хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Попови ливади( 41.553534, 23.634642 )
 • Крайна точка: вр.Ореляк( 41.571583, 23.612966 )
 • Денивелация: 684 м1415 м - 2099 м
 • Дължина: 8.5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 15.05.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този GPS трак съм записал маршрута от хижа Попови ливади до връх Ореляк (2099 м) в Пирин по автомобилният път, който стига до кулата на върха, за тези, които искат да погледнат отгоре, но не се чувстват сигурни за туристическия маршрут по червената маркировка. Тук само първите няколкостотин метра са по лесна горска пътека, останалото е по пътя. Само на още едно място излизаме отново от него, но и тази отсечка се използва от джипките, просто е по-пряка. Затова и описанието няма да е особено дълго и подробно.

Накратко, почти през цялото време се върви на открито по каменистия път. Маркировка има от време на време, но шанс за изгубване няма никакъв. Вода до връх Ореляк няма, опасности по него – също. Единствено трябва да се внимава за лоши климатични условия, тъй като кулата на върха привлича гръмотевиците и понеже почти всичко горе е камънак, не се абсорбират добре от земята и зарядите се разпръскват. Стоенето край кулата по време на буря не е препоръчително.

До хижа Попови ливади се стига по идеален асфалтов път от град Гоце Делчев. Встрани от хижата има едно малко футболно игрище и туристическият маршрут започва там. Караме няколкостотин метра по приятна горска пътека, след което излизаме на каменист път край една голяма частна вила, бивша станция на БТК. Оттук до горе изцяло следваме пътя. След километър и нещо излизаме на единственото място за отдих по маршрута – една беседка на ръба на пътя. От нея се открива първата сериозна гледка досега, към върховете Муторок (1971 м), Ушите (1978 м) и Свещник (1975 м). Вижда се и котловината на Гоце Делчев.

Продължаваме направо, пропускаме разклона за червения туристически маршрут и така си вървим ли вървим, обикаляйки връх Баба (1879 м). Постепенно се разкриват все повече панорами, а пътят криволичи доста, докато най-накрая излезем от завоя пред местността Добро поле. Вече се вижда нашата цел – връх Ореляк и неговата кула.

Почти водоравно ходене по пътя ни отвежда до нея, а там се разкрива всичко в околовръст. По часовниковата стрелка гледките са както следва: Северен Пирин, Рила, Родопи, Боздаг, Южен Пирин, Славянка, Беласица и Огражден. Поне толкова ни предложи облачното небе. Ще забележите също, че северният склон на връх Ореляк е почти отвесна пропаст.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Попови ливади – връх Ореляк местност Попови ливади – връх Свещник село Нова Ловча – връх Асанов връх село Петрово – вр. Гоцев връх хижа Извора – вр.Гоцев връх (син) хижа Извора – хижа Славянка – вр. Гоцев връх – хижа Извора хижа Извора – връх Гоцев връх (червен) Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.