село Говедарци – връх Мечит – връх Попова капа (Лопушки връх) – село Говедарци

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: с. Говедарци( 42.241120, 23.468267 )
 • Крайна точка: вр. Попова капа( 42.185391, 23.433886 )
 • Денивелация: 1376 м1322 м - 2698 м
 • Дължина: 24 км
 • Времетраене: 10:00 часа
 • Информация: 09.11.2019
 • Източник: injzorgo
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Ще направим кръгов маршрут, който изкачва връх Мечит (2567 м) и връх Попова капа (Лопушки връх, 2698 м) с начална и крайна точки село Говедарци. Преходът не е технически труден, но е доста дълъг (близо 24 км) и с обща положителна денивелация от 1750 м може да се окаже предизвикателство. Затова ако мислите, че няма да можете да поддържате добро темпо, по-добре го направите летните месеци когато денят е по-дълъг, за да не замръкнете в гората. Маркировка няма навсякъде и на места не е много добра, където я има. Затова е препоръчително ползването на GPS трака. Повече от половината преход е на открито, а теренът е предимно каменист, особено по високите части. Последната течаща вода е малко след хижа Мечит, така че или се запасете добре или разчитайте на потоците след Лопушкото езеро. Има няколко стръмни участъка и ако сте със страх от височини, може да имате проблеми. Може да бъде опасно ако не се внимава.

Изкачване на връх Мечит

Изкачването ни започва от полянката обособена за паркинг близо до долната част на ски писта „Мечит“. Следваме зелената маркировка, която не е много добра, но трудно ще се объркате, тъй като пътеката е коларски път. Теренът е предимно горски, предлагащ приятна сянка в летните горещини. След стръмно изкачване, което минава и през самата писта, стигаме до хижа Мечит.

След бърза 5-минутна почивка, продължаваме право нагоре, като следваме зелено-жълтата маркировка. Тук също не е много добра, но пътят отново е широк и лесен за следване. След по-малко от километър гората започва да отстъпва на ниски клекове. Точно там има разклон при който нашата пътека продължава леко надясно, а наляво е немаркирана пътека. На няколко метра по нея има чешма, където за последно по маршрута можем да заредим запасите преди да атакуваме върховете.

Продължаваме прехода по зелено-жълтата маркировка. Пътят вече е каменист, без сянка, но много добре видим. След около 2,5 км можем да отбием в дясно, където да направим кратка почивка на връх Малък Мечит и да се насладим на гледката към цяла Витоша. След още толкова и клековете отстъпват на скалистия терен. Пътеката заобикаля връх Мечит, но ако се преборим със сипея от средно големи камъни, можем да се качим горе и да се насладим на гледка към величествената Мусала и към следващата ни цел връх Попова капа.

Към връх Попова капа

Слизаме от връх Мечит и продължаваме по зелено-жълтата маркировка. Предстоят ни плавни спускания и изкачвания и тази част се взема доста бързо. След около 1,5 км стигаме до разклон. Зелената маркировка продължава наляво, а ние продължаваме направо по жълтата. Тя много лесно се забелязва, тъй като има и жалони от зимната маркировка. Последно, нелеко изкачване и сме на връх Попова капа.

Слизане към Говедарци

След кратка почивка, започваме слизането си към Лопушкото езеро. Маркировката продължава към Страшното езеро и хижа Мальовица, а ние я напускаме. В този GPS трак съм поел на север, през немаркиран път. Слиза се по сипей, тревни туфи и храсти. Подбирайте най-удобния за вас вариант. Слизането е доста стръмно и внимаваме да не се подхлъзнем някъде. След няколко снимки на Лопушкото езеро, продължаваме по маршрута край потока който се отича от него. Тук пътеката е маркирана със каменни пирамиди, но най-лесно е да следваме потока. Oтново внимаваме, тъй като покрай поточето може да има по-мочурливи части или хлъзгави мокри камъни. След около 3 км спускане преходът навлиза и в изключително красивата и спокойна гора, а след още малко над километър, стигаме до пътека с червена маркировка.

Завиваме на дясно, по нея в посока хижа Мечит. Тук вече се движим само в гората, пътеката е добре маркирана и добре отъпкана. След около 3,5 км се отклоняваме от нея (или по-точно не завиваме надясно по маркировката, която води до хижа Мечит) и продължаваме слизането към село Говедарци. Може да се продължи и по маркировката, да се стигне до хижата и да се слезе по същият път, но аз предпочетох да спестя няколко километра. Пътеката започва да прилича отново на коларски път и е много лесна за следване. Тя ни отвежда до долната част на ски пистата и до тревистия паркинг, където сме оставили колата.

Маршрутът е доста интересен, разнообразен и красив. Препоръчвам го на всеки с относително добра физическа подготовка! Приятна разходка!!!

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Говедарци – параклис „Св. Илия“ село Мала църква – връх Свети Дух (зимен) местност Гьолечица – хижа Вада – връх Зекирица – хижа Вада – местност Гьолечица местност Гьолечица – хижа Вада – връх Зекирица – хижа Вада – местност Гьолечица (зимен) Екопътека „Бели Искър“ ЦПШ Мальовица – Йончево езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – Петлите – връх Орловец – заслон БАК – ЦПШ Мальовица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.