хижа Попови ливади – връх Ореляк

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Попови ливади( 41.553458, 23.634920 )
 • Крайна точка: вр. Ореляк( 41.570250, 23.612548 )
 • Денивелация: 691 м1408 м - 2099 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 14.05.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Ореляк (2099 м) е най-високият връх в Среден Пирин (макар да изглежда, че е в Южен Пирин), а най-удобният туристически маршрут до него започва от хижа Попови ливади. В този GPS трак ще опиша маршрута по червената маркировка, който лъкатуши по преките горски пътеки нагоре. Ако от описанието по-долу решите, че не е за вас, можете все пак да се качите до върха напълно безопасно и лесно по каменистия автомобилен път до кулата, който обаче е по-дълъг.

Най-важното за маршрута до връх Ореляк

Преходът до връх Ореляк по маркирания туристически маршрут е сравнително безопасен, макар че наклонът през по-голямата част е голям. След 10-ата минута свиквате. Следва се червената туристическа маркировка, за която много добре се е погрижил Митко Пирнарев, хижар на хижа Попови ливади. Само последната отсечка няма маркировка, просто защото не може да има, но маршрутът лесно се следва и бързо се излиза на коловата маркировка, която води до кулата. През половината време се върви през сенчеста гора, а втората част е на открито. По пътя няма водоизточници, затова се запасете от хижата. Теренът е смесен – на места е каменист, на други мек почвен, а опасности по него няма.

Основната опасност при връх Ореляк са бурите. Времето се променя за минути, а телевизионната кула на върха е магнит за мълнии. Най-лошото е, че каменистия състав на Пирин не ги абсорбира и пълзят като змии, докато искрите изчезнат. Така че стоенето на върха, когато има опасност от гръмотевици, не е препоръчително.

По каменистия път

Началото на туристическия маршрут е зад стадиончето край хижа Попови ливади, където има указателни табели, сочещи пътеката през гората. До хижата се стига по 15 км перфектен път от Гоце Делчев в посока Петрич. Започваме прехода нагоре по пътеката и скоро излизаме до една бивша станция на БТК, която в момента е внушителен частен имот. Тук за малко стъпваме на пътя надясно, но почти веднага табела ни насочва отново напряко през гората. Този участък е малко по-изморителен, но сравнително къс, докато излезем отново на пътя.

Тръгваме по него и скоро стигаме до единствената беседка по маршрута. От нея се открива прекрасна гледка към равнините край Гоце Делчев и отсрещните върхове Свещник, Ушите и Муторок. Продължаваме прехода пътя още малко след беседката и тъкмо когато сме отморили достатъчно следва ново изкачване. Тук е важно да не пропуснете отбивката, колкото и големи да са буквите, с които е написано „вр. Ореляк, х. Малина, х. Пирин“.

По пътеките към Ореляк

Изкачваме десетина метра скалист участък и постепенно пътеката става по-мека под краката ни и отначало върви през гората. Постепенно дърветата оредяват и излизаме на открито, а зад гърба ни започват една по една да изникват съседните планини и върхове, а първи са Славянка и Беласица. Пътеката продължава да се движи нагоре с типичния си наклон, а отдясно са пропастите на Сарп дере. На едно-две места пътеката се стеснява, но не дотолкова застрашаващо. Все по-често се редуват мекото и твърдото, докато накрая излизаме на равна широка поляна. Малко по-късно различаваме и трафпост, към който вървят следи от гуми, заедно с червената маркировка. Минаваме покрай трафпоста и се качваме по каменист улей към автомобилния път.

Щом излезем на пътя, червената маркировка тръгва по него. Ние обаче не. Отсреща има едно дърво нависоко, на което е окачена табела за връх Ореляк по продължението на каменистия улей, което продължава да е с голям наклон. Преходът ни е натам. Това продължава още само няколкостотин метра, когато излизаме отново на широкото и правото. Мяркаме и зимната колова маркировка, а гледките пред нас стават все по-разнообразно. Вече виждаме всичко и в западна посока и остава да ни се разкрие само севера.

Обръщаме посоката надясно по коловете и постепенно върхът на кулата се разкрива все повече. Скоро преваляме и последното възвишение по маршрута преди връх Ореляк. Оттук следващото изкачване изглежда много стръмно, но всъщност не е така. Още малко и сме на площадката около кулата, а от задната страна има пролука, която води до най-високата точка на върха. От страната, от която изкачвахме не личи, но щом се качим на него, виждаме, че от другата страна Ореляк е отвесна пропаст.

На върха

Сега вече се откриват и величествените зъбери на Северен Пирин. Страхотна гледка във всички посоки ни предлага връх Ореляк за завършек на прехода. По часовниковата стрелка се завъртат Северен Пирин, Рила, Родопи, Боздаг, Южен Пирин и Славянка зад него, Беласица и Огражден. Само толкова видяхме ние, защото се беше заоблачило, но сто процента се вижда повече в ясно време.

Едно от най-хубавите неща е, че освен туристическа пътека, до връх Ореляк стига и път, което значи, че слизането е леко и няма да е бич за коленете. Така направихме и ние, а и винаги е по-приятно да слизаш по различен маршрут, дори да е сходен с този за изкачването.

Идеи за преход близо до връх Ореляк

След като слезете от връх Ореляк до хижа Попови ливади, може да направите още едно изкачване, този път на първенеца на Южен Пирин –- връх Свещник. Край него са и върховете Ушите, Безименен и Муторок, които може да направите заедно със Свещник. Освен споменатите върхове в Пирин, на около час от Попови ливади има три планини, които може да изкачите. Това са Славянка, Стъргач и Боздаг. Гоцев връх (Славянка) може да изкачите от хижа Славянка край село Парил. Асанов връх (Стъргач) – от село Нова Ловча. А Чиплакбаир (Боздаг) – от село Беслен.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) местност Попови ливади – връх Свещник село Нова Ловча – връх Асанов връх село Петрово – вр. Гоцев връх хижа Извора – вр.Гоцев връх (син) хижа Извора – хижа Славянка – вр. Гоцев връх – хижа Извора хижа Извора – връх Гоцев връх (червен) Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.