Къща музей „Иван Вазов“

  • Категория: Музеи
  • Област: Пловдив
  • Населено място: гр.Сопот
  • Планина: Средна Стара планина
  • Координати: 42.65402, 24.75611
  • Уебсайт: www.vazovmuseum.com
  • Адрес: ул. Васил Левски 1
  • Телефон: +359 3134 86 50
    +359 885 345 272
  • Работно време: 8:30-17:30 9:00-17:30 (неделя)
  • Почивни дни:

    няма

  • Входна такса:

    2 лв.

  • Беседа: 5 лв.
  • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Иван Вазов с право е наричан Патриархът на българската литература. Неговото творчество е ненадминато по нашите земи, преведено на над 50 езика и достигнало далеч по целия свят. От неговите ръце и душа излизат шедьоврите “Под игото”, “Немили-недраги”, “Дядо Йоцо гледа”, “Една българка”, “Чичовци” и “Епопея на забравените”. По един изключителен начин в неговите произведения се прославят освободителните борби и красотата на българската природа, които могат да ни изпълнят единствено с гордост и патриотизъм.

Той е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот, в старата фамилна къща на техния род. Намира се на самия център на града и е построена от неговия дядо през 18 в., но е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турските освободителни войни.

Идеята за нейното повторно изграждане, във вид на музей, се заражда през 1920 г. по време на честванията на 70-годишнината от раждането му. През тази година творецът прави скица на родния си дом по молба на художника Георги Черкезов. Строителните работи започват през 1931 г., водейки се по чертежа и спомените на братята и сестрата на Вазов, както и от детайлите в неговите творби “Под игото”, “Чичовци” и още някои произведения. Музеят е официално открит на 6 юни 1935 г., а на освещаването специален гост е цар Борис III. В него са запазени лични вещи на писателя, сред които губери и черги, изработени от майка му Съба Вазова.

Къщата е едноетажна постройка с широк китен двор. По цялото му протежение преминава малка вадичка с вода, което е характерно за сопотските къщи. Над нея се простират асмите, които предлагат блага сянка през горещите летни дни, а навсякъде из двора са разпръснати чимшири и красиви цветя.

Стаите са обзаведени по характерния за възраждането начин. В една от тях е организирана възстановка на бръснарницата на Хаджи Али от едноименния Вазов разказ, а в салона виждаме и герои от повестта “Чичовци”. Манекените са като оживели и ни пренасят в далечното минало по един неповторим начин. В друга стая е подредено семейното огнище, където седнали на трикраките столчета около софрата са вечеряли членовете на семейството. Тъкачния стан, на който са изработени чергите от Съба Вазова също може да бъде видян в отделно помещение, както и мястото където семейството е приемало гостите си.

Малка вратичка ни води към съседен двор, където се намира залата, в която е посветена на живота и творчеството на писателя. Представени са различните етапи от живота му, започващи от детството му в Сопот и завършването на класното му образование. След това преминаваме към работата му като помощник учител при бащата на Христо Ботев – Ботьо Петков, както и обучението в Епархийското училище в Пловдив. Оттук се проследява началото и възхода на неговото творчество от първите стихосбирки, последващите повести и разкази, за да стигнем до периода му в Одеса, където започва да пише най-известното българско произведение – “Под игото”. В хронологичен ред следваме остатъка от живота на Вазов, докато стигнем до 22 септември 1921 г., когато завършва житейският път на Патриарха на българската литература.

Къща музей „Иван Вазов“ е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

град Карлово – връх Kупенa – хижа Амбарица Национален музей „Васил Левски“ град Карлово – хижа Хубвец – хижа Балкански рози – хижа Васил Левски – връх Ботев град Карлово – хижа Равнец – връх Ботев хижа Равнец – връх Ботев хижа Добрила – връх Ботев хижа Васил Левски – връх Ботев хижа Амбарица – връх Купена

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.