град Карлово – хижа Равнец – връх Ботев

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Пловдив
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: гр. Карлово( 42.648753, 24.816071 )
 • Крайна точка: вр. Ботев( 42.717140, 24.917543 )
 • Денивелация: 1867 м509 м - 2376 м
 • Дължина: 17.25 км
 • Времетраене: 8:45 часа
 • Информация: 20.06.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът до връх Ботев (2376 м) през хижа Равнец е един от двата варианта за изкачване от Карлово. Той респектира с дългото си първоначално изкачване от подножието до билото на Стара планина. За първите 7 километра (около 4:30 часа) се преодоляват 1400 метра денивелация. След това преходът тръгва по почти равен терен в продължение на близо 3 часа, преди финалното изкачване на връх Ботев.

Такова разпределение на натоварването е донякъде добро. Така по-голямата част от изкачването се преодолява с най-свежи сили, последвано от дълго водоравно вървене за „почивка“ преди стръмния финал. Освен това, с ранно тръгване се избягват жегите по най-тежкия участък.

Най-важното за маршрута от Карлово до връх Ботев през хижа Равнец

 • Началната точка на маршрута е местността Беш Бунар в Карлово в североизточния край на града, докъдето се стига с автомобил.
 • Маркировката е добра – синя/червена до хижа Равнец, червена до местността Дюза, зелена до заслон Ботев и отново червена до връх Ботев.
 • Питейна вода има на хижа Равнец и заслон Ботев. Има много потоци, но не мога да преценя дали е годна за пиене. Предвид стадата, които пасат в този район, не зная дали е удачен вариант без специална бутилка.
 • Теренът е предимно примесен почвен и каменист.
 • Открит/сенчест – преходът е на открито през по-голямата част. Почти до хижа Равнец е гора, малко след нея също има участъци в гора. Но останалото е на открито, което заедно с летни горещини и липсата на питейна вода, може да означава тежка раница.
 • Опасностите са свързани със стадата по маршрута и по-точно пастирските кучета. Внимавайте с тях!

Можем да разделим прехода от Карлово до връх Ботев през хижа Равнец на няколко части:

 • От Карлово до хижа Равнец (2:30 часа)
 • От хижа Равнец до местността Булката (2 часа)
 • От местността Булката до местността Дюза (1:15 часа)
 • От местността Дюза до заслон Ботев (1:30 часа)
 • От заслон Ботев до връх Ботев (1 час)

По принцип отсечките Карлово – хижа Равнец и хижа Равнец – връх Ботев поотделно са съответно 2:30 и 5:45 часа. Предвид че комбинирани образуват много дълъг преход и се трупа сериозна умора, добавям половин час над общото време.

От Карлово до хижа Равнец

Запътваме се от Карлово към връх Ботев, а първата спирка е хижа Равнец. Началната точка е местността Беш Бунар, в североизточния край на града, и по точно почивна станция, която наричат Руската вила. До нея се стига с автомобил, но трябва да се паркира някъде по поляните. Ако идвате пеша – намира се на 500 метра от пешеходната зона край парка.

След пет минути вървене излизаме на разклон в долината на реката. Тук правим избор дали да стигнем до хижа Равнец по червената или синята маркировка. Ще кажа няколко думи и за двете. Като време са еднакви. Този GPS трак е записан по синята.

Синята – От другата страна е синият маршрут до хижа Равнец, който наричат още Пенсионерската пътека, защото е по-полегат. Тя пести усилия, маркировката е по-добра и пътеката е по-ясна. Прекосяваме реката и тръгваме североизточно към рида Голеш. Когато излезем на него, пътят започва да го изкачва по серпентини. След около два часа достигаме най-високата част на горския пояс. След близо половин час сме на хижа Равнец.

Червената – От същата страна на реката е червеният маршрут до хижа Равнец. Тръгва нагоре през гората. От време на време излиза на някоя полянка, където трябва да следим по-зорко за маркировката. След два часа и малко излиза от горския пояс. Маршрутът продължава по рида Тънкия рът, като постепенно започва да го подсича от изток. Достигаме до долината на реката, където я прекосяваме и правим рязък завой надясно. Малко след това е хижа Равнец.

От хижа Равнец до местността Булката

Първата част на маршрута от хижа Равнец до връх Ботев е най-изморителната. Тези два часа са изкачване до масива Равнец. От долината, в която се намира хижата, се отправяме към рида Голеш, по който маркировката се извива нагоре. Тя е споделена синя и червена засега, а в началото съвпада и със зимната колова маркировка. След 40-50 минути се отбиваме вляво от зимната маркировка към дерето на река Карамандра. Изкачването продължава стръмно по нейната долина.

Малко след изворите на реката, наклонът намалява и достига до местността Булката, където летният маршрут отново се засича за кратко със зимния. Зимният обаче продължава право на изток и нагоре към рида Равнец. Нашият се отделя вляво, посока североизток, за да подсече рида от север. До тук стигаме за около 2 часа и общо 4:30 от Карлово.

От местността Булката до местността Дюза

5-10 минути след местноста Булката излизаме на разклона за хижа Васил Левски. Оттук синята маркировка се отклонява наляво и се спуска към нея. Ние продължаваме по червената към Дюза. Вече излизаме окончателно от горския пояс, а пред нас се открива една от най-красивите гледки по маршрута – към алпийското било на Стара планина. Подредени отляво надясно са върховете Левски (Амбарица, 2166 м), Купена (2169 м), Кръстците (2035 м) и Костенурката( 2035 м). Именно от тук погледнат, последния връх е във форма на костенурка, което дава името му. От тук се вижда и нашата цел връх Ботев.

Постепенно наклонът се изправя изцяло за дълго и дори е съвсем леко надолу. Пътеката се вие по ридовете и прекосява три дерета преди да излезе на седловината Дюза. Около 40-50 минути след разклона за хижа Васил Левски минаваме покрай каменна постройка, която наричат Бункера и може да послужи за подслон. Ще обърна внимание, че е добре да се оглеждате за стадата с пастирски кучета в този район.

След още 10 минути се намираме на големия разклон Петолъчката. Наляво е хижа Васил Левски. Направо по рида е зимният маршрут към билото на Стара планина. Направо, вдясно покрай рида, е нашият маршрут към връх Ботев. Надясно е хижа Рай. До тук добавяме още 1:15 часа и общо вече са около 5:45 часа.

От местността Дюза до заслон Ботев

Пътеката продължава по зелената маркировка, която се споделя с маршрута от хижа Васил Левски до връх Ботев. Наклон почти няма до Дерин дере, първото от трите преди заслон Ботев. Оттам нататък имаме леки изкачвания и после спускания до останалите дерета и така до заслона. След Дерин дере вече можем да вървим по-спокойно от гледна точка на пастирските кучета. В този участък няма много за описване. Заслон Ботев е като хижа, така че освен подслон, там може да се подкрепите с храна и напитки. До тук сме за 1:30 часа от Петолъчката и 7:15 от Карлово.

От заслон Ботев до връх Ботев

Следва финалното изкачване по маршрута от Карлово до връх Ботев. Свикнахме на лекия наклон, но е време отново да стегнем краката. Пътеката оттук е доста широка и се вие на серпентини до най-високата точка на Стара планина. Вече следваме червената маркировка. Поради натрупаната умора, изкачването може да е около час. Горе също може да се подкрепите с храна и напитки в туристическа спалня „Ботев връх“. Слизането може да бъде по някой от другите маршрути за изкачване на връх Ботев.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Карлово – хижа Хубвец – хижа Балкански рози – хижа Васил Левски – връх Ботев град Карлово – връх Kупенa – хижа Амбарица Национален музей „Васил Левски“ хижа Равнец – връх Ботев Къща музей „Иван Вазов“ хижа Васил Левски – връх Ботев лифт Сопот – хижа Добрила хижа Дерменка – хижа Добрила

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.