Историческа местност „Петрова нива“

 • Категория: Исторически забележителности
 • Област: Бургас
 • Населено място:
 • Планина: Странджа
 • Координати: 42.06094, 27.52863
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон: +359 5952 3664
  +359 886 647 223
 • Работно време: 8:00-19:00 (за музея)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  2 лв. (за-музея)

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Петрова нива е местност в планина Странджа, в землището на с. Стоилово, близо до турската граница. На това място на Преображение (11 до 13 юли) през 1903 г. заседава конгрес на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия, на който се взема решение да бъде подкрепено Илинденското въстание, започнало вече в Македония. Това е общо усилие за присъединяването на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към България. Единственият леснодостъпен път, който води до това място е от запад, което е най-вероятната причина за избирането му от организаторите на събранието.

Турските армии превъзхождат многократно българските и шансовете за успех са нищожни. Въпреки че са знаели това много добре, воеводите не трепват под ударите на чуждите войски. Непокорните сърца и непримирим дух държат българите на бойното поле до последно. След 26 дни на кръвопролитие бунтът е потушен, избити са хиляди, а опожарените села са 26. Две трети от населението на Странджа се изселва след случилото се.

До средата на миналия век тук е имало единствено малък параклис. С огромни усилия са събрани средства за построяването на мемориал на това място. Първоначално е положена мраморна плоча в чест на 50-годишнината от въстанието. На нея е изписано обещание, което гласи, че на това място ще бъде построен голям паметник. Това обещание е осъществено през 1958 г., когато тържествено е открит монумента пред погледа на живи участници в освободителния процес. В него са погребани костите на революционера Георги Кондолов. Още половин век по-късно, за сто годишнината от битките е построен храм-костницата “Св. Петка”. Днес може да разгледате интересен музей, посветен на Илинденско-Преображенското въстание, в който се пазят снимки, документи и оръжия от онова време.

Местността е разположена на широко било над меандрите на реките Велека и Младежка.  Във всички посоки се откриват гледки към безкрайните вълни от полегати върхове. Зад паметника се открива невероятна гледка към долината на река Велека. Местоположението в центъра на Странджа е благоприятно за отправна точка към много дестинации за пешеходни преходи.

След построяването на паметника започват да се организират многохилядни събори всяка година в предпоследната събота на август. Освен хора от цялата страна, на Националния възпоменателен събор присъстват политици, видни българи и много потомци на бежанците от Странджа. Честванията започват със заупокойна молитва и поднасяне на венци на паметника. След това програмата продължава с фолклорен концерт, на които присъстват състави от цялата страна.

“Петрова нива” е част от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

село Стоилово – водопад Докузак Екопътека „Пътят на ясния месец“ Исторически музей “Проф. Александър Фол” – Малко Търново местност Градището – местност Мишкова нива местност Градището – връх Голямо Градище село Българи – местност Дядо Вълчо – село Кости село Кости – местност Припора – село Българи Екопътека „Марина река“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.