Исторически музей “Проф. Александър Фол” – Малко Търново

 • Категория: Музеи
 • Област: Бургас
 • Населено място:
 • Планина: Странджа
 • Координати: 41.97940, 27.52610
 • Уебсайт: www.malkotarnovo.org/muzei.html
 • Адрес: ул. Константин Петканов 1А
 • Телефон: +359 5952 3664
 • Работно време: 8:00-17:00 (май-окт) 8:00-16:00 (ное-апр)
 • Почивни дни:

  събота, неделя (ное-апр)

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Исторически музей “Проф. Александър Фол” се намира в малко градче в централна Странджа планина, до самата граница с Турция. Навремето това градче се е казвало Тръново, но постепенно името му се видоизменило и местните започнали да го наричат Търново. За да се различава, обаче, от старата българска столица, е било прибавено едно “Малко” отпред. Днес Малко Търново пази духа и поминъка на Странджа в прекрасния музеен комплекс.

Експозицията се помещава в четири възррожденски къщи, типични представители на местната архитектура, една от друга по-красиви.  Преди да бъде основан на 23 август 1983 г., местни учители направили сбирка, предимно от археологически материали в читалището на града. Със всяка изминала година от експедицията на проф. Александър Фол нуждата от истински музей нараснала и не след дълго бил открит настоящия под името “Музеен комплекс Странджа”. От 23 септември 2013 г. носи настоящото си име.

За разлика от много други места, тук изложбата е разделена според тематика, вместо по хронологичен ред и акцентира на събития и материали, характерни единствено за този регион. Материалната база разполага с предмети от различни епохи – от 10 в. пр.н.е. до близкото минало. Обекти към Музея са историческата местност “Петрова нива” и работилница за килими, в която се извършват демонстрации на тъкачния процес на автентичен стан. Освен това осъществени много иновативни идеи за развлечение и разглеждане едновременно, за които ще стане въпрос по-нататък.

Шестте раздела, които обхваща колекцията са: Археологичен, Етнографски, Исторически, Художествен, Нематериално културно наследство и Природен.

В първата експозиция са представени главно открития от последните десетилетия, намерени при археологическите дейности от програмата “Странджа”, водена от проф. Фол. В негова чест, сред експонатите в тази сбирка са изложение документални материали.

Дълго време етнографското наследство на този регион е съхранявано и скрито за посетителите, докато не му било намерено подходящо място, където да бъде изложено. През 2010 г. в такова място е превърната къщата на Стамат Икономов, един от дейните революционери и идеолог на Илинденско-Преображенското въстание. В нея са включени облекла, предмети от бита, и занаятчийски принадлежности свързани с най-югоизточния край на България. В допълнение към това има документален и снимков материал, чрез който може да се “пристъпи” към тази част от българската история.

Към раздел “История” са причислени елементи, свързани с новата история на Малко Търново и историята на Илинденско-Преображенското въстание.

Странджанския край е отдалечен от останалите региони в България и особено от големите културни центрове. Един вид, е изолиран от чужди влияния и това придава особености в тукашното изкуство.  В местната иконописна школа са навлезли необикновени елементи като действителният живот, пейзажът и народният бит. Всички малкотърновски иконописи съдържат нестандартни белези, които ги различават много от традиционните похвати. Характерно е използването на тъмно зелените нюанси. В миниатюрите се вижда голяма свобода, за разлика от централното изображение. Зографите избягват правата перспектива в творбите си и предпочитат сложните пространствени методи. Свободното пространство около светеца е често запълвано с нетрадиционни картини, изобразяващи реки, хълмове, чешми, параклиси, птици, различни животни и др. Въпреки, че има други школи, ползващи подобни техники, нито една не достига до такива отклонения от общоприетите стандарти. Ценителите на иконното изкуство със сигурност биха били заинтригувани от тази част на музея.

Нематериалното културно наследство представя богатите традиции и обичаи на Странджа планина. Един от най-древните и тайнствени обреди в света е нестинарството. Хиляди се стичат всяка година за да се докоснат до магията и мистиката на този танц върху жарава, изпълняван с лекота от народните танцьори – нестинарите. Доказателство за неговата културна стойност е включването му в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство през 2009 г. Ако не можете да присъствате на живо изпълнение, то в музея може да изгледате записи на нестинарски танци, на фона на автентична българска музика от този край. Наред с това изложбата включва други специфични за района обичаи – летни панагири, филек, паликош и бели кукери.

Безспорно, по най-атрактивен начин е представена експозицията на природата в околността. Има обучения и задачи за разпознаване на дърветата по тяхната кора. В интересно изработена телефонна кабина от стар дънер, можете да наберете желан от вас номер, който ще ви “свърже” с птицата, която отговаря на този номер. Можете да чуете песни на над 40 вида птици. След това, може да упражните знанията си по “горски език”. Чувате запис на определено животно, записвате своя опит да го имитирате и … накрая чувате разликите. В специална тъмна стая, може да слушате нощните обитатели, на фона лекия вечерен полъх и ромона на близкото поточе. Децата също не биха скучали, защото за тях са подготвени различни игри и пъзели, които да подбудят любопитството им и да ги научат нещо за природата.

Исторически музей “Проф. Александър Фол” е включен в 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Градището – местност Мишкова нива местност Градището – връх Голямо Градище село Стоилово – водопад Докузак Историческа местност „Петрова нива“ Екопътека „Пътят на ясния месец“ село Българи – местност Дядо Вълчо – село Кости село Кости – местност Припора – село Българи Екопътека „Марина река“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.