село Мала църква – връх Свети Дух (зимен)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: с. Мала църква( 42.262604, 23.513529 )
 • Крайна точка: вр. Свети Дух( 42.225246, 23.531375 )
 • Денивелация: 940 м1182 м - 2122 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 6 часа
 • Информация: 09.01.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този зимен преход от село Мала Църква до връх Свети Дух (2122 м) в Рила е сериозно начинание със своите близо 1000 метра общо изкачване. При изцяло зимни условия, отнема около 6 часа на изкачване и може да достигне 10 часа в двете посоки. Ние бяхме в безснежен месец и спестихме около 2 часа, защото нямаше сняг почти до средата на маршрута.

Най-важното за маршрута до връх Свети Дух

 • Началната точка е малко над центъра на село Мала църква, докъдето се стига с автомобил.
 • Маркировка няма. Нито зимна, нито дори лентова. Пресичат се много дърварски пътища, затова е препоръчително да се използва GPS-трака.
 • Питейна вода няма. Предвид, че почти целия преход е през гора, снегът е посипан с дървесна кора и борови иглички и едва в най-високите части може да се намери достатъчно чист за преваряване.
 • Теренът благоприятства за снегоходки до първия от трите върха, което е значителна част от маршрута. След това в зависимост от условията може да е подходящо за котки.
 • Открит/сенчест – преходът се движи изцяло в гора, като само най-високата точка на връх Свети Дух е по-гола.
 • Опасни участъци няма.

От село Мала църква до панорамната площадка

Тръгваме от източния край на последната улица на село Мала църква, до която се стига нагоре от централния площад на селото. Ако има сняг, се ориентирайте по параклиса – трябва да минем на около 150 метра вдясно от нея, да продължим и да навлезем в гората по дърварски път, който дори в снежна обстановка се различава между дърветата. Ако няма сняг, тръгвате по черния път, който почти веднага се разделя и хващате десния ръкав. Той ни отвежда до въпросния път за 20-25 минути.

Оттук следваме само основния дърварски път, но на много места той се разклонява. А ако е покрит със снежна покривка, едва ли ще различите кой е основен. Затова следвайте GPS трака. След още около 20-25 минути излизате на широко сечище с много разклони. Завивате надясно и на тройния разклон продължавате по най-левия ръкав, който се пада направо. Пътят се насочва точно по основния хребет и върви само по него с голям наклон.

След около 1:30 часа от сечището е време да напуснем пътя вляво. Разклонът не е обозначен и ако няма стъпки, едва ли ще го забележите, затова трябва да следите GPS трака. Следва стръмно и неравно 20-минутно изкачване. То излиза на черен път от който почти веднага се отклоняваме вляво, следвайки точно хребета. Оттук нататък няма повече пътища. Още около час и се намираме на първата кота по маршрута с панормната площадка, от която се открива Мусаленското било от Ястребец до връх Мусала. Общо дотук сме за близо 4 часа. Ако зимната обстановка е по-сложна и не се движите много навреме, тук е добро място да завършите.

От панорамната площадка до връх Свети Дух

Следва кратко слизане (макар първоначално да изглежда голямо), след което подсичане на следващата кота. Дори в снега, тук ясно личи пътека. За сметка на това обаче ходенето е по стръмен склон настрани, което със снегоходки е изключително неудобно. Ако имаме късмет условията да са добри, снегът може да е достатъчно фирнован и подходящ за котки, което би улеснило прехода много. След 20-25 минути от другата страна започва безкрайното изкачване на връх Свети Дух.

Наклонът продължава да бъде неудобен, тъй като се движим леко встрани от рида, но идва един момент, където виждаме високата му част отляво (Разклон 10). Трябва да се качим на нея, защото малко по-напред има един много стръмен участък, който е доста тежък ако сте със снегоходки. В крайна сметка продължаваме по стръмното ребро, докато най-накрая излезем от гората и достигнем до връх Свети Дух. За щастие поне тук се открива страхотна панорама към връх Мусала и връх Пчелина насреща, както и към селата в долината назад. От панорамната площадка са почти 2 часа и общо 6 от село Мала църква.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Бели Искър“ село Говедарци – параклис „Св. Илия“ село Говедарци – връх Мечит – връх Попова капа (Лопушки връх) – село Говедарци местност Широкия валог – връх Соколец (зимен) хижа Ястребец – връх Алеко – връх Безименен – връх Мусала (по билото) хижа Ястребец – хижа Мусала к.к. Боровец – хижа Мусала – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Ястребец /с лифт/ – връх Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.