хижа Попови ливади – връх Ореляк

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Попови ливади( 41.553458, 23.634920 )
 • Крайна точка: вр.Ореляк( 41.570250, 23.612548 )
 • Денивелация: 691 м1408 м - 2099 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 14.05.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Ореляк (2099 м) е най-високият връх в Среден Пирин (макар да изглежда, че е в Южен Пирин), а най-удобният туристически маршрут до него започва от хижа Попови ливади. В този GPS трак ще опиша маршрута по червената маркировка, който лъкатуши по преките горски пътеки нагоре. Ако от описанието по-долу решите, че не е за вас, можете все пак да се качите до върха напълно безопасно и лесно по каменистия автомобилен път до кулата, който обаче е по-дълъг.

Преходът до връх Ореляк по маркирания туристически маршрут е сравнително безопасен, макар че наклонът през по-голямата част е голям. След 10-ата минута свиквате. Следва се червената туристическа маркировка, за която много добре се е погрижил Митко Пирнарев, хижар на хижа Попови ливади. Само последната отсечка няма маркировка, просто защото не може да има, но маршрутът лесно се следва и бързо се излиза на коловата маркировка, която води до кулата. През половината време се върви през сенчеста гора, а втората част е на открито. По пътя няма водоизточници, затова се запасете от хижата. Теренът е смесен – на места е каменист, на други мек почвен, а опасности по него почти няма, освен ако не е много влажно и хлъзгаво. При внимателна преценка на стъпките няма да има проблем. Основната опасност при връх Ореляк са бурите. Времето се променя за минути, а телевизионната кула на върха е магнит за мълнии. Най-лошото е, че каменистия състав на Пирин не ги абсорбира и пълзят като змии, докато искрите изчезнат. Така че стоенето на върха, когато има опасност от гръмотевици, не е препоръчително.

Началото на туристическия маршрут е зад стадиончето край хижа Попови ливади, където има указателни табели, сочещи пътеката през гората. До хижата се стига по 15 км перфектен път от Гоце Делчев в посока Петрич. Започваме прехода нагоре по пътеката и скоро излизаме до една бивша станция на БТК, която в момента е внушителен частен имот. Тук за малко стъпваме на пътя надясно, но почти веднага табела ни насочва отново напряко през гората. Този участък е малко по-изморителен, но сравнително къс, докато излезем отново на пътя.

Тръгваме по него и скоро стигаме до единствената беседка по маршрута. От нея се открива прекрасна гледка към равнините край Гоце Делчев и отсрещните върхове Свещник, Ушите и Муторок. Продължаваме прехода пътя още малко след беседката и тъкмо когато сме отморили достатъчно следва ново изкачване. Тук е важно да не пропуснете отбивката, колкото и големи да са буквите, с които е написано „вр. Ореляк, х.Малина, х.Пирин“.

Изкачваме десетина метра скалист участък и постепенно пътеката става по-мека под краката ни и отначало върви през гората. Постепенно дърветата оредяват и излизаме на открито, а зад гърба ни започват една по една да изникват съседните планини и върхове, а първи са Славянка и Беласица. Пътеката продължава да се движи нагоре с типичния си наклон, а отдясно са пропастите на Сарп дере. На едно-две места пътеката се стеснява, но не дотолкова застрашаващо. Все по-често се редуват мекото и твърдото, докато накрая излизаме на равна широка поляна. Малко по-късно различаваме и трафпост, към който вървят следи от гуми, заедно с червената маркировка. Минаваме покрай трафпоста и се качваме по каменист улей към автомобилния път.

Щом излезем на пътя, червената маркировка тръгва по него. Ние обаче не. Отсреща има едно дърво нависоко, на което е окачена табела за връх Ореляк по продължението на каменистия улей, което продължава да е с голям наклон. Преходът ни е натам. Това продължава още само няколкостотин метра, когато излизаме отново на широкото и правото. Мяркаме и зимната колова маркировка, а гледките пред нас стават все по-разнообразно. Вече виждаме всичко и в западна посока и остава да ни се разкрие само севера.

Обръщаме посоката надясно по коловете и постепенно върхът на кулата се разкрива все повече. Скоро преваляме и последното възвишение по маршрута преди връх Ореляк. Оттук следващото изкачване изглежда много стръмно, но всъщност не е така. Още малко и сме на площадката около кулата, а от задната страна има пролука, която води до най-високата точка на върха. От страната, от която изкачвахме не личи, но щом се качим на него, виждаме, че от другата страна Ореляк е отвесна пропаст.

Сега вече се откриват и величествените зъбери на Северен Пирин. Страхотна гледка във всички посоки ни предлага връх Ореляк за завършек на прехода. По часовниковата стрелка се завъртат Северен Пирин, Рила, Родопи, Боздаг, Южен Пирин и Славянка зад него, Беласица и Огражден. Само толкова видяхме ние, защото се беше заоблачило, но сто процента се вижда повече в ясно време.

Едно от най-хубавите неща на връх Ореляк е това, че освен туристическа пътека до него стига и път, което значи, че слизането е леко и няма да е бич за коленете. Така направихме и ние, а и винаги е по-приятно да слизаш по различен маршрут, дори да е сходен с този за изкачването.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) село Нова Ловча – връх Асанов връх с.Петрово – вр.Гоцев връх х.Извора – вр.Гоцев връх – синя маркировка х.Извора – х.Славянка – вр.Гоцев връх х.Извора – вр.Гоцев връх – червена маркировка Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ Кордопуловата къща

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.