през пролетта, когато снеговете се разтопят. Ние бяхме там август и струята се беше стеснила, но пак си беше хубав.

Ако желаете да продължите прехода, най-добрите възможности от тук са от хижа Скакавица по маршрута до Седемте рилски езера или изкачване от хижата до връх Кабул и после слизане от Кабул към Зелени Преслап.

Къде да отседнете в близост до водопад Скакавица?

Хижи наоколо: С най-удобна локация са хижите в региона. 5-6 са на пешеходно разстояние от Зелени Преслап. Разбира се, хижа Скакавица е най-близо до водопада, та тя е по средата на този маршрут. Други удобни са хижа Малка юрта и хижа Ловна.

Паничище: Курортното селище е най-близкото населено място до водопад Скакавица. По-бюджетните решения са хотел Бендида и хотел Панорама. Други с добри отзиви са хижа Чучулига, вила Ева, вила Ема, хотел Шато, хотел Теменуга и Hunting Residence Lodge.

Сапарева баня: Тук е най-богатият избор от къщи за гости и хотели. От бюджетни къщи до СПА хотели. Затова няма да изброявам поотделно. Може да видите повечето предложения за настаняване в Сапарева баня тук.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Зелени Преслап – хижа Скакавица местност Зелени Преслап – Седемте рилски езера местност Зелени Преслап – връх Кабул местност Зелени Преслап – вр. Отовишки връх /през връх Кабул/ хижа Скакавица – Седемте рилски езера хижа Рилски езера – хижа Седемте езера Седемте рилски езера хижа Рилски езера – вр. Отовишки връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.